Crinkles: Tak trochu brownies v podobě sušenek

Nepovedlo se? Ale kdepak! Právně popraskaná struktura je pro tyto sušenky charakteristická, a navíc působí efektně. Kromě toho jsou crinkles opravdu jednoduché, velice chutné a klidně s nimi můžete doplnit vánoční cukroví.

Reklama

Crinkles ve zkratce

Podle tradičního receptu se crinkles vyrábí z čokoládového těsta. Následně se obalí v moučkovém cukru, a protože v průběhu pečení povrch sušenek popraská, získají tím zajímavý dekorativní vzhled.

Původ crinkles není úplně jistý, ačkoliv asi nejčastěji je kladen do americké Minnesoty. Recept údajně vymyslela Helen Fredell někdy na začátku 20. století a záhy získaly sušenky obrovskou popularitu. Dříve byla jednou ze základních ingrediencí melasa.

Crinkles jsou však velice oblíbené a rozšířené i na Filipínách, a proto se někdy právě toto souostroví považuje za jejich skutečný domov. Mimochodem také v Evropě existují sušenky, kterým se crinkles nápadně podobají. Jsou z mandlového těsta a tradici mají hlavně v Itálii.

Čokoládové crinkles

Připravte si 200 g krystalového cukru, 130 g hladké mouky, 60 g kakaa, 60 ml oleje, 2 vejce, 1 lžičku vanilkového extraktu, 1 lžičku prášku do pečiva, 1 lžičku skořice a špetku soli. Dále budete potřebovat 100 g moučkového cukru na obalení.

V míse smíchejte krystalový cukr s kakaem. Poté k nim přidejte olej, vejce a vanilkový extrakt. Šlehejte, dokud se všechny ingredience dobře nespojí. Nakonec do těsta vmíchejte prosátou mouku, prášek do pečiva, skořici a špetku soli. Těsto přikryjte potravinovou fólií a vložte alespoň na 4 hodiny do lednice vychladit.

Reklama

Těsto nabírejte lžičkou a tvořte kuličky, každou o hmotnosti zhruba 20 g. Obalujte je v moučkovém cukru a klaďte s dostatečnými rozestupy na plech vyložený pečicím papírem. Poté pečte při teplotě 180 °C zhruba 10 až 12 minut.

zdroj: Depositphotos

Recept na čokoládové crinkles existuje v mnoha různých obměnách, kdy například olej můžete nahradit máslem.

Kávové crinkles

Crinkles provoněné kávou připravíte z 2 a ⅔ šálku hladké mouky, 1 šálku hnědého cukru, ½ šálku krystalového cukru, 1 šálku oleje, 2 vajec, 1 polévkové lžíce instantní kávy, 1 lžičky vanilkového extraktu, 1 lžičky prášku do pečiva a zhruba 100 g moučkového cukru na obalení.

V míse vyšlehejte olej s krystalovým a hnědým cukrem. Do směsi přidejte vanilkový extrakt, prášek do pečiva a kávu rozpuštěnou ve 2 lžících horké vody. Dále do těsta zašlehejte vejce, dokud nevznikne hladká homogenní směs. Nechte ji vychladit několik hodin v lednici.

Tvořte kuličky o hmotnosti asi 20 g, obalujte je v moučkovém cukru a skládejte na plech vyložený pečicím papírem s rozestupy od sebe. Pečte při teplotě 180 °C zhruba 10 až 12 minut.

zdroj: Depositphotos

Nutelové crinkles

Nachystejte si 1 a ½ šálku hladké mouky, ½ šálku Nutelly, ¼ šálku kakaa, ¼ šálku krystalového cukru, ¼ šálku másla, 2 lžíce plnotučného mléka, 2 vejce, 1 lžičku prášku do pečiva, 1 lžičku kukuřičného škrobu, 1 lžičku vanilkového extraktu a špetku soli. Dále ½ šálku moučkového a ¼ šálku krystalového cukru na obalení.

Ve velké míse smíchejte Nutellu, máslo, mléko, kakao, cukr a vanilkový extrakt. Do směsi postupně zašlehejte vejce a poté přidejte mouku, kukuřičný škrob, prášek do pečiva a sůl. Překryjte fólií a dejte na několik hodin vychladit.

Z těsta tvarujte kuličky o velikosti vlašského ořechu. Každou obalte nejprve v krystalové a následně v moučkovém cukru. Kuličky skládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte při teplotě 180 °C 12 až 15 minut.

zdroj: Depositphotos

Tipy na další variace crinkles

Základní recept na čokoládové crinkles můžete různě upravovat podle vlastní chuti. Stačí jednoduše přidat voňavou skořici, směs perníkového koření nebo pikantní chilli. Sušenky mohou oživit také kousky nasekané hořké nebo bílé čokolády, stejně jako ořechy.

A crinkles snadno je připravíte i ve světlé verzi bez kakaa třeba dochucené citronovou šťávou a kůrou.

Zdroje: travelworldonline.de, curiouscuisiniere.com, overtimecook.com, myexcellentdegustations.com

Reklama

Autor: Jitka Kučová, 21.12.2023

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama