Jak připravit vlastní kořenící směs

foto: Shutterstock

Bez soli se v kuchyni neobejdeme. A na paty jí pomyslně šlape i koření, které dokáže vykouzlit lahodnou chuť, příjemnou vůni a krásnou barvu. Není přitom třeba spoléhat pouze na kupované kořenící směsi, snadno a rychle si můžete připravit domácí koření. To bude chutnat skvěle i bez glutamátu či přemíry soli.

Reklama

Hlavní zásady pro přípravu domácího koření

  • Doporučujeme kupovat jednotlivé druhy koření v celku a až doma je namlít nebo podrtit, budou mít intenzivnější vlastnosti

  • Čím kvalitnější koření použijete, tím lepší chuť bude mít výsledná směs

Reklama

  • Hotové kořenící směsi by měly být skladovány ve skleněných uzavíratelných nádobách

  • Každou kořenku nezapomeňte popsat a poznačte si také datum výroby kořenící směsi

  • Domácí směs koření by si měla při správném skladování udržet své vlastnosti nejméně po 6 měsíců od samotné výroby

Recept na univerzální grilovací koření

Tato mírně pikantní kořenící směs se uplatní hlavně při letním grilování masa a zeleniny. Dále se hodí na přípravu špízů a k dochucení domácích marinád.

  • ⅓ šálku mleté sladké papriky

  • ¼ šálku cukru

  • 2 polévkové lžíce soli

  • 2 polévkové lžíce mletého černého pepře

  • 2 kávové lžičky mleté bílé hořčice

  • 1 až 3 kávové lžičky chilli (dle požadované ostrosti)

  • 1 lžička mletého bílého pepře

Recept na bylinkové italské koření

Smícháním pouhých 4 bylinek získáte všestrannou a voňavou kořenící směs, která ochutí těstoviny, pizzu, salátové zálivky, stejně jako různé bezmasé pokrmy. Pokud máte vlastní zahradu nebo terasu, bylinky si můžete i sami vypěstovat a nasušit.

  • 6 polévkových lžic bazalky

  • 2 polévkové lžíce oregana

  • 1 polévková lžíce tymiánu

  • 1 kávová lžička majoránky

Recept na orientální kari koření

Kari je nedílnou součástí mnoha pokrmů tradiční asijské kuchyně. Koření propůjčí jídlu nejenom příjemnou chuť a aroma, ale obsažená kurkuma mu dodá rovněž úchvatnou zlatavou barvu. Kari existuje v mnoha variantách a připravit si je můžete i sami doma.

  • semena ze 3 lusků kardamomu

  • 2 kávové lžičky koriandru

  • 2 kávové lžičky kmínu

  • 1 kávová lžička kurkumy

  • ½ kávové lžičky chilli

  • ½ kávové lžičky černého pepře

Všechny suroviny se pečlivě rozemelou v mlýnku na koření, případně v mlýnku na kávu. Při správném skladování vydrží domácí kari koření až 1 rok, pokud ho ovšem nespotřebujete dříve.

Recept na všestrannou kořenící směs bez soli

Univerzální směs koření bez obsahu soli ocení zejména milovníci ostřejších jídel. Její využití v kuchyni je opravdu všestranné. Hodí se k dochucení pečených a zapečených brambor, do míchaných vajíček, na steaky či do marinád.

  • 2 polévkové lžíce česnekového prášku

  • 2 polévkové lžíce cibulového prášku

  • 1 polévková lžíce chilli

  • 1 polévkové lžíce mleté červené papriky

  • 1 polévkové lžíce petrželky

  • 1 a ½ kávové lžičky mletého černého pepře

Zdroje: thespruceeats.com, tasteofhome.com, tastythin.com

Reklama

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Související články

10 užitečných bylinek, které vás zachrání, když potřebujete dochutit jídlo

Na první pohled podceňovaní pomocníci. Přesto můžete s bylinkami v kuchyni doslova zazářit. Jídlu propůjčí nový rozměr a vyladí ho k dokonalosti. Seznamte se se základními bylinkami, které by neměly uniknout vaší pozornosti. Všechny mají příjemnou chuť i aroma, přesto je každá z nich jedinečná.

Grilované maso chutná nejlépe s domácí omáčkou či dipem. Zapomeňte na kečup

Plátek kuřecího masa, marináda ze sáčku, kyselá okurka, kečup nebo hořčice. Ano, tak opravdu vypadaly počátky grilování v Česku. Dnes už jsme jistě dál, nakládání masa a zeleninové saláty jako přílohu jsme dotáhli k dokonalosti. Chybí jen výtečná domácí omáčka. Přinášíme tipy na oblíbené, doma připravené omáčky a dipy ke grilování.

Vyznavači slaných pokrmů umírají více než kuřáci. Čím nahradit sůl?

Vědci přišli se zajímavým zjištěním. Kdyby lidé přestali se solením, zachránilo by to více životů, než kdyby lidé přestali kouřit. Je známou skutečností, že infarkt a mozková mrtvice je častější příčinou úmrtí než rakovina plic. Málokdo si ale tento fakt spojí s příjmem soli.

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.