Veganský chlebíček, který změní váš život

Zdravý, celozrnný, nehnětený a nekynutý chlebíček, který nahradí pečivo. Neobsahuje žádné živočišné suroviny. Díky psylliu je hodnotným zdrojem vlákniny. Ořechy chléb obohacují o množství minerálů, vitamínů a zdraví prospěšných látek. Všechny suroviny jsou snadno dostupné v běžném supermarketu. Suroviny můžete libovolně nahrazovat podle chuti, nebo podle případné alergie. Kokosový olej lze nahradit olivovým nebo jakýmkoliv jiným rostlinným olejem. Pokud se nemůžete rozhodnou jaké použít ořechy, klidně je namíchejte. Místo včelího medu nebo javorového sirupu můžete použít i med pampeliškový nebo agávový sirup. Pokud chcete chlebíček více sladký, můžete přidat i sušené ovoce nakrájené na drobné kousky.

Reklama

Ingredience

Množství na
  kus

Postup přípravy

1.
Vločky, semínka a ořechy postupně na sucho opražte na pánvičce. Uvolní se tak esenciální oleje a vše bude chutnější a křupavé. Poté opražené suroviny smíchejte s psylliem.
2.
Mokré suroviny jako olej, med nebo jiný sladký sirup a vodu důkladně promíchejte. Ideálně metličkou. Pak smíchejte suché a mokré a dobře promíchejte. Nechte chvilku odstát, a pokud by se vám těsto zdálo příliš suché, můžete přidat vodu. Pokud by bylo těsto naopak řídké doplňte psyllium nebo chia semínka, která nabudou a působí namísto vajec a lepku jako pojící složka.
3.
Na pečení je optimální použít formu na biskupský chlebíček, kterou vyložíte pečícím papírem. Směs do formy pořádně napěchujte, ať není v chlebu žádná bublina.
4.
Troubu předehřejte na 200 °C a ve střední části trouby pečte 20 minut. Po 20 minutách opatrně vyklopte chlebíček z formy (již bude držet tvar) a ještě ho dejte péci bez formy. Strana, která byla na dně, teď bude nahoře. Pečte dalších 10 minut. Chlebíček bude mít krásnou barvu a křupavou krustu.
5.
Krájejte po vychladnutí a skladujte v suchu. Chlebíček lze nakrájený na plátky i zmrazit. Pro větší křupavost plátky před podáváním opečte na suché pánvi.

Od: Jana Qara, 3.12.2021

Reklama
Reklama
Reklama

Podobné recepty

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama
Reklama
Hodnocení:
5.0
hodnotit
Čas: 15 min příprava
30 min vaření
45 min celkem
Množství: 1 × kus
Autor: Jana Qara
Cena ingrediencí: 1 × kus = 92 Kč
Rozpis na položky
Kategorie a štítky:
Reklama

Nutriční hodnoty

Množství
1 × kus
Energetická hodnota
2,773.87 kcal
Protein
77.90 g
Sacharidy
z toho cukr
124.22 g
26.74 g
Tuk
z toho nas. mastné kyseliny
205.42 g
48.20 g

Detailní rozpis podle ingrediencí

Reklama
Reklama