Včelí úly (nebo také vosí hnízda) jsou oblíbenci mezi vánočním cukrovím ve většině rodin. Méně oblíbená je však jejich příprava. S tímto receptem je ale celý proces přípravy jednodušší. :-) Nejdůležitější je získat správnou konzistenci těsta.
Ingredience (60 x porce)
Na těsto
Na náplň
Na přiklopení
Další
Postup přípravy
Nejdřív si připravíme těsto - piškoty rozmixujeme a přidáme k nim cukr, máslo a kakao. Do suché směsi uděláme důlek a do něj přidáme rum a mléko. Rukama začneme těsto spojovat a snažíme se z něj udělat kompaktní hmotu. Těsto musí být pořádně propracované, nelepivé a nedrobivé. Pokud se vám těsto už dlouho drobí, přidejte ještě trošku mléka.
Následně si připravíme krém. Do mističky dáme máslo, cukr, žloutek a začneme mixovat (krém jde vypracovat i ručně stěrkou, ale trvá to zbytečně dlouho). Když se krém spojí, přilijeme trošku rumu, znovu promixujeme a ochutnáme. Rum přidávejte podle svojí chuti, ale musí tam být cítit.
A konečně se můžeme vrhnout na tvorbu samotných úlů. Formičku si vždy vysypeme v cukru moučka a dáme do ní kousek těsta (dáme si víc cukru do mističky, ať v něm tu formičku vždycky "vykoupeme" a pak přebytečný cukr vyklepeme). Těsto pak upěchujeme prsty tak, aby ideálně končilo lehce pod hranou formičky. Pak si do těsta uděláme tvořítkem otvor, do kterého pomocí zdobičky vymáčkneme krém a přiklopíme piškotem. Celou tu dobu držíme spoj formičky pevně prsty, aby se nám hnízdo nerozjelo. Spoj pustíme až ve chvíli, kdy máme úl hotový.
Hotové úly dáme do chladu uležet a ztuhnout. Ideální je dát jim alespoň 2 dny čas, až nám těsto i piškot krásně provlhnou. Nechte si chutnat!
Nutriční hodnoty (1 x porce)
Energ. hodnota: 90.76 kcal |
Protein: 0.84 g |
Sacharidy: 12.95 g |
z toho cukr: 10.28 g |
Tuk: 3.54 g |
z toho nas. MK: 2.11 g
Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/3716-vceli-uly