Skopové maso patří do zdravé výživy. Buďte gurmánem

foto: Depositphotos

V českých domácnostech nebo i restauracích se prakticky nesetkáme s jehněčím či skopovým masem. Některým vadí vyšší cena či horší dostupnost, jiným specifická chuť či vůně. Přesto bychom měli skopové a jehněčí maso do jídelníčku zařadit. Konzumace přináší řadu benefitů pro zdraví.

Reklama

Proč jíst jehněčí a skopové maso

Jehněčí a skopové maso obsahuje minimum tuku, je lehce stravitelné a příznivě ovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi. Ženy uvítají, že maso je bohaté na kolagen, který přispívá ke krásné pleti bez vrásek a má vliv na kvalitu vlasů a nehtů. Maso je bohaté na vápník, fosfor, železo, zinek a vitamíny skupiny B. Je mnohem zdravější než maso vepřové a hovězí.

Jehněčí a skopové maso patřilo do jídelníčků od nepaměti, konzumace není luxusem, jen návratem k tradici.

Reklama

Jaké je skopové maso

Skopové maso se získává z ovcí či beranů. Jeho zabarvení je tmavě červené. Obecně se doporučuje při léčbě chudokrevnosti. Skopové maso se musí podávat horké, skopový lůj má tuhou konzistenci. Maso je vhodné k dušení a pečení, před vařením se musí zbavit tuku a odblanit. Právě tuk je nositelem oné výrazné vůně. Se specifickým aroma si poradíte přidáním česneku, majoránky nebo směsi divokého koření. Nejlepší úprava je na základě z kořenové zeleniny nebo na paprice. Méně cítit je maso z průmyslových chovů připravené strojově na jatkách. Nejkvalitnější částí je maso z kýty a nízkého hřbetu. Nejlevnějším masem je hruď, krk, pupek či kolínka.

Za jehně a jehněčí maso se považují ovce a berani do 3 měsíců věku s váhou do 20 kg. Maso se doporučuje při dietním stravování, problémech se štítnou žlázou, sportovcům, v těhotenství a kojení. Podílí se na krvetvorbě, podporuje metabolismus, má vliv na vývoj a funkce mozku. Jehněčí maso je světlé.

Nejchutnější skopové maso je ze zvířete starého 1,5 roku.

Doporučená úprava skopového masa

Nejlepší úpravou je marinované a následně pečené skopové maso. Maso musí být očištěné od blan a ořezané z tuku. Naložte jej do bylinkové marinády a následně použijte vakuovačku pro zrání masa. Základem marinády by měla být směs octu a vody, některé marinády mají základ v kysaném mléce. Kyselost uvolňuje svalová vlákna Marinádu provoníte šalvějem, tymiánem, rozmarýnem nebo směsí provensálského koření. Nálev z marinády je následně základem pro omáčku. Vyzrálé maso se hodí na řízky, pečení a dušení. Je šťavnaté a křehké.

Srbský guláš ze skopového masa

Očištěné skopové maso (600 až 800 g) se nakrájí na kostičky. Důkladně osolí a osmahne na sádle a cibuli. Zasype se sladkou paprikou a ihned zalévá octem. Dusí se ve velkém množství vody. Ke konci dušení se přidávají na dílky nakrájená rajčata, papriky nakrájené na nudličky a kostky brambor. Srbský guláš se podává bez zahuštění.

Chorvatský džuveč

Skopové maso můžete smíchat s ostatními druhy masa. Na džuveč použijte stejným dílem maso hovězí, skopové a vepřové. Kostky masa osmažíme na sádle a cibulce, přidá se na kostičky nakrájená zelenina (rajčata, papriky a baklažány). Ochutí se mletou paprikou, bobkovým listem, solí a pepřem. Zalévá se vývarem a dusí do částečného změknutí masa. Poté se přidá rýže a brambory. Dovaří se do změknutí a podává se s chlebem.

Jehněčí dušené v mléce

Italská a francouzská kuchyně se jen hemží recepty na speciality z jehněčího mléka. Jehněčí ramínko se vaří v mléce. Maso se krájí na malé kostičky. Přidává se česnek, bylinky a sůl. Na podélné proužky se nakrájí mrkev a petržel a vmíchá se do mléka. Vše se dusí na mírný stupeň pod pokličkou asi 1 hodinu. Následně se směs smíchá s oloupanými a nakrájenými bramborami a vše se vloží zapéct do trouby na další hodinu. Posledních 10 minut se pokrm dopéká bez poklice.

Jehněčí a skopové maso rozhodně stojí za vyzkoušení.

Zdroje: HealthLine.com, TheHumaneLeague.org, FarmingBase.com, CapraFoods.com, AHDB.org.uk

Reklama

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Související články

Sójové maso: Klame názvem, překvapuje chutí. Jak správně sójové maso připravit?

Pro odlehčení jídelníčku vyzkoušejte pokrmy ze sójového masa. Pokud se jej naučíte správně připravovat, brzy vám zachutná. Stačí jednoduchá marináda a vykouzlíte zdravé pokrmy s vysokým obsahem bílkovin za pár drobných. Poradíme s přípravou sóji i těm, kteří se sójovým masem teprve začínají.

Znáte druhy vepřového? Víte, jak upéci šťavnatou vepřovou pečeni?

Vepřové maso nemusí být jen řízek nebo dušené se zeleninou. Připravit můžete šťavnatou vepřovou pečeni nebo výtečné vepřové rolády. Společně rozebereme jednotlivé druhy masa a poradíme vám správnou úpravu vepřového masa.

Prokoukněte triky řezníků. Poradíme vám, jak poznat čerstvé maso

Koupit balíček masa je jednoduché. Koupit balíček čerstvého a kvalitního masa už je úkol pro zdatné a ostřílené nakupující. Ukážeme vám, jak správně nakupovat maso, jak odhalit triky řezníků a na co se zaměřit při výběru masa.

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.