Amaretky s pomerančem
Pokud máte rádi mandlové cukroví nebo marcipán, určitě si oblíbíte i amaretky s pomerančem. Díky vysokému obsahu mandlí, mandlovému aroma a bílkům, jsou chuťově i složením marcipánu podobné. Můžete je upéci jako vánoční cukroví, ale také jako osvěžující sušenky k čaji, během celého roku. Do amaretek se nedává žádná mouka, mohou je tak i celiaci.
Reklama
    
  Postup přípravy
1.
                    Bílky vyšlehejte do tuhého sněhu. V kastrůlku si ohřejte med a až zřídne, zašlehejte ho postupně a pomalu do bílkového sněhu. Sníh šlehejte dokud nebude lesklý a nebude držet do špiček.
                2.
                    V další míse si smíchejte cukr, kůru z citronu i pomeranče nastrouhanou najemno, (šťávu z pomeranče přidávejte pomalu až nakonec, aby těsto příliš nezřídlo, nedalo by se sním pak pracovat), mleté mandle, sůl a mandlový extrakt.
                3.
                    Směs pak smíchejte s bílkovým sněhem. Těsto je poměrně řídké a hlavně lepkavé, po smíchání ho nechte v lednici alespoň dvě hodiny. Můžete ho ale nechat zrát až dva dny. Pokud by se vám těsto zdálo příliš řídké, můžete ho trochu dohustit mletými mandlemi. Po vyndání z lednice, rozdělte těsto na 4 díly a z každého vyválejte tenčí váleček o průměru cca 3 cm.
                4.
                    Každý váleček obalte v mandlových plátcích. S těstem se pracuje hůře, ruce si případně můžete máčet v moučkovém cukru i jím můžete těsto podsypávat, ale nemějte válečky obalené v cukru příliš, nedržely by vám na nich plátky mandlí.
                5.
                    Až budete mít válečky hotové a obalené v mandlích, odkrajujte postupně cca 3 - 4 cm velké kousky, které pokládejte na pečícím papírem vyložený plech. Amaretky pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 20 minut, dokud nezezlátnou. Po upečení je pocukrujte moučkovým cukrem.
                Reklama
    
  Reklama
    
  Reklama
    
  Podobné recepty
Komentáře
Žádné komentáře.
Nový komentář
Reklama
    
  Nutriční hodnoty
| Množství | 1 × porce | 
| Energetická hodnota | 76.80 kcal | 
| Protein | 2.33 g | 
| Sacharidy z toho cukr | 5.37 g 4.88 g | 
| Tuk z toho nas. mastné kyseliny | 5.07 g 0.39 g | 
Reklama
    
  Reklama
    
  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 Od:
                Od:  
 
 
 
 

