Mandlový chlebíček

Máte-li rádi marcipán, pak vás tento mandlový chlebíček nadchne a určitě ho vyzkoušejte. Má příjemnou marcipánovou chuť, a navrchu jsou křupavé mandle.

Ingredience (12 x porce)

Marcipán

Postup přípravy

  1. Nejprve si připravte mandlovou hmotu. To je velice jednoduché, protože jen všechny suroviny smícháte dohromady a rukou vypracujete kompaktní těsto. Pokud by se vám příliš lepilo, přidejte mleté mandle. Těsto dobře propracujte, marcipán pak budete strouhat a je žádoucí, aby byl pevný a ne mazlavý.
  2. Poté si do jedné mísy oddělte žloutky od bílků. Bílky vyšlehejte v tuhý sníh. Žloutky pak utřete s cukrem do pěny. Dejte si na čas a vyšlehejte pěnu opravdu dokonale. Přidejte do směsi změklé máslo a mandlové aroma a opět šlehejte. Nakonec zašlehejte mouku a kypřící prášek.
  3. Marcipán nastrouhejte najemno a přidejte ho ke žloutkové pěně. Vše opatrně zamíchejte do vyšlehaného sněhu. Připravte si pečící formu na biskupský chlebíček, nebo jakoukoli jinou formu, klidně bábovku. Pořádně ji vymažte máslem a vysypte moukou, případně vyložte pečícím papírem.
  4. Na dno formy nasypte plátky mandlí a na ně opatrně vylijte těsto. Dejte do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečte 50 minut. Zda je chlebíček upečený kontrolujte za pomoci špejle.
  5. Pokud máte raději podobné pečivo polité čokoládou, můžete ji klidně použít, marcipán a mandle s čokoládou skvěle ladí. Ještě více než klasické mléčná nebo hořká čokoláda, bude chlebíčku slušet bílá. V opačném případě chlebíček jen pořádně pocukrujte práškovým cukrem.
  6. Tip: při přípravě marcipánu, nemusíte použít moučkový cukr, ale můžete ho nahradit medem. Med je i méně sladký a je zdravější alternativou k cukru.

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 224.48 kcal | Protein: 5.23 g | Sacharidy: 20.54 g | z toho cukr: 11.26 g | Tuk: 13.60 g | z toho nas. MK: 5.21 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/3737-mandlovy-chlebicek