Vepřová pečeně s yorkshirským pudinkem a cibulovou omáčkou

Tento recept propojuje britskou klasiku s českou tradicí – šťavnatá vepřová pečeně se skvěle doplňuje s nadýchaným yorkshirským pudinkem a jemně sladkou cibulovou omáčkou. Vzniká tak slavnostní a přitom domácké jídlo, ideální pro nedělní oběd nebo rodinné setkání.

Reklama

Ingredience

Na vepřovou pečeni

Na yorkshirský pudink

Na sladkou cibulovou omáčku

Množství na
+
  porce

Postup přípravy

1.
Předehřejeme troubu na 180 °C.
2.
Maso osolíme, opepříme, potřeme rozetřeným česnekem a posypeme rozmarýnem nebo kmínem.
3.
Vložíme do pekáče, přidáme tuk a trochu vývaru a pečeme zakryté asi 1,5 hodiny. Poté odkryjeme a dopečeme dozlatova. Výpek uchováme.
4.
V míse prošleháme vejce, mléko, mouku a sůl do hladkého těsta. Necháme alespoň 30 minut odležet (může být i více).
5.
Předehřejeme troubu na 220 °C a do formiček na muffiny nebo do hluboké plechové formy dáme trochu tuku z pečeně – každé dno by mělo být dobře pokryté.
6.
Když je tuk rozpálený (bublá), nalijeme těsto do formiček a pečeme 20–25 minut, dokud yorkshirské pudinky nenaskočí a nezhnědnou. Během pečení neotvíráme troubu!
7.
Na másle pomalu restujeme cibuli, dokud nezezlátne a nezkaramelizuje (asi 15–20 minut). Přidáme cukr, ocet, vývar a dusíme pár minut.
8.
Lehce zahustíme moukou rozmíchanou v troše vody, dochutíme solí a pepřem. Dobrou chuť! :-)

Od: Zuzana, 28.10.2025

Reklama
Reklama
Reklama

Podobné recepty

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama

Nutriční hodnoty

Množství
1 × porce
Energetická hodnota
619.99 kcal
Protein
41.87 g
Sacharidy
z toho cukr
11.89 g
8.39 g
Tuk
z toho nas. mastné kyseliny
44.90 g
14.48 g

Detailní rozpis

Reklama
Reklama