Reklama

Vypěstujte si řeřichu v bytě snadno a rychle

Porce vitaminů a chutná ozdoba mnohých jídel v jednom, kterou si zamilují také děti – to je řeřicha. Navíc si ji můžete vypěstovat snadno a rychle na okenním parapetu. Stačí vám k tomu miska, vata a trochu vody.

Reklama

Řeřicha setá je rychle rostoucí jedlá bylina, která může dosahovat výšky až 60 cm! V domácích podmínkách dorůstá do několika centimetrů. Pochází z Blízkého východu a pěstuje se zejména jako jarní listová zelenina. V bytě ji ale lze pěstovat celoročně.

Vitaminy a minerály nabitá zelenina

Řeřicha obsahuje velké množství vitaminů - od vitaminu C přes betakaroten, vitaminy A, B1, B2, B6, K až k omlazujícímu vitaminu E. Z minerálů pak obsahuje draslík, fosfor, jód, sodík, vápník a železo a nechybí ani nasycené mastné kyseliny, riboflavin a vláknina. Je to co do obsahu vitaminů a minerálů královna mezi zeleninou. Podobně jako řeřicha jsou na tom ještě čínské zelí, mangold, špenát, petržel a čekanka, na rozdíl od řeřichy si je tak snadno v bytě nevypěstujete a už vůbec ne po celý rok.

100 g1 hrst
Energetická hodnota11 kcal1.1 kcal
Protein2.3 g0.23 g
Sacharidy0.79 g0.08 g
z toho cukry0.2 g0.02 g
Tuk0.1 g0.01 g
nasycené mastné kyseliny0.03 g0 g
mononenasycené MK0.01 g0 g
polynenasycené MK0.04 g0 g
Vláknina0.5 g0.05 g
Vitamín C47.78% *4.78% *
Vitamín A106.33% *10.63% *
Vitamín K208.33% *20.83% *
B1 (Thiamin)7.5% *0.75% *
B2 (Riboflavin)9.23% *0.92% *
B6 (Pyridoxin)9.92% *0.99% *
Vitamín E6.67% *0.67% *
Vápník12% *1.2% *
Hořčík5% *0.5% *
Draslík7.02% *0.7% *
Fosfor8.57% *0.86% *

Tato nenápadná rostlinka pomáhá tělu zbavovat se škodlivých látek, působí antioxidačně a protizánětlivě, podporuje trávení a činnost jater a žlučníku. Hodí se nejen do různých detoxikačních diet, ale jako pestré oživení nejen jarního jídelníčku.

Využití řeřichy v kuchyni je pestré

Použít ji můžete všude tam, kde byste použili pažitku nebo petrželku – na chleba s máslem, do pomazánek, do polévek či omáček, jako ozdobu na přílohy, do salátů nebo třeba i do smoothie. A nebo jen tak samotnou.

Reklama

Její chuť je výrazně kořenitá a štiplavá, připomíná ředkvičky. Tepelné zpracování ale ničí vitaminy, takže ji vždy přidávejte až na hotové jídlo.

Vypěstujte si ji sami snadno a levně

Pro její pěstování v bytě nepotřebujete téměř nic. Misku nebo menší tác pokryjte tenkou vrstvou vaty, popř. papírovými kapesníky nebo kuchyňskými utěrkami a rovnoměrně posypejte semeny. Lístky řeřichy jsou velmi drobné, takže se nebojte udělat výsev hustý.

Jediné, na co pak musíte v následujících dnech dávat pozor, je vláha. Napoprvé vatu pořádně navlhčete, může pod ní zůstat i milimetrová vrstva vody. Semena ji ze začátku natáhnou, ale dále už je nepřelévejte a jen udržujte vlhká. Rozprašovačem vlhčete jednou až dvakrát denně. Pokud by semena uschla nebo zplesnivěla, řeřichu vyhoďte a začněte znovu.

Řeřicha klíčí na světle při pokojové teplotě už po dvou dnech a přibližně za týden už můžete sklízet. Seřízněte ji těsně nad vatou, k jídlu se hodí stonek i lístky.

Reklama

Autor: Eliška Kouřilová, 26.3.2021

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama
Reklama