Jak skladovat vlašské ořechy, aby dlouho vydržely

Sbíráte pečlivě popadané vlašské ořechy a poté trávíte večery jejich zdlouhavým louskáním? Pak věnujte pozornost i jejich správnému skladování. Při nevhodném uložení by totiž mohla přijít všechna práce vniveč.

Reklama

Jak prodloužit trvanlivost vlašských ořechů

Vlašské ořechy jsou výživné a nutričně bohaté. Kromě celé řady vitamínů a minerálních látek obsahují také „zdravé tuky“, které snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění a přispívají k udržení zdravé hladiny cholesterolu v krvi. Právě obsažený tuk ale může způsobit žluknutí ořechů. Tento proces se urychlí, pokud jsou vlašské ořechy dlouhodobě skladovány v teple. Oproti tomu skladování ořechů na chladném a suchém místě může výrazně prodloužit jejich trvanlivost.

Rozeznejte žluklé ořechy

Jak vlastně poznat, že jsou ořechy žluklé? Napomůže jejich vzhled, vůně i chuť. Žluklé ořechy jsou totiž gumované až scvrklé, mohou být lehce cítit zatuchlinou a jejich chuť je hořká nebo výrazně trpká. Ořechy v tomto stavu není vhodné konzumovat, protože mohou způsobit trávicí obtíže, a navíc jsou v nich již nezřídka přítomny potenciálně nebezpečné plísně a toxiny.

Jak sušit nevyloupané ořechy

Obecně vydrží nevyloupané ořechy déle než ty vyloupané, protože právě pevná skořápka prodlužuje jejich trvanlivost. Jestliže proto máte dostatek prostoru nebo je nestíháte zpracovat, můžete ořechy jednoduše skladovat i nevyloupané. Nejdříve vyřaďte předčasně sklizené ořechy, stejně jako kusy s poškozenou skořápkou. Poté je rozložte například na síta a v tenké vrstvě nechce alespoň 1 měsíc sušit. Sušení by mělo probíhat v suchém prostředí, aby ořechy nezačaly plesnivět. Po usušení se skladují v prodyšném obalu (např. rašlovém pytli) opět na suchém místě.

Vyloupané ořechy při pokojové teplotě

Jestliže máte čerstvě vyloupané ořechy, které plánujete v brzké době zpracovat, můžete je nasypat do nádoby a skladovat při běžné pokojové teplotě. V takovém případě si své vlastnosti uchovají po dobu zhruba 2 až 4 týdnů. Jestliže jádra uložíte do chladné spíže, jejich trvanlivost se ještě o něco prodlouží.

Reklama

Jak skladovat ořechy v lednici

Vyloupané vlašské ořechy by měly v lednici bez problémů vydržet minimálně 3 až 4 měsíce. Protože ale mají tendenci pohlcovat pachy z ostatních potravin, což je jistě nežádoucí, skladujte je v lednici ideálně v uzavíratelné vzduchotěsné nádobě. Chladné prostředí zabrání žluknutí ořechů a déle uchová jejich čerstvost.

Mražení vlašských ořechů

Dalším jednoduchým způsobem, jak prodloužit trvanlivost ořechů, spočívá v jejich zamražení. Čerstvé vyloupané ořechy vsypte do vzduchotěsné nádoby nebo pevně uzavíratelného sáčku. Při skladování v mrazáku by měly vydržet ořechy přibližně 1,5 až 2 roky. Nezapomeňte si na obal poznačit datum vložení do mrazáku.

Zavařování vlašských ořechů

Ne vždy je v lednici a mrazáku dostatek volného místa. Nadúrodu vlašských ořechů je naštěstí možné i zavařit. Postup je rychlý, protože ořechy se sterilizují „na sucho“, kdy není třeba připravovat nálev. Vyloupaná jádra nasypte do čistých zavařovacích sklenic a pevně zavíčkujte. Poté v zavařovacím hrnci sterilizujte 15 až 20 minut při teplotě 80 °C. Po vyjmutí nezapomeňte otočit dnem vzhůru, aby se víčko zatáhlo.

Další možností je zavaření vlašských ořechů v mikrovlnné troubě. Tentokrát se ale sklenice s ořechy zavařují bez víčka, a to po dobu 1,5 minuty při nastavení plného výkonu na mikrovlnce. Ihned po vytažení se sklenice zavíčkují a na několik minut otočí dnem vzhůru.

Zavařované ořechy mohou při správném skladování vydržet i několik let.

Jak oživit chuť ořechů před zpracováním

Pokud chcete zvýraznit chuť a vůni skladovaných vlašských ořechů před jejich zpracováním v kuchyni, stačí je před použitím krátce opéct. Nasypte je na plech vyložený pečícím papírem a vložte zhruba na 10 minut do trouby předehřáté na 180 °C.

Ořechy získají lepší chuť také tehdy, pokud se vloží do misky a dají se na 1 až 1,5 minuty do mikrovlnné trouby.

Zdroje: walnuts.org, stilltasty.com, canr.msu.edu, goodhousekeeping.com

Reklama

Autor: Jitka Kučová, 23.10.2022

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama