Včelí úly

Včelí úly (nebo také vosí hnízda) jsou oblíbenci mezi vánočním cukrovím ve většině rodin. Méně oblíbená je však jejich příprava. S tímto receptem je ale celý proces přípravy jednodušší. :-) Nejdůležitější je získat správnou konzistenci těsta.

Reklama

Ingredience

Na těsto

Na náplň

Na přiklopení

Další

Množství na
  porce

Postup přípravy

1.
Nejdřív si připravíme těsto - piškoty rozmixujeme a přidáme k nim cukr, máslo a kakao. Do suché směsi uděláme důlek a do něj přidáme rum a mléko. Rukama začneme těsto spojovat a snažíme se z něj udělat kompaktní hmotu. Těsto musí být pořádně propracované, nelepivé a nedrobivé. Pokud se vám těsto už dlouho drobí, přidejte ještě trošku mléka.
2.
Následně si připravíme krém. Do mističky dáme máslo, cukr, žloutek a začneme mixovat (krém jde vypracovat i ručně stěrkou, ale trvá to zbytečně dlouho). Když se krém spojí, přilijeme trošku rumu, znovu promixujeme a ochutnáme. Rum přidávejte podle svojí chuti, ale musí tam být cítit.
3.
A konečně se můžeme vrhnout na tvorbu samotných úlů. Formičku si vždy vysypeme v cukru moučka a dáme do ní kousek těsta (dáme si víc cukru do mističky, ať v něm tu formičku vždycky "vykoupeme" a pak přebytečný cukr vyklepeme). Těsto pak upěchujeme prsty tak, aby ideálně končilo lehce pod hranou formičky. Pak si do těsta uděláme tvořítkem otvor, do kterého pomocí zdobičky vymáčkneme krém a přiklopíme piškotem. Celou tu dobu držíme spoj formičky pevně prsty, aby se nám hnízdo nerozjelo. Spoj pustíme až ve chvíli, kdy máme úl hotový.
4.
Hotové úly dáme do chladu uležet a ztuhnout. Ideální je dát jim alespoň 2 dny čas, až nám těsto i piškot krásně provlhnou. Nechte si chutnat!

Od: Zuzana, 14.1.2023

Reklama
Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama
Reklama
Hodnocení:
0.0
hodnotit
Čas: 1 hod příprava
1 hod celkem
Množství: 60 × porce
Autor: Zuzana
Cena ingrediencí: 1 × porce = 3 Kč
Rozpis na položky
Kategorie a štítky:
Reklama

Nutriční hodnoty

Množství
1 × porce
Energetická hodnota
90.76 kcal
Protein
0.84 g
Sacharidy
z toho cukr
12.95 g
10.28 g
Tuk
z toho nas. mastné kyseliny
3.54 g
2.11 g

Detailní rozpis podle ingrediencí

Reklama
Reklama