Sýry a dieta. Jak vybrat sýr, když se snažíte zhubnout?

O sýrech se říká, že obsahují příliš mnoho tuku a jsou nevhodné při režimu redukční diety. K dobré pověsti sýrů nepřispívá ani vysoký obsah soli. Jak je to se sýry doopravdy? Po kterém druhu sýru můžete sáhnout, když se snažíte o redukci hmotnosti?

Základní dělení sýrů

Základem výroby sýru je mléko. To můžete být kravské, kozí, ovčí aj. Kozí mléko má přirozeně nižší obsah tuku, sýry z kozího mléka jsou tedy méně tučné.

Podle obsahu sušiny se sýry dělí na měkké sýry, které obsahují do 45 % sušiny a tvrdé sýry s obsahem sušiny nad 45 %. Odlišným výrobním procesem vznikají sýry přírodní nebo tavené a to nízkotučné, polotučné či smetanové.

Tavené sýry se vyrábějí z již hotových přírodních sýrů, které se zahřívají. V tavených sýrech se nachází velké množství příchutí, soli a aditiv.

Sýry patří do jídelníčku

Sýry jsou cenným zdrojem bílkovin a vápníku. Obsahují zinek, hořčík, jód, vitamíny A, D a B12. Jen je třeba správně vybírat a uspokojit jak chuťové pohárky, tak pravidla kalorického deficitu.

Obsah tuku v sýru se dramaticky liší napříč druhy. Objevíte sýry, které mají půl gramu tuku až po sýry, které mají přes 40 g tuku (na 100 g potraviny). Problémem je rozklíčovat, kolik gramů tuku se v sýru nachází a tam už se dostáváme ke složitějšímu matematickému přepočtu.

Obsah tuku je uveden jako procentní hodnota ze sušiny a následně je uvedena hodnota samotné sušiny, rovněž v procentech. Sýr s obsahem sušiny 60 % má na 100 g potraviny 60 g sušiny a 40 g vody. Pokud by uvedený sýr měl obsah tuku 25 % v sušině, pak by hodnota odpovídala 15 g tuku na 100 g sýru.

Sýr má nízký glykemický index

Sýr je lehce stravitelnou potravinou a je sytý, díky vysokému obsahu bílkovin. Má nízký glykemický index, po konzumaci vás nečeká dramatický nárůst hladiny cukru v krvi následovaný propadem. Nevedou k přejídání jako například tučné potraviny. Vysoký obsah bílkovin chrání svalovou hmotu a pomáhá s jejím budováním.

Nejvhodnější sýry při redukční dietě:

Tuk na úkor bílkovin

Prvním nebezpečím při konzumaci nevhodných sýrů je množství přijímaného tuku. Druhým nebezpečím je malé množství bílkovin. Platí, že čím tučnější sýr, tím menší množství bílkovin. U sýrů rozhodně sáhněte po variantě light nebo fitness, potravina má více bílkovin. Neplatí, že by se jednalo o potravinu ochuzené chuti, s vysokým počtem konzervantů nebo jiných aditiv. Z odtučněných variant vyzkoušejte hermelín figura, leerdammer lightlife, madeland light, mozzarellu light.

Nevhodné druhy sýrů

Jak vybrat sýr při redukční dietě

Jednoduchým pravidlem je, vybírat sýry, které mají obsah tuku v sušině do 30 %. Řada takových sýrů je označena zmíněným: light, fitness, figura, silueta. Nevhodnými druhy sýrů je tučný eidam, gouda, ementál, cheddar a některé uzené sýry.

Vyzkoušejte kozí sýry. Obsahují více zdraví prospěšných mastných kyselin, a dokonce podporují spalování tuků, protože působí na sliznice žaludku a střev. I u kozího sýru je třeba hlídat obsah tuku v sušině.

Sýry k namazání

Většina tavených sýrů má vysoký obsah soli a tuku. Při redukční dietě sáhněte po cottage sýru nebo žervé. Pozor na výrobky, které nemají na obalu nápis sýr. U nich je velký podíl rostlinného tuku.

Nejlepší sýr při dietě

Vůbec nejlepším sýrem při režimu redukční diety jsou olomoucké tvarůžky a jejich různé variace. K dostání je i německá značka, která je méně aromatická. Syrečky a tvarůžky mají na 100 g potraviny jen 1 % tuku a téměř 30 g bílkovin.

Sýr je vhodné kombinovat se zeleninou nebo celozrnným pečivem. Samozřejmě má místo i v hlavních jídlech například na dietní pizze nebo na těstovinách.

Zdroje: MedicalNewsToday.com, Healthline.com, EatingWell.com, HealthShots.com, LivelyRun.com

Od: Iva V, 30.5.2022