Máte rádi gumové bonbony? Vyrobte si vlastní! Jsou mnohem lepší a zdravější než kupované

Podlehnete čas od času chuti na sladké? Chodí vaše děti každou chvíli s prosíkem, že by chtěly něco dobrého? Vyrobte si vlastní zdravé mlsání a co víc, zapojte do procesu i děti a kromě sladké odměny získáte i cenné společné zážitky při vaření.

Reklama

Z čeho bonbóny vyrobit?

Největší přidaná hodnota domácích sladkostí je právě v tom, že přesně víte, co jste do nich dali. Můžete použít rozmixované a přepasírované ovoce ze zahrádky, namíchat originální neotřelé příchutě, které v obchodech nenajdete, a když budete chtít, můžete se úplně vyhnout rafinovanému cukru a dalším nezdravým přísadám. Dochucovat lze například medem nebo javorovým či jiným sirupem a kyselost se dá doladit šťávou z citronu. Na bonbóny se skvěle hodí domácí jahody, maliny či třešně, ale pokud máte chuť experimentovat, dají se využít například i čerstvé bylinky nebo koření. V létě osvěží kombinace citronu s mátou, v zimě můžete navodit vánoční atmosféru přidáním skořice nebo zázvoru. Záleží jen na vaší představivosti.

Jak při výrobě postupovat?

Nejprve je třeba si do malého hrnce připravit cca 150 ml ovocné směsi v tekutém stavu. Můžeme použít ovocnou šťávu nebo pyré naředěné vodou, které dochutíme podle našich preferencí. Do směsi vysypeme jeden sáček (20 g) želatiny v prášku, dobře rozmícháme a necháme 10 minut stát.

Během té doby si připravíme formičky a lehce je vymažeme olejem, aby šly bonbóny dobře vyndat. Následně směs zahříváme na mírném plameni, dokud se želatina úplně nerozpustí a hlídáme, aby se nezačala vařit. Poté plníme do připravených formiček a dáme ztuhnout do lednice.

Pozvedněte své výtvory na vyšší úroveň!

Z počátku vám na výrobu postačí to, co zrovna najdete doma. Jako formičky poslouží například prázdné plato od bonboniéry nebo tvořítka na led. Směs můžete také vylít do menšího pekáčku a výsledný plát nakrájet na kousky. Plnit můžete lžičkou, na menší tvary použít injekční stříkačku.

Pokud ale ve výrobě bonbonů najdete zalíbení, dají se koupit silikonové formičky rozličných tvarů i velikostí od medvídků přes žížaly po různé ovoce nebo zvířátka. Mezi dětmi jsou také velmi oblíbená želé lízátka. Spolu s formičkami vám většinou také přijdou plastová kapátka, která výrazně usnadní proces plnění.

S výrobou bez problémů zvládají pomáhat již děti kolem tří let, pro takto malé děti je to zároveň dobrý trénink jemné motoriky a koncentrace. Ale i větší děti se jistě rády zapojí a vlastnoručními gumídky se poté mohou pochlubit kamarádům.

Reklama

Hotové bonbony zabalené v hezkém pytlíčku s mašlí se navíc skvěle hodí jako netradiční dárek. Fantazii se meze nekladou! Popusťte uzdu své tvořivosti a výrobu si užije celá rodina. Jedná se o skvělou společnou aktivitu nejen na deštivé dny.

Reklama

Autor: Eliška Kouřilová, 18.11.2022

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama