Reklama

S elektrickým grilem vykouzlíte grilované pochoutky i během roku

Ačkoliv hlavní grilovací sezóna již skončila, o šťavnatý steak, pestré špízy ani grilované sýrové a zeleninové dobroty se připravit nemusíte. Jednoduše si je totiž připravíte i doma. Vystačíte si pouze s elektrickým grilem, speciální pánví, a dokonce i běžnou troubou.

Reklama

Šikovný a variabilní kontaktní gril

S kontaktním grilem se velice snadno spřátelíte. Je totiž skladný, jednoduše se s ním pracuje a je variabilní. Většina modelů totiž umožňuje dvě možnosti grilování, kdy se může pokrm opékat z obou stran současně nebo se grilovací desky rozevřenou, čímž se velikost plochy rázem zdvojnásobí.

Kontaktní gril má obvykle žebrovaný povrch, který usnadňuje odvod přebytečného tuku. Uplatní se například při grilování šťavnatých steaků, ryb a zeleniny, ale postará se i o přípravu panini či zapečených toastů. Nezřídka jsou součástí i další výměnné grilovací desky (např. hladké či mřížkované pro tvorbu vaflí).

Univerzální otevřený stolní gril

Na rozdíl od kontaktního grilu se otevřený gril nepřiklápí, a proto se na něm jídlo vždy griluje pouze z jedné strany. Tuto drobnost ale nezřídka kompenzuje opravdu štědrá grilovací plocha, a proto lze na grilu snadno připravit delikatesy pro celou rodinu.

Grilovací plocha může být jednolitá nebo kombinovaná, kdy má část žebrovaný a část hladký povrch. V takovém případě slouží žebrovaná sekce pro grilování masa, zatímco ta hladká se postará o perfektní úpravu zeleniny, sýrů a pečiva. Stolní grily mají nejčastěji teflonovou nebo odolnou granitovou grilovací plochu, někdy však disponují i litinovým roštem.

Raclette gril nejen na party

Raclette gril udělá z grilování báječný zážitek. Existuje v mnoha variantách a s různými typy desek. Všechny modely spojuje přítomnost roztomilých raclettových pánviček s nepřilnavým povrchem, které jsou vynikající k zapékání sýrů a dalších dobrot.

Reklama

Kromě pánviček má raclette gril také hlavní grilovací plochu, který bývá často kombinovaná a umožňuje přípravu různých druhů grilovaných jídel. Někdy je součástí i hrnec na fondue, který povznese grilování na novou úroveň.

Vertikální gril pojme celé kuře

Opravdovým labužníkům by neměl uniknout vertikální gril, jehož rozměry jsou dostatečné i pro grilování větších kusů masa. Do většiny těchto grilů se pohodlně vejde celé kuře a snadno v něm připravíte i kebab nebo větší množství špízů najednou.

Ve vertikálním grilu se teplo rozkládá rovnoměrně, což zaručuje dokonalý výsledek. Svislá poloha navíc zabraňuje tomu, aby v grilovaném pokrmu zůstával přebytečný tuk. Ten totiž jednoduše odtéká do integrované nádoby.

Grilování v troubě jako jednoduché řešení

Pokud žádný domácí gril nevlastníte, můžete se pustit do grilování v troubě. Není to nic složitého a existuje dokonce více způsobů, jak si v troubě připravit grilované pochoutky.

Grilovat se dá přímo na roštu, kterým každá trouba disponuje. V takovém případě stačí rošt vyčistit od případných nečistot a posunout ho blíže k hornímu topnému tělesu. Poté už se pouze nastaví režim grilu nebo horkého vzduchu. Při grilovaných šťavnatých kousků masa je vhodné vložit do spodní části trouby pekáč, aby zachytil odkapávající tuk.

Místo roštu je možné jídlo připravovat i v litinové pánvi nebo hlubokém pekáči s integrovaným roštem. Některé moderní trouby mají v příslušenství také grilovací jehlu, která je perfektní pro přípravu větších kusů masa.

Geniální grilovací pánev

Zajímavou vychytávkou, která umožňuje grilovat kdykoliv během roku, je grilovací pánev. Hodí se k přípravě steaků a jiných druhů masa, stejně jako pro grilování zeleniny a hub.

Pro grilovací pánev je charakteristický odolný a nepřilnavý žebrovaný povrch, který rozvádí teplo rovnoměrně po celé ploše a zároveň odvádí přebytečný tuk. Většina modelů je vhodná na plynový sporák, stejně jako elektrickou varnou desku, některé jsou kompatibilní i s indukcí.

Výjimkou není praktická odnímatelnou rukojeť, poté je možné pokrmy i dopékat či zapékat přímo v troubě. Grilovací pánev se vyrábí nejčastěji z litiny. K dostání je v různých velikostech, může být kulatá či hranatá.

Zdroje: mensjournal.com, choice.com.au, coolblue.be, coolblue.be, tasteofhome.com

Reklama

Autor: Jitka Kučová, 13.3.2023

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama
Reklama