Jak zkrotit divokou rýži. A proč se o to vůbec pokoušet?

Od běžné rýže ji poznáte na první pohled. Zrna jsou delší a mají tmavou barvu. Uvnitř ukrývají nejedno překvapení, jsou totiž doslova plné cenných mikroživin. A protože se kromě toho pyšní také příjemnou a plnou chutí, vyplatí se vzít divokou rýži v kuchyni na milost.

Reklama

Co to je divoká rýže

Divoká rýže není rýže v pravém slova smyslu, ale jako potravina se používají zrna vodní trávy z čeledi lipnicovitých. Ta roste divoce ve vodních tocích a mělkých vodních plochách na severoamerickém kontinentu, rozšířená je zejména v oblasti Velkých jezer.

Kvůli vysoké oblibě je divoká rýže na mnoha místech v USA a Kanadě v současnosti také pěstovaná. U domorodých indiánů tvořila po tisíciletí jednu z nejdůležitějších složek jejich jídelníčku.

Jak chutná divoká rýže

Divoká rýže je ceněná pro vyvážený obsah živin, stejně jako plnou a příjemnou oříškovou chuť. Slupka je však oproti klasické bílé rýži silnější a poněkud tužší. Někdy je proto třeba si na neobvyklou chuť a konzistenci zvyknout. Kdo nemá žádné zkušenosti, může nejdříve divokou rýži vyzkoušet jako příměs do bílé rýže a až později ji připravovat samostatně.

Postup na přípravu divoké rýže

Divoká rýže se se připravuje podobně jako bílá rýže. Jediný rozdíl je v tom, že vaření trvá trochu déle.

  1. Rýži proberte a odstraňte z ní případné nečistoty.

Reklama

  1. Nasypte ji do cedníku s jemným sítem a propláchněte pod studenou tekoucí vodou.

  2. Do hrnce nalijte vodu nebo vývar. Na 1 šálek divoké rýže použijte 4 šálky tekutiny.

  3. Přisypte rýži, dosolte dle chuti a přiveďte k varu.

  4. Jakmile začne obsah vřít, snižte teplotu na minimum. Přikryjte hrnec poklicí a za občasného míchání vařte 40 až 45 minut do změknutí.

  5. Sceďte tekutinu a divokou rýži můžete servírovat nebo dále zpracovat.

Kam se hodí divoká rýže

  • Oživení klasické bílé rýže

  • Jako samostatná příloha k masu či rybě

  • Masové nádivky a kuličky z mletého masa

  • Různé druhy polévek

  • Doplnění zeleninových salátů

  • Slané záviny a taštičky

  • Pro zpestření rýžové kaše s ovocem

  • Zapečená slaná i sladká rýžová jídla

Skladování divoké rýže

Ještě nevařená divoká rýže se skladuje na chladném a suchém místě ve vzduchotěsné nádobě. Vlhké prostředí jí nesvědčí, záhy totiž ztratí své jedinečné chuťové vlastnosti.

Již uvařenou divokou rýži lze skladovat v lednici, kam se vkládá ihned po vychladnutí, aby nedošlo k rozvoji bakterií. V chladném prostředí uložená v potravinářském boxu vydrží několik dní.

Vařenou divokou rýži je možné také zamrazit. Ve vzduchotěsném obalu činí její trvanlivost až 6 měsíců. Po vyndání z mrazáku ji stačí krátce ohřát v mikrovlnné troubě nebo se dá přidat rovnou například do hrnce s polévkou.

Zdravotní benefity divoké rýže

Divoká rýže se může pochlubit nízkým obsahem tuku, zato je bohatá na bílkoviny a vlákninu. V hojném množství je v ní zastoupen také mangan a kyselina alfa-lipoová. A obsahuje však i další cenné mikroživiny, mezi kterými nechybí vitamíny B a E, draslík, hořčík, fosfor, vápník, zinek a železo.

  • působí jako antioxidant, kdy chrání buňky před oxidačním stresem

  • přispívá k normální činnosti metabolismu

  • podporuje zdraví srdce

  • napomáhá udržovat nízkou hladinu cholesterolu v krvi

Do redukčního jídelníčku i pro celiaky

Divoká rýže je poměrně nízkokalorická, avšak bohatá na vlákninu. Kromě toho dobře zasytí, takže zabraňuje přejídání. Perfektně se proto hodí do redukčního jídelníčku. Její glykemický index je dokonce nižší než v případě běžné bílé rýže.

A divoká rýže je nejenom velice zdravá, ale navíc neobsahuje žádný lepek. Tuto potravinu mohou proto bez obav zahrnout do jídelníčku i lidé s celiakií.

Zdroje: webmd.com, allrecipes.com, thekitchn.com, tasteofhome.com, thespruceeats.com

Reklama

Autor: Jitka Kučová, 9.6.2023

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama