Pestrý svět červeného koření. Jaké jsou druhy mletých paprik?

foto: Shutterstock

Mletá paprika patří mezi vůbec nejžádanější a nepoužívanější koření. Je neodmyslitelnou součástí celé škály pokrmů včetně některých tradičních českých jídel. Mletou papriku ale nelze házet do jednoho pytle. Existuje mnoho variant, které se od sebe odlišují barevným odstínem, chuťovými vlastnostmi i způsobem použití.

Reklama

Sladká paprika má takřka univerzální využití

Sladká paprika není pálivá, a proto má v kuchyni opravdu široké využití. Nejčastěji je k dispozici maďarská nebo španělská paprika.

1. Španělská paprika

Pro španělskou papriku je charakteristická opravdu výrazná sytě červená barva. Během tepelného zpracování má ale tendenci zhořknout, čímž získá nežádoucí příchuť.

Reklama

Kvůli tomu se používá především ve studené kuchyni, připravovaným pokrmům propůjčí nádherný červený odstín. Skvěle se hodí například do tvarohových pomazánek, sýrových rolád, stejně jako k efektnímu dozdobení obložených chlebíčků a jednohubek.

2. Maďarská paprika

Maďarská paprika je tak trochu opakem té španělské. Její barva sice není tak krásně sytá, avšak koření si svou chuť zachovává i při tepelné úpravě.

Právě maďarská paprika je tudíž ideální volbou při přípravě různých vařených a pečených jídel. Výtečné chuťové vlastnosti vyniknou zejména v různých druzích gulášů, uplatní se ale také v polévkách, omáčkách či masových marinádách.

Při nákupu si pohlídejte, jaké koření kupujete. Španělská i maďarská paprika totiž existují také v pálivé podobě.

Chilli papričky: Pálivé a ještě pálivější

Charakteristickou pálivou chuť dodají jídlu chilli papričky. V současnosti existuje veliké množství odrůd a šlechtěním stále vznikají i nové.

Chilli papričky obsahují alkaloid zvaný kapsaicin. Právě on je tou látkou, která způsobuje jejich pálivost. Ta má dokonce své vlastní označení v podobě tzv. SHU stupnice (Scovilleho jednotky pálivosti). Snadno tak lze zjistit, jak na tom konkrétní odrůda je. Některé chilli papričky jsou pouze mírně pálivé, zatímco jiné lze doporučit pouze zkušeným gurmánům.

K vyhledávaným chilli papričkám patří například následující odrůdy.

Chilli Jalapeno

Odrůda Jalapeno patří k vůbec nejznámějším chilli papričkám. Má spíše mírnější ostrost, a proto ji mohou vyzkoušet i ti, kteří zatím nemají s konzumací pálivých papriček mnoho zkušeností.

Chilli paprika Teja

Oproti předchozím papričkám je již Teja výrazně ostřejší. Původ má poněkud netradičně v Indii. Při přípravě pokrmů stačí použít špetku tohoto pikantního koření k tomu, aby se docílilo pálivých vlastností.

Chilli paprika Habanero

Světoznámou odrůdou chilli papriček je Habanero, která se proslavila vysokým stupněm pálivosti. Poměrně dlouhou dobu se dokonce jednalo o vůbec nejpálivější papričku na světě!

Chilli paprika Carolina Reaper

V roce 2013 se stala absolutní nejpálivější vítězkou mezi chilli papričkami. Její pálivost je skutečně extrémní a rozhodně není vhodná pro běžné uživatele.

Zdroje: pepperscale.com/hungarian-paprika-vs-spanish-paprika/, bonappetit.com, pepperscale.com/carolina-reaper/, pepperscale.com/habanero-vs-jalapeno/

Reklama

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Související články

Není pepř jako pepř: Objevte pestrou chuťovou škálu jednotlivých druhů

V drtivé většině domácností nechybí vedle soli právě pepř. Také v restauracích je pepřenka běžnou výbavou snad každého stolu pro hosty. Pepř se však nedělí pouze na černý a bílý. Pokud jste milovníci ostré štiplavé chuti, vyzkoušejte i další druhý pepře. Rozhodně stojí za pozornost.

Pálivé zdraví chilli papriček

Chilli papričky jsou známé už tisíce let a využívané pro blahodárné účinky na zdraví. Mají vysoký obsah vitamínů, pomáhají s hubnutím i s úzkostnými stavy. Pálivý ďáblík umí snížit cholesterol i regulovat hladinu cukru v krvi.

Jak připravit vlastní kořenící směs

Bez soli se v kuchyni neobejdeme. A na paty jí pomyslně šlape i koření, které dokáže vykouzlit lahodnou chuť, příjemnou vůni a krásnou barvu. Není přitom třeba spoléhat pouze na kupované kořenící směsi, snadno a rychle si můžete připravit domácí koření. To bude chutnat skvěle i bez glutamátu či přemíry soli.

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.