Máte-li rádi marcipán, pak vás tento mandlový chlebíček nadchne a určitě ho vyzkoušejte. Má příjemnou marcipánovou chuť, a navrchu jsou křupavé mandle.
Ingredience (12 x porce)
Marcipán
Postup přípravy
Nejprve si připravte mandlovou hmotu. To je velice jednoduché, protože jen všechny suroviny smícháte dohromady a rukou vypracujete kompaktní těsto. Pokud by se vám příliš lepilo, přidejte mleté mandle. Těsto dobře propracujte, marcipán pak budete strouhat a je žádoucí, aby byl pevný a ne mazlavý.
Poté si do jedné mísy oddělte žloutky od bílků. Bílky vyšlehejte v tuhý sníh. Žloutky pak utřete s cukrem do pěny. Dejte si na čas a vyšlehejte pěnu opravdu dokonale. Přidejte do směsi změklé máslo a mandlové aroma a opět šlehejte. Nakonec zašlehejte mouku a kypřící prášek.
Marcipán nastrouhejte najemno a přidejte ho ke žloutkové pěně. Vše opatrně zamíchejte do vyšlehaného sněhu. Připravte si pečící formu na biskupský chlebíček, nebo jakoukoli jinou formu, klidně bábovku. Pořádně ji vymažte máslem a vysypte moukou, případně vyložte pečícím papírem.
Na dno formy nasypte plátky mandlí a na ně opatrně vylijte těsto. Dejte do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečte 50 minut. Zda je chlebíček upečený kontrolujte za pomoci špejle.
Pokud máte raději podobné pečivo polité čokoládou, můžete ji klidně použít, marcipán a mandle s čokoládou skvěle ladí. Ještě více než klasické mléčná nebo hořká čokoláda, bude chlebíčku slušet bílá. V opačném případě chlebíček jen pořádně pocukrujte práškovým cukrem.
Tip: při přípravě marcipánu, nemusíte použít moučkový cukr, ale můžete ho nahradit medem. Med je i méně sladký a je zdravější alternativou k cukru.
Nutriční hodnoty (1 x porce)
Energ. hodnota: 224.48 kcal |
Protein: 5.23 g |
Sacharidy: 20.54 g |
z toho cukr: 11.26 g |
Tuk: 13.60 g |
z toho nas. MK: 5.21 g
Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/3737-mandlovy-chlebicek