Mlsání trochu jinak: Jak připravit domácí nutellu

I mnozí dospělí nedají dopustit na sladkou snídani či svačinku. Také se vám sbíhají sliny při představě čerstvých palačinek či voňavých vaflích potřených nutellou? Výtečnou čokoládovou pomazánku z lískových oříšků si můžete připravit dokonce sami doma. A klidně i ve veganskou nebo v odlehčené verzi s ovocem.

Reklama

Recept na nejlepší čokoládo-oříškovou pomazánku

Možná vás to překvapí, ale recept na výtečnou domácí nutellu není nikterak složitý. Na základní variantu budete potřebovat 2 šálky lískových oříšků, ½ šálku mléka, ⅓ šálku krystalového cukru, ¼ šálku kakaa, 1 a ½ polévkové lžíce vanilkového extraktu a ¼ kávové lžičky soli.

Lískové oříšky nasypte na pekáč vyložený pečicím papírem a při teplotě 200 °C pečte přibližně 6 až 8 minut, dokud nezačnou oříšky lehce hnědnout. Poté z nich pomocí utěrky třením odstraňte uvolněné slupky (vůbec však nevadí, pokud některá zůstane). Takto připravené oříšky důkladně mixujte, dokud nevznikne hladká hmota. Přidejte k ní všechny ostatní suroviny, a ještě jednou rozmixujte.

Domácí nutellu skladujte v lednici, kde by měla bez problémů vydržet až 3 týdny (jestliže ji ovšem nespotřebujete mnohem dříve).

Cukr lze v receptu nahradit medem, případně sirupem (např. datlovým nebo javorovým). Kdo nemůže konzumovat běžné mléko, může místo něj použít alternativu v podobě rostlinného mléka.

Veganská nutella z pouhých 4 ingrediencí

Variací na domácí nutellu existuje opravdu mnoho. Za pozornost stojí třeba ta, která je zcela veganská, a navíc na její výrobu stačí pouze 4 ingredience.

Reklama

Na veganskou nutellu budete potřebovat 3 šálky lískových oříšků, 1 kávovou lžičku vanilkového extraktu, ½ kávové lžičky mořské soli a 2/3 šálku kvalitní veganské hořké čokolády.

Nejprve si připravte lískové oříšky, a to stejným způsobem jako v předchozím receptu. Přibližně 6 až 8 minut je pečte v troubě při teplotě 200 °C. Uvolněnou hnědou slupku utěrkou setřete a ve vysokorychlostním mixéru pečlivě rozmixujte, dokud nezíská hmota dokonale hladkou texturu.

Do oříškového krému přidejte vanilkový extrakt se solí a promíchejte. Hořkou čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a po tročkách ji přidávejte do směsi, pokaždé důkladně zamíchejte. V této fázi nastává čas pomazánku ochutnat. Pokud by byla příliš málo sladká, je možné ji dosladit například agávovým nebo javorovým sirupem.

Hotovou veganskou oříškovo-čokoládovou pomazánku je možné skladovat při pokojové teplotě. Spotřebovat by se měla během následujících 2 až 3 týdnů.

Plumella: Švestkový pomazánka s čokoládou

Pokud se poštěstí nadúroda švestek, obvykle vyvstává otázka, co si s nimi počít. Kromě voňavých povidel, kompotu nebo pálenky existuje další báječný způsob, jak švestky ze zahrádky šikovně zpracovat. Lze z nich totiž vyrobit chutnou švestkovou pomazánku, kterou si jistě zamilují i děti, obsahuje totiž čokoládu!

Na plumellu budete potřebovat 1 kg švestek zbavených pecek, 100 až 150 g krupicového cukru (množství lze upravit podle chuti), 2 kávové lžičky vanilkového extraktu a 100 g kvalitní hořké čokolády.

Omyté švestky rozkrájené na poloviny vložte do hrnce se silnějším dnem a podlijte malým množstvím vody, aby se nepřipalovaly. Nechte zhruba 10 minut dusit. Jakmile pustí šťávu, přidejte všechny ostatní ingredience a dalších 5 minut povařte. Nezapomeňte občas promíchat. Poté směs ponorným mixérem důkladně rozmixujte a následně vařte ještě zhruba 30 minut na mírném plamenu, dokud pomazánka nezhoustne. Na závěr nalijte do čistých sklenic a pevně uzavřete víčkem.

Po úplném vychladnutí se skladuje plumella v chladnu, spotřebovat by se měla do několika měsíců.

Zdroje: chocolatecoveredkatie.com, joskitchenlarder.com, minimalistbaker.com

Reklama

Autor: Jitka Kučová, 14.10.2022

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama