Úvod •
Potraviny
Minerály
Potraviny vysokým obsahem draslíku
Draslík umožňuje správnou funkci nervů, svalů a srdce. Zároveň pomáhá přenášet živiny do buněk a naopak odpadní materiál z buněk.
Tělo si nedokáže draslík (stejně, jako ostatní minerály) vyrobit, je proto nutné jej přijímat stravou. Nedostatek draslíku může způsobovat slabost a únavu, křeče, problémy se zažíváním, bušení srdce, svalové bolesti, brnění, necitlivost, problémy s dechem nebo změny nálad.
Doporučená denní dávka draslíku je 4.700 mg. Většina populace nemá dostatečný příjem draslíku.
- 1. rajčata sušená
- 2. kajenský pepř
- 3. fazole bílé (syrové)
- 4. fenykl
- 5. rajčata sušená v oleji
- 6. fazole bílé, malé
- 7. kakao
- 8. kakao holandské
- 9. fazole černé (syrové)
- 10. anýz
- 11. červené fazole (syrové)
- 12. mléko sušené (tučné)
- 13. konopné semínko
- 14. meruňky sušené
- 15. agar (rostlinná želatina)
- 16. kardamom celý
- 17. nové koření mleté
- 18. hřebíček drcený
- 19. rajčatový protlak
- 20. bramborový škrob (Solamyl)
- 21. mungo fazole
- 22. pistácie
- 23. sušené droždí
- 24. droždí lahůdkové
- 25. mouka cizrnová
- 26. lněné semínko drcené
- 27. lněná semínka
- 28. chia semínka
- 29. Worcestrová omáčka
- 30. semínka dýňová
- 31. mladé listy červené řepy
- 32. rozinky
- 33. kopr čerstvý
- 34. mandle natural
- 35. sušené švestky
- 36. arašídy pražené nesolené
- 37. citronová tráva
- 38. mák mletý
- 39. cizrna
- 40. čokoláda hořká
- 41. arašídy
- 42. arašídy syrové (nepražené)
- 43. mandle
- 44. oříšky lískové mleté
- 45. oříšky lískové
- 46. čočka
- 47. rozmarýn čerstvý
- 48. čočka červená
- 49. oříšky kešu
- 50. datle
- 51. semínka slunečnicová
- 52. tymián čerstvý
- 53. piniové oříšky
- 54. droždí čerstvé
- 55. droždí čerstvé
- 56. mouka pohanková
- 57. kroupy
- 58. máta čerstvá
- 59. čokoláda na vaření
- 60. quinoa bílá
- 61. quinoa
- 62. špenát listový
- 63. špenát mladý (baby)
- 64. arašídové máslo
- 65. špenát čerstvý
- 66. petrželová nať čerstvá
- 67. oříšky kešu nesolené
- 68. ančovičky v oleji
- 69. bambusové výhonky (sterilované)
- 70. koriandr čerstvý
- 71. makrela uzená
- 72. pršut (Prosciutto)
- 73. avokádo
- 74. muškátový květ
- 75. pohanka
- 76. polníček
- 77. fazole bílé v plechovce
- 78. bujón hovězí
- 79. ořechy vlašské
- 80. pasírovaná rajčata (passata)
- 81. sojová omáčka
- 82. šípky čerstvé
- 83. brambory
- 84. žampióny hnědé (krémové)
- 85. hlíva ústřičná
- 86. zázvor čerstvý
- 87. tahini
- 88. Aljašská treska
- 89. tempeh
- 90. bulgur
- 91. ořechy pekanové
- 92. semínka sezamová
- 93. česnek
- 94. pampeliška, listy
- 95. sardinky v oleji
- 96. vepřová panenka
- 97. růžičková kapusta
- 98. králík
- 99. pstruh celý
- 100. mouka celozrnná