Skopové maso patří do zdravé výživy. Buďte gurmánem

V českých domácnostech nebo i restauracích se prakticky nesetkáme s jehněčím či skopovým masem. Některým vadí vyšší cena či horší dostupnost, jiným specifická chuť či vůně. Přesto bychom měli skopové a jehněčí maso do jídelníčku zařadit. Konzumace přináší řadu benefitů pro zdraví.

Reklama

Proč jíst jehněčí a skopové maso

Jehněčí a skopové maso obsahuje minimum tuku, je lehce stravitelné a příznivě ovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi. Ženy uvítají, že maso je bohaté na kolagen, který přispívá ke krásné pleti bez vrásek a má vliv na kvalitu vlasů a nehtů. Maso je bohaté na vápník, fosfor, železo, zinek a vitamíny skupiny B. Je mnohem zdravější než maso vepřové a hovězí.

Jehněčí a skopové maso patřilo do jídelníčků od nepaměti, konzumace není luxusem, jen návratem k tradici.

Jaké je skopové maso

Skopové maso se získává z ovcí či beranů. Jeho zabarvení je tmavě červené. Obecně se doporučuje při léčbě chudokrevnosti. Skopové maso se musí podávat horké, skopový lůj má tuhou konzistenci. Maso je vhodné k dušení a pečení, před vařením se musí zbavit tuku a odblanit. Právě tuk je nositelem oné výrazné vůně. Se specifickým aroma si poradíte přidáním česneku, majoránky nebo směsi divokého koření. Nejlepší úprava je na základě z kořenové zeleniny nebo na paprice. Méně cítit je maso z průmyslových chovů připravené strojově na jatkách. Nejkvalitnější částí je maso z kýty a nízkého hřbetu. Nejlevnějším masem je hruď, krk, pupek či kolínka.

Za jehně a jehněčí maso se považují ovce a berani do 3 měsíců věku s váhou do 20 kg. Maso se doporučuje při dietním stravování, problémech se štítnou žlázou, sportovcům, v těhotenství a kojení. Podílí se na krvetvorbě, podporuje metabolismus, má vliv na vývoj a funkce mozku. Jehněčí maso je světlé.

Nejchutnější skopové maso je ze zvířete starého 1,5 roku.

Reklama

Doporučená úprava skopového masa

Nejlepší úpravou je marinované a následně pečené skopové maso. Maso musí být očištěné od blan a ořezané z tuku. Naložte jej do bylinkové marinády a následně použijte vakuovačku pro zrání masa. Základem marinády by měla být směs octu a vody, některé marinády mají základ v kysaném mléce. Kyselost uvolňuje svalová vlákna Marinádu provoníte šalvějem, tymiánem, rozmarýnem nebo směsí provensálského koření. Nálev z marinády je následně základem pro omáčku. Vyzrálé maso se hodí na řízky, pečení a dušení. Je šťavnaté a křehké.

Srbský guláš ze skopového masa

Očištěné skopové maso (600 až 800 g) se nakrájí na kostičky. Důkladně osolí a osmahne na sádle a cibuli. Zasype se sladkou paprikou a ihned zalévá octem. Dusí se ve velkém množství vody. Ke konci dušení se přidávají na dílky nakrájená rajčata, papriky nakrájené na nudličky a kostky brambor. Srbský guláš se podává bez zahuštění.

Chorvatský džuveč

Skopové maso můžete smíchat s ostatními druhy masa. Na džuveč použijte stejným dílem maso hovězí, skopové a vepřové. Kostky masa osmažíme na sádle a cibulce, přidá se na kostičky nakrájená zelenina (rajčata, papriky a baklažány). Ochutí se mletou paprikou, bobkovým listem, solí a pepřem. Zalévá se vývarem a dusí do částečného změknutí masa. Poté se přidá rýže a brambory. Dovaří se do změknutí a podává se s chlebem.

Jehněčí dušené v mléce

Italská a francouzská kuchyně se jen hemží recepty na speciality z jehněčího mléka. Jehněčí ramínko se vaří v mléce. Maso se krájí na malé kostičky. Přidává se česnek, bylinky a sůl. Na podélné proužky se nakrájí mrkev a petržel a vmíchá se do mléka. Vše se dusí na mírný stupeň pod pokličkou asi 1 hodinu. Následně se směs smíchá s oloupanými a nakrájenými bramborami a vše se vloží zapéct do trouby na další hodinu. Posledních 10 minut se pokrm dopéká bez poklice.

Jehněčí a skopové maso rozhodně stojí za vyzkoušení.

Zdroje: HealthLine.com, TheHumaneLeague.org, FarmingBase.com, CapraFoods.com, AHDB.org.uk

Reklama

Autor: Iva Vaněčková, 30.8.2023

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama