Grilované maso chutná nejlépe s domácí omáčkou či dipem. Zapomeňte na kečup

foto: Depositphotos

Plátek kuřecího masa, marináda ze sáčku, kyselá okurka, kečup nebo hořčice. Ano, tak opravdu vypadaly počátky grilování v Česku. Dnes už jsme jistě dál, nakládání masa a zeleninové saláty jako přílohu jsme dotáhli k dokonalosti. Chybí jen výtečná domácí omáčka. Přinášíme tipy na oblíbené, doma připravené omáčky a dipy ke grilování.

Reklama

Oblíbené grilované pochoutky

Letní pohoda na zahradě je samozřejmě spojená s grilováním, ale popularita grilovaných pokrmů neklesá ani v dalších měsících roku. Svůj podíl na tom určitě má skutečnost, že při správném postupu je grilovaní jednou z nejzdravějších příprav masa. Výborné grilované pochoutky si budete užívat ještě více, když si k nim připravíte skvělé domácí omáčky. Na kupované dresinky plné soli, konzervantů a dochucovadel si příště ani nevzpomenete.

Ovocná omáčka ke grilování

Základem omáčky je jemně nastrouhané jablko nebo hruška. To promíchejte s majonézou a bílým jogurtem v poměru 1:1. Přidejte kari koření, sůl a podle chuti cukr. Kdo si potrpí na ostřejší chuť, může přidat špetku chilli. Omáčka se hodí ke grilovanému masu, ale i ke grilovaným sýrům nebo zelenině.

Reklama

Hořčicová omáčka ke drůbežímu masu

Chuť hořčice můžete zjemnit zakysanou smetanou. Smíchejte jednu zakysanou smetanu a dvě lžíce plnotučné hořčice. Přidejte nadrobno pokrájenou cibulku. Ochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Hořčicovou omáčku ke grilovanému masu budete mít připravenou za 3 minuty. Pro sladší chuť omáčky můžete přidat lžíci medu.

Česneková omáčka k masu a rybám

Pikantní česneková omáčka je jistě princeznou mezi omáčkami ke grilovanému masu. Jednoduchou česnekovou omáčku připravíte smícháním malé skleničky majonézy, 3 stroužků česneku a lžíce worcesterové omáčky. Můžete dochutit solí, pepřem a citronovou šťávou. Pro zjemnění chuti můžete přidat lžíci jogurtu nebo zakysané smetany.

Drobnou obměnou je česneková omáčka s cibulí. Do výše uvedeného základu přidáte nadrobno nakrájenou cibuli a hrst nasekané pažitky.

Domácí barbecue omáčka

Když je česneková omáčka princeznou, pak barbecue omáčka bude královnou. Doma připravená barbecue omáčka je příjemně pikantní a připravuje se s javorovým sirupem. Ačkoliv se vaří, podává se vychlazená. Základem jsou pasírovaná rajčata. Na drobné kousky nakrájenou červenou cibuli orestujte na sádle, přidejte 50 ml javorového sirupu, mletý kmín a pasírovaná rajčata. Prohřejte, přidejte prolisované 4 ks česneku. Ochuťte worcesterem, cukrem, vinným octem, pepřem a solí. Nakonec přidejte chilli. Vše rozmixujte tyčovým mixérem a podávejte vychlazené.

Rajčatová salsa

Na rajčatovou salsu budete potřebovat loupaná rajčata a čerstvou chilli papričku. Základ vložíte do tyčového mixéru, přidáte cibuli a 1 stroužek česneku. Vše rozmixujete. K dochucení se používá med, čerstvý koriandr, limetová šťáva, sůl a pepř.

Koprová omáčka s výraznou chutí

V poměru 1:1 smícháme majonézu a zakysanou smetanu. Přidáme 2 stroužky česneku a tři hrsti nadrobno nasekaného kopru. Ochutíme solí, pepřem a sladkou paprikou. Můžete přidat malou špetku chilli. Koprová omáčka se výborně hodí i ke grilované zelenině.

Oblíbená sweet and sour omáčka

Ke grilovanému masu se perfektně hodí vyvážená sladkokyselá chuť. Omáčka je vařená, ale podává se za studena. Pro zhoustnutí se nejprve rozehřeje lžíce kukuřičného škrobu a dvě lžíce vody. Po rozehřátí se do hrnce přidává 250 ml ananasového džusu, 120 ml rýžového octa a 2 lžíce sójové omáčky. Vše se ochutí lžící rajského protlaku a půl hrnkem třtinového cukru. Vaří se za stálého míchání na nízký stupeň asi 5 až 10 minut.

Vyzkoušejte také další omáčky a dipy.

Zdroje: WalderWellness.com, Pinchofyum.com, Yummly.com, KitchenStories.com, BonAppetit.com

Reklama

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Související články

Grilovací sezóna zahájena: Tipy na nejlepší přílohy, omáčky a nápoje ke grilovanému masu

Letní měsíce jsou tady a to znamená jediné – je čas na grilování! Bez ohledu na to, zda jste nadšený grilovací guru nebo začátečník, je jedna věc jistá: správné přílohy a omáčky mohou vaše grilované maso zvýraznit a vylepšit tak celkový chuťový zážitek. Pokud hledáte inspiraci, připravila jsem si pro vás několik skvělých tipů na přílohy, omáčky a nápoje, které udělají z vašeho grilování nezapomenutelný zážitek.

Nevěřte tomu, že spálené jde na krásu. Jak grilovat zdravě

Pokud grilujete správně, můžete se těšit na náramnou chuť a vůni šťavnatých pokrmů. Pozor však na to, že je tenká hranice mezi zdravým pokrmem z grilu a pokrmem nezdravým či dokonce karcinogenním. Jak grilovat zdravě? Co je třeba při grilování dodržet?

Dresinky a zálivky: Dodejte svým salátům skvělou chuť

Saláty jsou zdravou a osvěžující součástí naší stravy. Nabízejí širokou škálu vitamínů, minerálů a vlákniny, které jsou pro naše tělo nezbytné. Nicméně, abychom v plné míře ocenili chuť a texturu jednotlivých ingrediencí, je klíčové přidat k salátům různé dresinky a zálivky. Ať už si vyberete klasické recepty nebo si vyzkoušíte něco originálního, používání dresinků a zálivek přináší řadu výhod, které nemůžeme ignorovat.

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.