Vepřová pečeně s yorkshirským pudinkem a cibulovou omáčkou

Tento recept propojuje britskou klasiku s českou tradicí – šťavnatá vepřová pečeně se skvěle doplňuje s nadýchaným yorkshirským pudinkem a jemně sladkou cibulovou omáčkou. Vzniká tak slavnostní a přitom domácké jídlo, ideální pro nedělní oběd nebo rodinné setkání.

Ingredience (4 x porce)

Na vepřovou pečeni

Na yorkshirský pudink

Na sladkou cibulovou omáčku

Postup přípravy

  1. Předehřejeme troubu na 180 °C.
  2. Maso osolíme, opepříme, potřeme rozetřeným česnekem a posypeme rozmarýnem nebo kmínem.
  3. Vložíme do pekáče, přidáme tuk a trochu vývaru a pečeme zakryté asi 1,5 hodiny. Poté odkryjeme a dopečeme dozlatova. Výpek uchováme.
  4. V míse prošleháme vejce, mléko, mouku a sůl do hladkého těsta. Necháme alespoň 30 minut odležet (může být i více).
  5. Předehřejeme troubu na 220 °C a do formiček na muffiny nebo do hluboké plechové formy dáme trochu tuku z pečeně – každé dno by mělo být dobře pokryté.
  6. Když je tuk rozpálený (bublá), nalijeme těsto do formiček a pečeme 20–25 minut, dokud yorkshirské pudinky nenaskočí a nezhnědnou. Během pečení neotvíráme troubu!
  7. Na másle pomalu restujeme cibuli, dokud nezezlátne a nezkaramelizuje (asi 15–20 minut). Přidáme cukr, ocet, vývar a dusíme pár minut.
  8. Lehce zahustíme moukou rozmíchanou v troše vody, dochutíme solí a pepřem. Dobrou chuť! :-)

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 619.99 kcal | Protein: 41.87 g | Sacharidy: 11.89 g | z toho cukr: 8.39 g | Tuk: 44.90 g | z toho nas. MK: 14.48 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/4634-veprova-pecene-s-yorkshirskym-pudinkem-a-cibulovou-omackou