Září, blíží se podzim a s ním přichází sezóna dýní. Tato zelenina si rok od roku získává v tuzemsku stále větší popularitu. Stálicí českých a moravských obědů se již dávno stala například dýňová polévka z dýně Hokkaidó. Věděli jste ale, že z této sytě oranžové zeleniny můžete vyrobit velmi chutný kompot? Vyzkoušejte ho!
Ingredience (10 x porce)
Postup přípravy
Oloupejte dýni a rozkrojte ji na poloviny. Odstraňte z ní semínka a dužinu vydlabejte. Tu pak nakrájejte na malé kousky.
Kostičky nasypte do hrnce se studenou vodou, přidejte koření a nechte 4 hodiny louhovat. S kořením buďte opatrní. Hřebíček i jalovec jsou velmi aromatické, stačí pár kousků.
Hrnec postavte na plotnu. K dýni přisypte cukr a kyselinu citronovou a celou směs přiveďte k varu.
Vařte zhruba 15 minut. Poté opatrně vyndejte ze směsi koření.
Dýni s nálevem plňte do zavařovaček. Ty pak ještě sterilujte při teplotě 80 °C, nebo v myčce.
Hotový kompot uskladněte v temnu a chladu. Skvěle se hodí ke zvěřině, k hovězímu masu nebo do slaných koláčů a muffinů.
Nutriční hodnoty (1 x porce)
Energ. hodnota: 219.63 kcal |
Protein: 1.00 g |
Sacharidy: 56.01 g |
z toho cukr: 52.66 g |
Tuk: 0.11 g |
z toho nas. MK: 0.05 g
Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/2830-dynovy-kompot-za-par-minut