Dýňový kompot za pár minut

  • Přidat foto

Září, blíží se podzim a s ním přichází sezóna dýní. Tato zelenina si rok od roku získává v tuzemsku stále větší popularitu. Stálicí českých a moravských obědů se již dávno stala například dýňová polévka z dýně Hokkaidó. Věděli jste ale, že z této sytě oranžové zeleniny můžete vyrobit velmi chutný kompot? Vyzkoušejte ho!

Ingredience

Množství na
  porce

Postup přípravy

1.
Oloupejte dýni a rozkrojte ji na poloviny. Odstraňte z ní semínka a dužinu vydlabejte. Tu pak nakrájejte na malé kousky.
2.
Kostičky nasypte do hrnce se studenou vodou, přidejte koření a nechte 4 hodiny louhovat. S kořením buďte opatrní. Hřebíček i jalovec jsou velmi aromatické, stačí pár kousků.
3.
Hrnec postavte na plotnu. K dýni přisypte cukr a kyselinu citronovou a celou směs přiveďte k varu.
4.
Vařte zhruba 15 minut. Poté opatrně vyndejte ze směsi koření.
5.
Dýni s nálevem plňte do zavařovaček. Ty pak ještě sterilujte při teplotě 80 °C, nebo v myčce.
6.
Hotový kompot uskladněte v temnu a chladu. Skvěle se hodí ke zvěřině, k hovězímu masu nebo do slaných koláčů a muffinů.

Od: Barbora, 20.10.2020

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Jméno:
Mail:
Hodnocení:
0.0
hodnotit
Čas: 15 min příprava
15 min vaření
4 hod 30 min celkem
Množství: 10 × porce
Autor: Barbora
Cena ingrediencí: 1 × porce = 5 Kč
Rozpis na položky
Kategorie: dezert, vegetariánské, veganské, bezlepkové, bez laktózy, dýně Hokaido

Nutriční hodnoty

Množství
1 × porce
Energetická hodnota
219.63 kcal
Protein
1.00 g
Sacharidy
z toho cukr
56.01 g
52.66 g
Tuk
z toho nas. mastné kyseliny
0.11 g
0.05 g

Detailní rozpis podle ingrediencí

×

Nenechte si nic uniknout!

To nejlepší vám pošleme do mailu.

Ne, nechci.