Mandlový chlebíček

Máte-li rádi marcipán, pak vás tento mandlový chlebíček nadchne a určitě ho vyzkoušejte. Má příjemnou marcipánovou chuť, a navrchu jsou křupavé mandle.

Reklama

Ingredience

Marcipán

Množství na
  porce

Postup přípravy

1.
Nejprve si připravte mandlovou hmotu. To je velice jednoduché, protože jen všechny suroviny smícháte dohromady a rukou vypracujete kompaktní těsto. Pokud by se vám příliš lepilo, přidejte mleté mandle. Těsto dobře propracujte, marcipán pak budete strouhat a je žádoucí, aby byl pevný a ne mazlavý.
2.
Poté si do jedné mísy oddělte žloutky od bílků. Bílky vyšlehejte v tuhý sníh. Žloutky pak utřete s cukrem do pěny. Dejte si na čas a vyšlehejte pěnu opravdu dokonale. Přidejte do směsi změklé máslo a mandlové aroma a opět šlehejte. Nakonec zašlehejte mouku a kypřící prášek.
3.
Marcipán nastrouhejte najemno a přidejte ho ke žloutkové pěně. Vše opatrně zamíchejte do vyšlehaného sněhu. Připravte si pečící formu na biskupský chlebíček, nebo jakoukoli jinou formu, klidně bábovku. Pořádně ji vymažte máslem a vysypte moukou, případně vyložte pečícím papírem.
4.
Na dno formy nasypte plátky mandlí a na ně opatrně vylijte těsto. Dejte do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečte 50 minut. Zda je chlebíček upečený kontrolujte za pomoci špejle.
5.
Pokud máte raději podobné pečivo polité čokoládou, můžete ji klidně použít, marcipán a mandle s čokoládou skvěle ladí. Ještě více než klasické mléčná nebo hořká čokoláda, bude chlebíčku slušet bílá. V opačném případě chlebíček jen pořádně pocukrujte práškovým cukrem.
6.
Tip: při přípravě marcipánu, nemusíte použít moučkový cukr, ale můžete ho nahradit medem. Med je i méně sladký a je zdravější alternativou k cukru.

Od: Jana Qara, 8.2.2023

Reklama
Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama
Reklama
Hodnocení:
0.0
hodnotit
Čas: 40 min příprava
50 min vaření
1 hod 30 min celkem
Množství: 12 × porce
Autor: Jana Qara
Cena ingrediencí: 1 × porce = 8 Kč
Rozpis na položky
Kategorie a štítky:
Reklama

Nutriční hodnoty

Množství
1 × porce
Energetická hodnota
224.48 kcal
Protein
5.23 g
Sacharidy
z toho cukr
20.54 g
11.26 g
Tuk
z toho nas. mastné kyseliny
13.60 g
5.21 g

Detailní rozpis podle ingrediencí

Reklama
Reklama