Švédský čokoládový koláč

Recept na koláč pochází ze Švédska, kde mu říkají Kladdkaka, což je v překladu něco čokoládového a lepkavého. Neděste se však, koláč je nadýchaný, je velmi dobrý a snadný na přípravu. Tato verze je bez mouky. Více se tak zvýrazní chuť čokolády a koláč můžete nabídnout i strávníkům, kteří nemohou lepek. Při výběru čokolády dbejte na její kvalitu. Nepoužívejte čokoládu na vaření a nenahrazujte ji kakaem. V receptu není mouka a jiný poměr tuku by mohl zapříčinit, že vám těsto spadne, až koláč vytáhnete z trouby. Doporučuji, nechat vychladnout úplně a nejlépe v lednici. Zajistíte tak snadnější manipulaci a koláč půjde lépe krájet. Koláč servírujte jen pocukrovaný, případně se šlehačkou nebo kopečkem vanilkové zmrzliny.

Reklama

Ingredience

Množství na
  dort

Postup přípravy

1.
Troubu předehřejte na 175 °C. Dno formy vyložte pečícím papírem a kraje vymažte máslem.
2.
V hrnci na mírném plameni rozpusťte máslo a hořkou čokoládu. Když je směs rozpuštěná a hladká, vmíchejte vychladlou kávu a odstavte z ohně. Kávu můžete připravit jako silnou rozpustnou, lépe však uděláte, pokud budete do těsta lít espresso, těsto bude krásně tmavé. Chuť kávy mít nebude.
3.
Ve velké míse ušlehejte vejce, cukr a vanilku do světlé a nadýchané pěny. Pokud můžete, nechte šlehat v robotovi metlou na krém na střední rychlost.
4.
Čokoládovou směs vmíchejte do vaječné směsi a míchejte dohladka. Přidejte špeku soli.
5.
Těsto nalijte do připravené formy a pečte v předehřáté troubě 40 – 45 minut. Těsto můžete zkontrolovat za pomoci špejle. Pokud je čistá, těsto je upečené. Čas pečení je orientační, každá trouba peče trošku jinak, proto kontrolu nepodceňujte, nakrojený moučník byste jen těžko dopekli.
6.
Koláč nechte vychladnout a pak jej vyndejte z formy. Navrch poprašte moučkovým cukrem.

Od: Jana Qara, 12.12.2021

Reklama
Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama
Reklama
Hodnocení:
5.0
hodnotit
Čas: 15 min příprava
45 min vaření
1 hod celkem
Množství: 1 × dort
Autor: Jana Qara
Cena ingrediencí: 1 × dort = 187 Kč
Rozpis na položky
Kategorie a štítky:
Reklama

Nutriční hodnoty

Množství
1 × dort
Energetická hodnota
4,399.10 kcal
Protein
46.84 g
Sacharidy
z toho cukr
300.60 g
270.39 g
Tuk
z toho nas. mastné kyseliny
328.61 g
195.99 g

Detailní rozpis podle ingrediencí

Reklama
Reklama