Nákup zdravých potravin vás nemusí zruinovat. Držte se těchto pravidel

Zásady zdravého životního stylu se často hemží doporučením potravin jako losos, plody moře, čerstvá zelenina a ovoce v bio kvalitě, tmavé pečivo atp. Mnohé může právě vysoká cena jednotlivých produktů odradit od nákupu a sáhnou po levnější alternativě. Poodhalíme pravidla nákupu kvalitních potravin, aby je unesla vaše peněženka.

Reklama

Pomaleji znamená levněji

Koupit kuřecí skelety, kosti, odřezky masa a k tomu čerstvou kořenovou zeleninu se jeví na první pohled jako dražší varianta než sáhnout po instantní polévce. Tu jistě připravíte za pár minut a s minimem energie. Připravujete ale jen jednu nebo dvě porce o jejíchž (ne)kvalitě a výživové hodnotě nemůže být pochyb. Nakupte čerstvý základ na omáčku a polévky a připravte si jej ve větším množství. Následně můžete základ zavařit do sklenic nebo uložit do mrazáku a mít stále při ruce. Přepočtem na porci zjistíte, že jste ušetřili nemalou částku.

Tím, že nebudete nakupovat rychlovky typu mražená pizza, kuřecí nugety, rybí prsty nebo hotové a bezmasé omáčky na těstoviny vám zůstane dost peněz na nákup kvalitních surovin.

Sledujte sezónnost

U ovoce a zeleniny se do ceny výrazně promítne to, v jakém ročním období je nakupujete. Proto vůbec nevadí, když nebudete mít doma celoročně nejrůznější druhy ovoce a zeleniny. V zimním období jsou například dobře dostupná jablka, červená řepa nebo bílé zelí. Vitamínovou potřebu pokryjí dokonale a jsou cenově příznivější než například nákup jahod či rajčat ze vzdálených světových skleníků. Perfektním tipem je, připravovat si doma velké množství kvašené zeleniny. Je studnicí zdraví, je možné ji dochutit různými způsoby a má dlouhou trvanlivost. Přílohový salát budete mít k dispozici ke každému jídlu.

Některé obchody nabízejí zvýhodněnou cenu zeleninových a ovocných bedýnek nebo slevy na čerstvou zeleninu a ovoce před koncem zavírací doby obchodu.

U bylinek si můžete pomoci pěstováním na parapetu, drobnější druhy zeleniny se dají pěstovat na balkonech a terasách.

Reklama

Majitelé menších zahrádek mají výhodu v tom, že si mohou během letního období připravit zásobu kompotů, marmelád a domácích kečupů.

Maso ve velkém

Prozkoumejte okolí a objevte farmy, které nabízejí prodej vepřových půlek nebo velkého počtu drůbežího masa. Celá vepřová půlka, kterou si doma zpracujete, vychází cenově mnohem lépe, než kupovat jednotlivé druhy masa balené v obchodě. Vepřová půlka vypadá velikostí hrozivě, ale po zpracovaní a pečlivém naporcování, se vám maso vleze do standardního mrazáku (mrazák s běžnými 3 šuplíky).

Podobný postup platí i u drůbežího masa. Kupujte vždy celý kus a doma si jej naporcujte. Farmy nabízí prodej kuřat například po 10, 15 nebo 30 kg. U velkých balení se můžete dohodnout na odběru například společně se známými.

Ryby konzumujte i sladkovodní. Opět se dají koupit ve velkém množství za příznivou cenu.

Celozrnné pečivo

Celozrnné pečivo má samozřejmě vyšší cenovku, ale je třeba mít na paměti, že vás zasytí na delší čas. Namísto několika krajíců chleba nebo 3 bílých rohlíků si dáte mnohem méně. Celozrnné pečivo si můžete připravovat i doma. Kváskový žitný chleba upečete poměrně snadno a vydrží vláčný po dobu 1 týdne. Je nesrovnatelně levnější než podobné produkty v obchodě.

Co se vyplatí doma připravovat

Ano, doma se dá vyrobit téměř vše, ale je třeba najít vyváženou míru mezi užitečností a úsporou a tím, kolik strávíte času v kuchyni. Z domácích produktů vsaďte na pečení chleba, vlastní výrobu jogurtů, kefír nebo domácí přípravu kvalitní šunky. Šunka se dá vyrobit ve větším množství a uložit do mrazáku.

Další tipy, jak nakupovat levně a zdravě

  • Nekupujte balenou vodu a sycené nápoje. Nahraďte domácí limonádou.

  • Zapomeňte na polotovary. Na dny, kdy není času nazbyt, si připravte domácí masové konzervy. Jednoduchým základem, například na těstoviny, je směs mletého masa s rajčaty.

  • Trvanlivé potraviny například celozrnnou mouku, celozrnné těstoviny, vločky atp. kupujte ve velkém množství a ve slevových akcích.

  • Drůbeží a králičí maso stejně jako různá vejce se dají pořídit na vesnicích při prodeji ze dvora. S trochou štěstí se dají nakoupit i kvalitní domácí sýry.

  • Ve větších městech jsou alternativou farmářské bedýnky.

  • Vždy spotřebovávejte potraviny beze zbytku, hlídejte datumy spotřeby a omezujte plýtvání předem plánovaným jídelníčkem.

  • Připravujte domácí pomazánky, nejlepším základem do zdravých domácích pomazánek je tvaroh.

  • Zařazujte do jídelníčku častěji luštěniny a pokrmy z luštěnin. Jsou zdravou a levnou alternativou masa.

Zdroje: thePurposefulPantry.com, MoneySavingExpert.com, FrozenPennies.com, WikiHow.com, Quora.com

Reklama

Autor: Iva Vaněčková, 24.8.2023

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama