Reklama

Stále opomíjené kakaové máslo je pokladem v kuchyni i kosmetice

Kakaové máslo není v českých kuchyních úplně běžnou ingrediencí. A je to skutečně škoda. Úžasně totiž voní, cukrovinkám propůjčí skvělou krémovou texturu a příjemně se rozpouští na jazyku. Navíc se nepřepaluje a při správném skladování je takřka nesmrtelné. Kakaové máslo využijete nejen v kuchyni, ale i při výrobě domácí kosmetiky.

Reklama

Jak vzniká kakaové máslo

Kakaové máslo není opravdové máslo v pravém slova smyslu. Dokonce nemá ani typickou máslovou chuť. Jedná se totiž o přírodní rostlinný tuk, který se vyrábí z kakaových bobů. Ty drtí a poté lisují v hydraulických lisech za působení vysokých tlaků. Tímto procesem vznikají dva produkty. Tím prvním je suchý výlisek, který se mele na známý kakaový prášek. Tím druhým pak čistý kakaový tuk krémové až lehce nažloutlé barvy.

Jaké je kakaové máslo

Kakaové máslo je tradiční součástí čokolády. Právě tato ingredience má vliv na její charakteristickou konzistenci a může za to, že ačkoliv je tabulka čokolády tvrdá, jakmile se do ní zakousneme, v ústech se začne sousto krásně rozpouštět. Kakaové máslo se totiž rozpouští při teplotě přibližně 35 °C.

Je však dobré vědět, že ačkoliv kakaové máslo velice příjemně voní a připomíná čokoládu, jeho chuť není ve skutečnosti natolik intenzivní. To ale není vůbec na škodu, protože jeho neutrální chuť umožňuje velice pestré možnosti využití.

Jak zpracovat kakaové máslo v kuchyni

Před použitím kakaového másla je třeba ho nejdříve rozpustit. V tuhé podobě by se s ním jen velice obtížně pracovalo. Stačí jej ostrým nožem nakrájet na malé kousky a ohřívat ve vodní lázni při nízké teplotě. Jakmile se rozpustí i poslední tuhý kousíček, je hotovo.

Při pokojové teplotě ale kakaové máslo opětovně ztuhne. Pokud potřebujte tento proces ještě více urychlit, pomůže přemístění do lednice nebo mrazáku.

Reklama

Pro kakaové máslo platí vysoká tepelná stabilita. Není jednoduché ho při tepelné úpravě přepálit, a navíc nemá tendenci brzy žluknout. Při správném skladování může vydržet bez újmy až několik let!

Kakaové máslo se skvěle uplatní při výrobě domácích cukrovinek, bonbónů a sušenek. Je nezbytnou ingrediencí při přípravě domácí čokolády. Vynikající je také v polevách, zmrzlinách, kávových nápojích a dezertech.

Několik tipů na použití kakaového másla

Přidejte 1 lžíci kakaového másla do horké čokolády, cappuccina nebo jiného kávového nápoje. Výsledný nápoj získá úžasné aroma a zajímavou krémovou texturu.

Kakaové máslo může oživit i smoothies, které navíc zahustí. Použijte 1 lžíci jemně strouhaného kakaového másla, případně je můžete předem rozpustit ve vodní lázni.

Domácí nutella a jiná oříšková pomazánka bude krémovější, jestliže do ní přidáte 2 lžíce rozpuštěného kakaového másla.

Jak sladovat kakaové máslo

Kakaové máslo můžete skladovat jednoduše při pokojové teplotě v pevně uzavíratelné nádobě. Je mu pouze třeba najít suché a tmavé místo. V takovém případě vydrží přibližně 2 až 5 let.

Zdravotní benefity kakaového másla

Kakaové máslo je vysoce kvalitní přírodní tuk. Svým složením je někdy řazeno i mezi tzv. superpotraviny. Za zmínku stojí především vysoký obsah esenciálních mastných kyselin. Mezi nimi převažuje kyselina stearová, kyselina olejová a kyselina palmitová. Dále v něm najdeme například vitamín E, K a cholin.

Konzumace kakaového másla může mít příznivý vliv na hladinu cholesterolu v krvi. Pozitivně působí na kognitivní funkce, játra, zrak a zdraví kostí. Velice prospěšné je také pro pokožku.

Obecně ale platí, že v kuchyni se to nemá s kakaovým máslem příliš přehánět. Patří totiž také mezi vysoce kalorické potraviny.

Kakaové máslo v kosmetice

Kakaové máslo je oblíbenou ingrediencí také v rozmanité škále kosmetických produktů. Nejenže jim propůjčuje úchvatnou vůni, ale je ceněný pro své regenerační účinky na pokožku.

Pleť zvláčňuje a zjemňuje, zmírňuje případné svědění, může mít příznivě efekt v případě jizev a atopického ekzému. Pokožce dodává potřebnou vlhkost, čímž celkově zlepšuje její kondici a vzhled.

Nezřídka se používá kakaové máslo také v péči o vlasovou pokožku a vlasy.

Kakaové máslo není vhodné pouze na pokožku se sklony k akné, může totiž ucpávat póry.

Zdroje: webmd.com, clubchokolate.com, indigo-herbs.co.uk, bellatory.com, healthline.com

Reklama

Autor: Jitka Kučová, 7.11.2022

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

  • emakessner, před 507 dny
    Kde se koupí kakaové máslo?
    • Minimax, před 507 dny
      Běžně v obchodech s ořechy, v Praze jsou na každém rohu. Případně zkuste zadat do Googlu, existuje spousta online obchodů.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama
Reklama