Mlsání trochu jinak: Jak připravit domácí nutellu
I mnozí dospělí nedají dopustit na sladkou snídani či svačinku. Také se vám sbíhají sliny při představě čerstvých palačinek či voňavých vaflích potřených nutellou? Výtečnou čokoládovou pomazánku z lískových oříšků si můžete připravit dokonce sami doma. A klidně i ve veganskou nebo v odlehčené verzi s ovocem.
Recept na nejlepší čokoládo-oříškovou pomazánku
Možná vás to překvapí, ale recept na výtečnou domácí nutellu není nikterak složitý. Na základní variantu budete potřebovat 2 šálky lískových oříšků, ½ šálku mléka, ⅓ šálku krystalového cukru, ¼ šálku kakaa, 1 a ½ polévkové lžíce vanilkového extraktu a ¼ kávové lžičky soli.
Lískové oříšky nasypte na pekáč vyložený pečicím papírem a při teplotě 200 °C pečte přibližně 6 až 8 minut, dokud nezačnou oříšky lehce hnědnout. Poté z nich pomocí utěrky třením odstraňte uvolněné slupky (vůbec však nevadí, pokud některá zůstane). Takto připravené oříšky důkladně mixujte, dokud nevznikne hladká hmota. Přidejte k ní všechny ostatní suroviny, a ještě jednou rozmixujte.
Domácí nutellu skladujte v lednici, kde by měla bez problémů vydržet až 3 týdny (jestliže ji ovšem nespotřebujete mnohem dříve).
Cukr lze v receptu nahradit medem, případně sirupem (např. datlovým nebo javorovým). Kdo nemůže konzumovat běžné mléko, může místo něj použít alternativu v podobě rostlinného mléka.
Veganská nutella z pouhých 4 ingrediencí
Variací na domácí nutellu existuje opravdu mnoho. Za pozornost stojí třeba ta, která je zcela veganská, a navíc na její výrobu stačí pouze 4 ingredience.
Na veganskou nutellu budete potřebovat 3 šálky lískových oříšků, 1 kávovou lžičku vanilkového extraktu, ½ kávové lžičky mořské soli a 2/3 šálku kvalitní veganské hořké čokolády.
Nejprve si připravte lískové oříšky, a to stejným způsobem jako v předchozím receptu. Přibližně 6 až 8 minut je pečte v troubě při teplotě 200 °C. Uvolněnou hnědou slupku utěrkou setřete a ve vysokorychlostním mixéru pečlivě rozmixujte, dokud nezíská hmota dokonale hladkou texturu.
Do oříškového krému přidejte vanilkový extrakt se solí a promíchejte. Hořkou čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a po tročkách ji přidávejte do směsi, pokaždé důkladně zamíchejte. V této fázi nastává čas pomazánku ochutnat. Pokud by byla příliš málo sladká, je možné ji dosladit například agávovým nebo javorovým sirupem.
Hotovou veganskou oříškovo-čokoládovou pomazánku je možné skladovat při pokojové teplotě. Spotřebovat by se měla během následujících 2 až 3 týdnů.
Plumella: Švestkový pomazánka s čokoládou
Pokud se poštěstí nadúroda švestek, obvykle vyvstává otázka, co si s nimi počít. Kromě voňavých povidel, kompotu nebo pálenky existuje další báječný způsob, jak švestky ze zahrádky šikovně zpracovat. Lze z nich totiž vyrobit chutnou švestkovou pomazánku, kterou si jistě zamilují i děti, obsahuje totiž čokoládu!
Na plumellu budete potřebovat 1 kg švestek zbavených pecek, 100 až 150 g krupicového cukru (množství lze upravit podle chuti), 2 kávové lžičky vanilkového extraktu a 100 g kvalitní hořké čokolády.
Omyté švestky rozkrájené na poloviny vložte do hrnce se silnějším dnem a podlijte malým množstvím vody, aby se nepřipalovaly. Nechte zhruba 10 minut dusit. Jakmile pustí šťávu, přidejte všechny ostatní ingredience a dalších 5 minut povařte. Nezapomeňte občas promíchat. Poté směs ponorným mixérem důkladně rozmixujte a následně vařte ještě zhruba 30 minut na mírném plamenu, dokud pomazánka nezhoustne. Na závěr nalijte do čistých sklenic a pevně uzavřete víčkem.
Po úplném vychladnutí se skladuje plumella v chladnu, spotřebovat by se měla do několika měsíců.
Zdroje: chocolatecoveredkatie.com, joskitchenlarder.com, minimalistbaker.com
Přečtěte si více na téma
Související články
Ořechová másla: domácí výroba a nejlepší využití
Ořechová másla jsou lahodnou pochoutkou, kterou si oblíbilo mnoho lidí po celém světě. Jsou bohatá na výživné látky a zároveň poskytují neodolatelnou chuťovou explozi. A co je nejlepší, můžete si je vyrobit sami doma! V tomto článku se podíváme na to, jak připravit ořechová másla v pohodlí vaší kuchyně a jak je co nejlépe využít.
Bleskové recepty: Jaké cukroví udělat na poslední chvíli a bez stresu
Možná vás nebaví trávit čas v kuchyni nebo jste jednoduše neměli možnost zavčas napéct vánoční cukroví. Přesto není důvod propadat panice. Přečtěte si recepty na nepečené cukroví, které snadno připravíte i „za pět minut dvanáct“.
Jen se zakousnout: Upečte si chutné sušenky pro každou příležitost
Nezaberou příliš práce, přesto chutnají skvěle. Sušenky můžete vyrobit ve zdravé variantě nebo klidně trochu zhřešit. Výsledkem bude křupavá dobrota, která neudělá ostudu ke snídani, svačince i jako pohoštění pro hosty.