Pečivo jako strašák i parťák. Jaká je pravda o vhodnosti pečiva v jídelníčku?

Někdo radí jej úplně vyřadit. Někde zjistíte, že můžete jen tmavé pečivo. Jinde se dočtete, že není třeba se pečiva v jídelníčku obávat, a to ani v případě, kdy držíte redukční dietu. Jaká je pravda o pečivu? Má místo na našem talíři?

Reklama

Obiloviny jako zdroj sacharidů

Bez obilovin si náš jídelníček téměř nelze představit. Odpradávna se z obilovin připravovaly pokrmy ve formě kaší. Později se obiloviny začaly zpracovávat pečením, vznikaly nejrůznější placky. Ty jsou předchůdcem dnešního chleba a pečiva.

Obilné placky najdete jako základ jídelníčku mnoha kultur napříč kontinenty. Proč? Protože sacharidy v pečivu jsou zdrojem energie. Naše tělo je nastaveno tak, aby vyhledávalo potraviny nezbytné pro přežití. Chutnají nám ty, které dodávají rychle energii. Proto saháme po sladkých a tučných potravinách. Nabudí tělo k okamžitému výkonu.

Rizikový rychlý cukr

Jako u každé potraviny i u pečiva platí, že není problém v potravině samotné, ale v množství, v jakém ji konzumujeme. Zvykli jsme si na to, že máme pečivo ke snídani, svačině někdy jako přílohu k obědu. Znovu jej posvačíme a večer si jej ještě i v tlusté vrstvě mázneme nutellou.

Pečivo jednou nebo dvakrát denně není problém, a to ani ve chvíli, když se jedná o bílé či sladké pečivo.

Jakmile však sáhneme po sladkém nebo bílém pečivu, tělo začne zpracovávat takzvané rychlé cukry. Hladina cukru v krvi okamžitě stoupne a rychle poklesne, brzy cítíme opětovný hlad, často i nutkavou touhu po sladké potravině. Na vině je glykemický index bílého pečiva. Dalším problémem je absence vlákniny v pečivu. Bílé pečivo nás tedy zasytí jen na krátkou chvíli a brzy dostaneme znovu hlad. Jak si poradit?

Reklama

Bílé pečivo nevadí

Kaloricky má bílé pečivo podobnou hodnotu jako jiné druhy pečiva uváděné jako zdravé. Chybí mu však větší obsah živin a hlavně vláknina. Ta je sytící složkou a díky ní, nesáhneme po dalším jídle do hodiny. Může se bílé pečivo? Ano může. Ale ne ke každému chodu během dne. Zároveň vždy přidejte zdroj bílkovin, šunku nebo sýr. Nesmí chybět vláknina, doplňte pečivo velkou porcí zeleniny.

Pokud se chystáte na sportovní aktivitu, nevadí ani sladké pečivo.

Bez bílého pečiva se cítíte lépe

Všude negativně skloňovaný lepek je dnes vnímán jako úhlavní nepřítel správně fungujícího trávícího traktu. Pokud ale nemáte přímo intoleranci na lepek, vašim střevům neškodí.

Škodí jim přemíra sacharidů.

Nezáleží tedy na tom, kde je jejich zdroj. Nepříjemné pocity plnosti a těžkosti máme z nadměrné konzumace sacharidů bez ohledu na to, jestli v nich lepek je nebo není. Jakmile omezíme zdroj sacharidů (snížíme konzumaci pečiva) upraví se střevní mikroflóra. Stejně bychom se cítili, kdyby objem pečiva zůstal ve stravě stejný, ale ubrali bychom rýži, těstoviny, luštěniny.

Jak správně zařadit pečivo do jídelníčku

Přiměřené množství pečiva patří do jídelníčku každý den. Nezaměřujte se jen na jeden druh, druhy pečiva střídejte. Není třeba se bát dvou porcí pečiva denně. Kdo je v režimu redukční diety, sáhne po pečivu k snídani a k dopolední svačině. Pokud hledáte výživově nejbohatší pečivo, je to pečivo celozrnné.

Pozor na triky obchodníků, u pečiva musí být nápis celozrnné. Často je zaměňováno s pečivem vícezrnným. Tmavé pečivo se na pultech obchodů objeví i tak, že se bílé pečivo obarví karamelem.

Hledejte takové, které obsahuje žitnou mouku namísto pšeničné. Pokud se vám nedaří takové pečivo najít, můžete si jej upéci doma. Nekupujte pečivo se solí na povrchu a pamatujte na to, že krajíček chleba vítězí nad rohlíkem.

Reklama

Autor: Iva Vaněčková, 19.8.2020

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama