Dýňový kompot za pár minut

Září, blíží se podzim a s ním přichází sezóna dýní. Tato zelenina si rok od roku získává v tuzemsku stále větší popularitu. Stálicí českých a moravských obědů se již dávno stala například dýňová polévka z dýně Hokkaidó. Věděli jste ale, že z této sytě oranžové zeleniny můžete vyrobit velmi chutný kompot? Vyzkoušejte ho!

Ingredience (10 x porce)

Postup přípravy

  1. Oloupejte dýni a rozkrojte ji na poloviny. Odstraňte z ní semínka a dužinu vydlabejte. Tu pak nakrájejte na malé kousky.
  2. Kostičky nasypte do hrnce se studenou vodou, přidejte koření a nechte 4 hodiny louhovat. S kořením buďte opatrní. Hřebíček i jalovec jsou velmi aromatické, stačí pár kousků.
  3. Hrnec postavte na plotnu. K dýni přisypte cukr a kyselinu citronovou a celou směs přiveďte k varu.
  4. Vařte zhruba 15 minut. Poté opatrně vyndejte ze směsi koření.
  5. Dýni s nálevem plňte do zavařovaček. Ty pak ještě sterilujte při teplotě 80 °C, nebo v myčce.
  6. Hotový kompot uskladněte v temnu a chladu. Skvěle se hodí ke zvěřině, k hovězímu masu nebo do slaných koláčů a muffinů.

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 219.63 kcal | Protein: 1.00 g | Sacharidy: 56.01 g | z toho cukr: 52.66 g | Tuk: 0.11 g | z toho nas. MK: 0.05 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/2830-dynovy-kompot-za-par-minut