Upečte si cukroví s vůní kávy

foto: Depositphotos

Jestliže patříte k milovníkům kávy, můžete její charakteristickou chuť a vůni propůjčit také cukroví. Naučte se připravovat třeba kávové pusinky či voňavé sušenky. Na vašem stole se mohou navíc objevovat mnohem častěji než jen o Vánocích.

Reklama

Kávové pusinky

Potřebujete 2 velké bílky, 75 g krupicového cukru, 1 lžíci jemně prosáté instantní kávy a ½ lžičky vanilkového extraktu (volitelně).

Bílky si z lednice vytáhněte s předstihem, musí mít pokojovou teplotu. Aby se dobře vyšlehaly, na papírovou utěrku naneste trochu octa a vytřete jím mísu i metly ručního šlehače. Bílky šlehejte při nízké rychlosti zhruba 3 minuty, dokud nezačnou bělat a pěnit. Poté zvyšte otáčky a po lžících zašlehávejte cukr. Dobře vyšlehaný sníh musí být krásně tuhý, lesklý a držet špičky. I pokud otočíte mísu dnem vzhůru, měl by v ní sníh držet. Nakonec do sněhu vmíchejte kávu a vanilkový extrakt.

Reklama

Pomocí cukrářského sáčku tvořte pusinky na plechu vyloženém pečicím papírem. Ale můžete dělat i jiné tvary, třeba kroužky či písmenka. Poté pusinky vložte do trouby předehřáté na 95 °C a pečte zhruba 1,5 hodiny. Během pečení několikrát otevřete troubu, aby se odstranila vlhkost a pusinky nepopraskaly. Po upečení je nechte ještě alespoň 1 hodinu ve vypnuté troubě dosušit.

zdroj: Depositphotos

Kávové sušenky

Na přípravu si nachystejte 2 šálky hladké mouky, ¼ šálky másla nakrájeného na kousky, ¼ šálku čokoládových peciček, 1,5 lžičky instantní kávy, ⅓ šálku bílého cukru, ⅓ šálku hnědého cukru, 1 vejce, 2 lžíce kakaa, 1 lžičku vanilkového extraktu, ¼ lžičky prášku do pečiva, špetku soli.

Ve vodní lázni rozpusťte máslo a čokoládu, poté přidejte kávu a promíchejte. Nechte zhruba 5 minut vychladnout a poté v míse smíchejte s oběma druhy cukru, vejcem a vanilkou. Rozmixujte, a nakonec do těsta vmíchejte také mouku, kakao, prášek do pečiva a sůl.

Lžící tvořte bochánky na plechu vyloženém pečicím papírem. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte zhruba 8 až 10 minut. Po zchladnutí můžete polít čokoládovou nebo jinou polevou.

zdroj: Depositphotos

Nejjednodušší kávová zrna

Potřebujete 230 g moučkového cukru, 80 g másla, 3 lžíce kakaa, 2 lžíce jemně mleté kávy a 1 lžičku rumu nebo rumový extrakt.

Ze všech surovin vypracujte těsto. Poté z něj s pomocí silikonové formy nebo ručně tvarujte kávová zrna. Nechte je do druhého dne odležet v lednici. Nakonec zrna obalujte v marcipánu a namáčejte do rozpuštěné čokoládové polevy. Případně můžete marcipán zcela vynechat a pouze je polít čokoládou.

Základní kávový krém

Nachystejte si 180 g másla, 140 g moučkového cukru a silnou kávu.

Nejdříve si připravte silnou kávu a vyčkejte, až zchladne na pokojovou teplotu. Mezitím do mísy rozkrájejte povolené máslo a vyšlehejte ho do pěny. Postupně zašlehávejte také moučkový cukr. Nakonec do krému po lžičkách zamíchejte kávu, množství dle chuti. Pokud potřebujete získat silnější aroma, můžete přidat i pár kapek kávového extraktu.

Kávový krém můžete libovolně ochutit třeba mletými ořechy, vanilkou nebo kakaem.

Jednoduchá kávová poleva

Připravte si 1 lžičku jemně prosáté instantní kávy, 1 lžíci horké vody, 1 a ¼ hrnku moučkového cukru a kávový extrakt (volitelně).

Nejprve smíchejte instantní kávu s horkou vodou, důkladně rozmíchejte a nechte vychladnout. Poté promíchejte s moučkovým cukrem, aby vznikla hladká poleva. Pro intenzivnější vlastnosti můžete přidat několik kapek kávového extraktu.

Polevu zpracujte ihned po dokončení, protože má tendenci poměrně rychle tuhnout.

Zdroje: thespruceeats.com, frostingandfettuccine.com, tarladalal.com, tasteofhome.com, food.com

Reklama

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Související články

Crinkles: Tak trochu brownies v podobě sušenek

Nepovedlo se? Ale kdepak! Právně popraskaná struktura je pro tyto sušenky charakteristická, a navíc působí efektně. Kromě toho jsou crinkles opravdu jednoduché, velice chutné a klidně s nimi můžete doplnit vánoční cukroví.

Jak na ochucené cukry: Snadno je připravíte i sami doma!

Dokonce i úplně obyčejný cukr můžete proměnit v úchvatnou a voňavou kulinářskou delikatesu. Nepotřebujete k tomu navíc žádné speciální dovednosti ani ingredience. Domácí ochucené cukry lze připravit velice jednoduše a prakticky během chviličky. Výsledek vás přesto nadchne. Ochucený cukr je vynikající nejenom pro přípravu moučníků a dezertů, ale hodí se také do kávy nebo k občasnému mlsání.

10 tipů na nejlepší recepty na vánoční cukroví s obrázky hotového cukroví

K vánočním svátkům již neodmyslitelně patří pečení a zdobení vánočního cukroví. Jaké by to také byly vánoční svátky bez vůně vanilky a skořice a sladkého potěšení, na které se každoročně celá rodina těší. Připravili jsme pro vás 10 tipů na nejlepší recepty na vánoční cukroví.

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.