Houbový Stroganoff

Hovězí Stroganoff je pokrm známý po celé Evropě, ale původní recept již prošel mnoha úpravami a každý si ho tak trochu přizpůsobí své chuti. Houbová verze je vhodná pro strávníky, co nechtějí jíst tolik masa. Ale úplně bezmasý není, má v sobě slaninu a hovězí vývar. Pokud budete vařit pro vegetariány, slaninu lze vynechat a hovězí vývar nahradit zeleninovým. Na přípravu můžete použít bílé žampiony, krémové, které mají krásnou hnědou barvu, nebo můžete použít žampiony v nálevu. Pak má pokrm méně houbovou chuť, ale příprava je rychlejší. Výborné jsou i lišky, takže pokud můžete, použijte je.

Reklama

Ingredience

Množství na
  porce

Postup přípravy

1.
Žampiony nebo jiné houby oloupejte a nakrájejte na plátky. Pokud máte Sušené houby, musíte je předem namočit do horké vody, dokud nezměknou. Použít lze i žampiony naložené ve slaném nálevu.
2.
Rozehřejte si pánev a na másle orestujte nadrobno nakrájenou cibulku. Přidejte na kostičky nakrájenou slaninu a nechte ji pustit tuk.
3.
Do pánve přidejte nadrobno nakrájený česnek a opečte dozlatova. Poté přidejte houby. Podle toho zda požijete čerstvé, naložené nebo sušené namočené houby, opékejte plátky, dokud nebudou mít krásnou zlatavou barvu a přestanou pouštět vodu. Tato doba se odvíjí od použitých hub. Přidejte tymián.
4.
Až budete mít orestované i houby, podlijte směs hovězím vývarem a nechte ho postupně odpařit. Vývar dodá pokrmu na pikantnosti. Přidejte petrželku. Poté nalijte do pánve i smetanu a vařte na mírném plamenu, dokud nebude mít směs požadovanou konzistenci.
5.
Pokrm dochuťte solí a pepřem. Stroganoff se podává z rýží, těstovinami nebo šťouchanými bramborami.

Od: Jana Qara, 20.5.2022

Reklama
Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama
Reklama
Hodnocení:
0.0
hodnotit
Čas: 10 min příprava
20 min vaření
30 min celkem
Množství: 4 × porce
Autor: Jana Qara
Cena ingrediencí: 1 × porce = 30 Kč
Rozpis na položky
Kategorie a štítky:
Reklama

Nutriční hodnoty

Množství
1 × porce
Energetická hodnota
501.90 kcal
Protein
10.94 g
Sacharidy
z toho cukr
5.93 g
4.33 g
Tuk
z toho nas. mastné kyseliny
48.39 g
26.53 g

Detailní rozpis podle ingrediencí

Reklama
Reklama