Jak připravit vlastní kořenící směs

Bez soli se v kuchyni neobejdeme. A na paty jí pomyslně šlape i koření, které dokáže vykouzlit lahodnou chuť, příjemnou vůni a krásnou barvu. Není přitom třeba spoléhat pouze na kupované kořenící směsi, snadno a rychle si můžete připravit domácí koření. To bude chutnat skvěle i bez glutamátu či přemíry soli.

Hlavní zásady pro přípravu domácího koření

Recept na univerzální grilovací koření

Tato mírně pikantní kořenící směs se uplatní hlavně při letním grilování masa a zeleniny. Dále se hodí na přípravu špízů a k dochucení domácích marinád.

Recept na bylinkové italské koření

Smícháním pouhých 4 bylinek získáte všestrannou a voňavou kořenící směs, která ochutí těstoviny, pizzu, salátové zálivky, stejně jako různé bezmasé pokrmy. Pokud máte vlastní zahradu nebo terasu, bylinky si můžete i sami vypěstovat a nasušit.

Recept na orientální kari koření

Kari je nedílnou součástí mnoha pokrmů tradiční asijské kuchyně. Koření propůjčí jídlu nejenom příjemnou chuť a aroma, ale obsažená kurkuma mu dodá rovněž úchvatnou zlatavou barvu. Kari existuje v mnoha variantách a připravit si je můžete i sami doma.

Všechny suroviny se pečlivě rozemelou v mlýnku na koření, případně v mlýnku na kávu. Při správném skladování vydrží domácí kari koření až 1 rok, pokud ho ovšem nespotřebujete dříve.

Recept na všestrannou kořenící směs bez soli

Univerzální směs koření bez obsahu soli ocení zejména milovníci ostřejších jídel. Její využití v kuchyni je opravdu všestranné. Hodí se k dochucení pečených a zapečených brambor, do míchaných vajíček, na steaky či do marinád.

Zdroje: thespruceeats.com, tasteofhome.com, tastythin.com

Od: Jitka Kučová, 8.8.2022