Sýry a dieta. Jak vybrat sýr, když se snažíte zhubnout?

O sýrech se říká, že obsahují příliš mnoho tuku a jsou nevhodné při režimu redukční diety. K dobré pověsti sýrů nepřispívá ani vysoký obsah soli. Jak je to se sýry doopravdy? Po kterém druhu sýru můžete sáhnout, když se snažíte o redukci hmotnosti?

Reklama

Základní dělení sýrů

Základem výroby sýru je mléko. To můžete být kravské, kozí, ovčí aj. Kozí mléko má přirozeně nižší obsah tuku, sýry z kozího mléka jsou tedy méně tučné.

Podle obsahu sušiny se sýry dělí na měkké sýry, které obsahují do 45 % sušiny a tvrdé sýry s obsahem sušiny nad 45 %. Odlišným výrobním procesem vznikají sýry přírodní nebo tavené a to nízkotučné, polotučné či smetanové.

Tavené sýry se vyrábějí z již hotových přírodních sýrů, které se zahřívají. V tavených sýrech se nachází velké množství příchutí, soli a aditiv.

Sýry patří do jídelníčku

Sýry jsou cenným zdrojem bílkovin a vápníku. Obsahují zinek, hořčík, jód, vitamíny A, D a B12. Jen je třeba správně vybírat a uspokojit jak chuťové pohárky, tak pravidla kalorického deficitu.

Reklama

Obsah tuku v sýru se dramaticky liší napříč druhy. Objevíte sýry, které mají půl gramu tuku až po sýry, které mají přes 40 g tuku (na 100 g potraviny). Problémem je rozklíčovat, kolik gramů tuku se v sýru nachází a tam už se dostáváme ke složitějšímu matematickému přepočtu.

Obsah tuku je uveden jako procentní hodnota ze sušiny a následně je uvedena hodnota samotné sušiny, rovněž v procentech. Sýr s obsahem sušiny 60 % má na 100 g potraviny 60 g sušiny a 40 g vody. Pokud by uvedený sýr měl obsah tuku 25 % v sušině, pak by hodnota odpovídala 15 g tuku na 100 g sýru.

Sýr má nízký glykemický index

Sýr je lehce stravitelnou potravinou a je sytý, díky vysokému obsahu bílkovin. Má nízký glykemický index, po konzumaci vás nečeká dramatický nárůst hladiny cukru v krvi následovaný propadem. Nevedou k přejídání jako například tučné potraviny. Vysoký obsah bílkovin chrání svalovou hmotu a pomáhá s jejím budováním.

Nejvhodnější sýry při redukční dietě:

  • Tvarůžky.

  • Olomoucké syrečky.

  • Cottage.

  • Lučina light.

  • Žervé.

  • Ricotta.

  • Eidam 20 %.

  • Mozzarella light.

Tuk na úkor bílkovin

Prvním nebezpečím při konzumaci nevhodných sýrů je množství přijímaného tuku. Druhým nebezpečím je malé množství bílkovin. Platí, že čím tučnější sýr, tím menší množství bílkovin. U sýrů rozhodně sáhněte po variantě light nebo fitness, potravina má více bílkovin. Neplatí, že by se jednalo o potravinu ochuzené chuti, s vysokým počtem konzervantů nebo jiných aditiv. Z odtučněných variant vyzkoušejte hermelín figura, leerdammer lightlife, madeland light, mozzarellu light.

Nevhodné druhy sýrů

  • Niva.

  • Eidam 45 %.

  • Parmezán.

  • Mascarpone.

  • Oštiepok.

  • Ementál.

  • Pecorino.

Jak vybrat sýr při redukční dietě

Jednoduchým pravidlem je, vybírat sýry, které mají obsah tuku v sušině do 30 %. Řada takových sýrů je označena zmíněným: light, fitness, figura, silueta. Nevhodnými druhy sýrů je tučný eidam, gouda, ementál, cheddar a některé uzené sýry.

Vyzkoušejte kozí sýry. Obsahují více zdraví prospěšných mastných kyselin, a dokonce podporují spalování tuků, protože působí na sliznice žaludku a střev. I u kozího sýru je třeba hlídat obsah tuku v sušině.

Sýry k namazání

Většina tavených sýrů má vysoký obsah soli a tuku. Při redukční dietě sáhněte po cottage sýru nebo žervé. Pozor na výrobky, které nemají na obalu nápis sýr. U nich je velký podíl rostlinného tuku.

Nejlepší sýr při dietě

Vůbec nejlepším sýrem při režimu redukční diety jsou olomoucké tvarůžky a jejich různé variace. K dostání je i německá značka, která je méně aromatická. Syrečky a tvarůžky mají na 100 g potraviny jen 1 % tuku a téměř 30 g bílkovin.

Sýr je vhodné kombinovat se zeleninou nebo celozrnným pečivem. Samozřejmě má místo i v hlavních jídlech například na dietní pizze nebo na těstovinách.

Zdroje: MedicalNewsToday.com, Healthline.com, EatingWell.com, HealthShots.com, LivelyRun.com

Reklama

Autor: Iva Vaněčková, 30.5.2022

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama