Reklama

Jsou krásné i chutné: Vyzkoušejte nejoblíbenější dortové polevy

Teprve až závěrečné ozdobení dortu mu propůjčí ten správný slavnostní vzhled. Prakticky žádný dort se proto neobejde bez potahovací hmoty nebo polevy. Tím získá nejenom vytříbenější chuťové vlastnosti, ale také mu to bude výtečně slušet.

Reklama

Jak připravit korpus před aplikací polevy

Tento krok, který spočívá v nanesení máslového nebo jiného krému, by se neměl nikdy vynechávat. Pouze dokonale upravený dortový korpus totiž zajistí perfektní výsledek.

Krém se nanáší nejdříve na horní plochu dortu, poté se potřou i jeho boky. Pomocí paletové nože nebo stěrky se krém rozetřete tak, aby se zakryly praskliny či jiné nerovnosti, a tím vznikl hladký povrch. Po utuhnutí krému je dortový korpus připravený na nanesení polevy či potahovací hmoty.

Tmavá čokoládová poleva

Tato jednoduchá čokoládová poleva zaujme svým tmavým odstínem a vanilkovou příchutí. V kuchyni nalezne široké uplatnění, protože se hodí nejenom na dorty, ale i k ozdobení rolád, řezů, bábovek či donutů.

Na tmavou čokoládovou polevu budeme potřebovat 6 polévkových lžic kakaa, 5 polévkových lžic másla, 2 lžíce horké vody (dle potřeby), 1 hrnek cukru a ¾ kávové lžičky vanilkového extraktu.

Ve vodní lázni rozpustíme máslo s kakaem a odstavíme. Do horké směsi přidáme cukr a vanilkový extrakt. Poté po lžičkách přidáváme horkou vodu a metličkou ji zašleháváme, dokud není poleva krásně hladká a hustá.

Reklama

Bílková poleva

zdroj: Depositphotos

Bílková poleva má intenzivní sladkou chuť a bělostnou barvu. Tradičně se používá především ke zdobení perníčků. Práce s ní je poněkud náročnější, protože rychle schne a po utuhnutí je velmi tvrdá. Pokud je přílišná tvrdost nežádoucí, lze do polevy přidat potravinářský glycerin, který ji změkčí a zároveň propůjčí výraznější lesk.

Na základní bílkovou polevu potřebujeme 3 bílky, 700 g prosátého moučkového cukru, 1 kávovou lžičku citronové šťávy a 2 kávové lžičky glycerinu.

Nejdříve vyšleháme bílky do sněhu. Poté po lžičkách zašleháváme cukr, a nakonec i citronovou šťávu s glycerinem. Po dohotovení bílkovou polevu ihned nanášíme.

Čokoládová ganache

zdroj: Depositphotos

Ganache je poctivá čokoládová poleva, která zůstává i po utuhnutí krásně vláčná, a proto se při krájení neláme. V závislosti na poměru použitých ingrediencích se dá použít k plnění dortu, stejně jako k jeho potírání.

Na ganache polevu potřebujeme 200 g kvalitní hořké čokolády a 200 ml 40 % smetany ke šlehání.

Ve vodní lázni zahřejeme smetanu. Přidáme do ní na kousky rozlámanou čokoládu a mícháme, dokud se zcela nerozpustí. Na závěr polevu prošleháme metličkou, aby získala dokonale hladkou konzistenci.

Místo hořké čokolády je možné použít také mléčnou nebo bílou čokoládu.

Další vynikající dortové polevy

Zrcadlová poleva

Svůj název si tato poleva vysloužila pro svůj nádherný lesk, který skutečně připomíná plochu zrcadla. Může být jednobarevná nebo pestrobarevná s mramorovým efektem. Dort se zrcadlovou polevou působí velice atraktivním a slavnostním dojmem.

K výrobě zrcadlové polevy se používá želatina, kondenzované slazené mléko, cukr a bílá čokoláda. Dobarvuje se prostřednictvím gelových potravinářských barev. Před nanesením polevy je třeba dát dortový korpus na několik hodin do mrazáku. Příprava je proto poněkud zdlouhavější, ale výsledek za to stojí.

Karamelová poleva

Karamelová poleva je oblíbená pro svou nezaměnitelnou sladkou chuť a intenzivní vůni. Její základ tvoří opravdový karamel, do kterého se poté přidává teplá voda nebo smetana tak, aby vznikla hladká a lesklá konzistence.

Kromě dortů se hodí karamelová poleva na zdobení domácích větrníků, cukroví a různé druhy dezertů.

Zdroje: allrecipes.com, allrecipes.com, myrecipes.com, tasty.co, marthastewart.com, thespruceeats.com

Reklama

Autor: Jitka Kučová, 2.11.2022

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama
Reklama