Reklama

Jak nahradit automatický kávovar a připravit doma chutnou kávu

foto: Pixabay

Příprava kávy jedním stiskem tlačítka je sice jednoduchá, ale není to trochu nuda? Pokud vyzkoušíte pomůcky pro alternativní přípravu kávy, máte mnohem více možností, jak ovlivnit výslednou chuť a připravit kávu přesně podle vašich představ.

Reklama

Alternativní příprava kávy jako rituál

Připravit provoněný šálek horké kávy bývalo odedávna kouzelným rituálem. Pojily se k němu chvíle rodinné pohody a odpočinku. Dnes pouze zmáčkneme tlačítko na kávovaru. Není to škoda? Je hezké, že jsou stále mezi lidmi praví milovníci kávového obřadu a připravují si kávu s pomocí alternativních pomocníků.

Důležité vybavení pro přípravu kávy

Abyste si připravili vynikající šálek kávy v domácích podmínkách bez nákladných přístrojů, budete potřebovat několik pomůcek. Rozhodně se neobejdete bez mlýnku na kávu. Ten můžete zakoupit ruční nebo automatický. U obou je samozřejmostí možnost nastavení hrubosti mletí.

Je třeba zakoupit kvalitní zrnkovou kávu a ohlídat si její stáří. Nejlepší vůni a aroma má káva čerstvě upražená. Druh kávy je třeba volit podle konkrétního způsobu přípravy.

Kdo má rád kávu s mlékem, bude potřebovat napěňovač mléka.

Rychlá příprava kávy v AeroPressu

zdroj: Shutterstock

Reklama

Vynikající kávu připravíte v AeroPressu. Výhodou je, že má snadnou obsluhu a příprava je rychlá. Do AeroPressu nasypete čerstvě umletou kávu a zalejete horkou vodou. Káva se připravuje pod tlakem vzduchu a přes papírový filtr. (Jinak je princip podobný jako u French Pressu.) Po chvíli stlačíte kávovou sedlinu a nápoj naléváte.

Vhodná káva do AeroPressu: Středně nebo světle pražená káva s ovocnými či citrusovými tóny.

Jednoduchá příprava ve frenchpressu

zdroj: Freepik

Frenchpress má skleněnou nádobu do které se vsype namletá káva. Po zalití horkou vodou se káva promíchá. Po 4 minutách se sítko stlačí až ke dnu a káva se ihned nalévá.

Vhodná káva do frenchpressu: Středně nebo světle pražená káva s ovocnými nebo citrusovými tóny.

Nejstarší příprava kávy, džezva

zdroj: Freepik

Český turek a pravá turecká káva jsou rozdílně pojmy, rozdílná příprava a samozřejmě rozdílná chuť. První šálky kávy jsou spojeny s nádobou zvanou džezva. Tu můžete dodnes vidět na tureckých tržištích a postupně se objevuje i v domácnostech milovníků kávy u nás. Je to krásná kovová nádoba na dlouhé rukojeti. V džezvě se káva připravuje na sporáku. Umletá káva se sype s trochou cukru do studené vody a voda se nechá přes kávu zpěnit. Okamžitě se džezva odstaví a po mírném vychladnutí se proces opakuje. Výsledná káva má výbornou a plnou chuť.

Vhodná káva do džezvy: Jemně mletá káva nasládlé chuti.

Moka konvička

zdroj: Shutterstock

Ikonická italská moka konvička, která se rozšířila do celého světa, vám připraví lahodnou kávu na sporáku. Do spodní části vléváte vodu, ta se po přivedení k varu dostává tryskou do horní části s jemně namletou kávou. Výhodou je, že moka konvičku můžete vzít i na cesty. Kávu připravíte například na ohništi v kempu. Z moka konvičky připravíte silnou kávu s výrazným tělem.

Vhodná káva do moka konvičky: Středně a tmavěji pražené kávy s čokoládovými a kakaovými tóny.

Chemex

zdroj: Freepik

Chemex je modernější podoba překapávače. V horní části má papírový filtr na namletou kávu. Jakmile nalijete vodu a začne se uvolňovat oxid uhličitý, prokapávají kapky do spodní nádoby. Vodu přes filtr s kávou doléváte pomalu a krouživými pohyby, během minuty asi dvakrát, průběžně mícháte. Filtr v chemexu je ze speciální buničiny, která zachytí i ty nejmenší usazeniny. Šálek kávy výtečné chuti připravíte asi po 4 minutách.

Vhodná káva do chemexu: Střední hrubost kávy s ovocnými tóny.

Vacuum pot

zdroj: Shutterstock

Vacuum pot se sestává ze dvou baněk propojených trubicí. Do spodní části se nalévá vroucí voda. Ta se znovu přivede k varu a do horní části se nasype káva. Pára se dostává trubicí do vrchní nádoby a míchá se s kávou. Jakmile odstavíte vacuum pot z hořáku, směs se ochladí a káva se přes filtr dostává do spodní nádoby.

Vhodná káva do vacuum potu: Středně jemně namletá káva s ovocnými nebo květinovými tóny.

Reklama

Autor: Iva Vaněčková, 7.4.2021

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama
Reklama