5 mýtů o ovoci

Ovoce je nezbytnou součástí zdravé stravy, ale stále existuje mnoho mýtů, které se kolem něj šíří. V tomto článku se podíváme na 5 nejrozšířenějších.

Reklama

1. Při hubnutí by se ovoce jíst nemělo

Ovoce může být skvělým pomocníkem při hubnutí. Obsahuje totiž málo kalorií, ale zároveň poskytuje tělu potřebné vitamíny, minerály a vlákninu. Díky vláknině se také zlepšuje trávení a pocit sytosti.

Mnoho lidí však mylně věří, že ovoce obsahuje velké množství cukru, a proto by se mu měli při hubnutí vyhýbat. Je pravda, že ovoce obsahuje přirozený cukr, ale ten je spolu s vlákninou a dalšími živinami důležitý pro tělo. Navíc, když se ovoce konzumuje v rámci vyvážené stravy a s mírou, nemělo by mít negativní dopad na váhu.
Chcete-li hubnout, můžete si klidně ovoce dopřát, ale musíte si dát pozor na to, kolik a v jakých kombinacích ho jíte. Je důležité vybrat si ovoce s nižším obsahem cukru, například bobule nebo citrusy. Výhodou ovoce také je, že může sloužit jako zdravá alternativa k nezdravým svačinám a sladkostem, které by jinak mohly vést ke zbytečnému přírůstku na váze.

2. Ovoce by se mělo jíst jen dopoledne

Ovoce může být konzumováno kdykoliv během dne a není žádný důvod, proč by se mělo konzumovat jen dopoledne. Důležitější, než čas konzumace, je celkové množství a kvalita konzumovaného ovoce.
I když je pravda, že některé druhy ovoce, jako jsou například banány nebo datle, obsahují větší množství sacharidů a energie, není to důvod, proč by se měly omezovat na určitou část dne. Výhodou ovoce je, že obsahuje spoustu vitamínů, minerálů a vlákniny, které jsou důležité pro zdraví a mohou být konzumovány kdykoliv během dne.

Je důležité si také uvědomit, že i když je ovoce zdravé, neměli byste ho konzumovat v příliš velkém množství. Doporučené denní dávky ovoce se pohybují kolem 2-3 porcí denně, což závisí na vaší celkové stravě a životním stylu.

3. Ovocné šťávy jsou zdravé

I když jsou ovocné šťávy považovány za zdravou alternativu k nezdravým nápojům s vysokým obsahem cukru, nejsou vždy zcela zdravé. Ovocné šťávy mají totiž často vysoký obsah cukru a mohou být chudé na vlákninu a další důležité živiny, které jsou obsaženy v celém ovoci.

Reklama

Když se ovoce zpracovává na šťávu, často se odstraňuje vláknina a další živiny, které jsou důležité pro správné trávení a vstřebávání živin. To znamená, že ovocné šťávy mají často vyšší glykemický index než celé ovoce, což může vést k rychlému zvýšení hladiny cukru v krvi.

Kromě toho mohou být ovocné šťávy často obohaceny o další cukry a sladidla, která zvyšují jejich kalorickou hodnotu a mohou mít negativní dopad na zdraví. Proto je důležité si při konzumaci ovocných šťáv dávat pozor na to, jaké přísady jsou v nich obsaženy a jaké množství cukru a kalorií přijímáte.

Pokud se chcete vyhnout nadměrnému příjmu cukru a udržet si zdravou stravu, je nejlepší konzumovat celé ovoce a omezit konzumaci ovocných šťáv na minimum. Pokud však přece jen preferujete ovocné šťávy, vyberte si ty, které jsou bez přidaného cukru a mají nízký glykemický index.

4. Banány nejsou vhodné při hubnutí

Banány jsou skvělým zdrojem živin a mohou být součástí zdravé stravy při hubnutí. Obsahují totiž hodně vlákniny, draslíku, vitamínu C a dalších důležitých živin, které jsou pro tělo prospěšné. Navíc banány jsou relativně nízkokalorické a nasycují, což znamená, že mohou pomoci udržet pocit sytosti a snížit chuť na sladké.

Banány se navíc snadno kombinují s dalšími potravinami, jako jsou například oříšky, ovesné vločky nebo jogurt, což vytváří zdravá a chutná jídla vhodná pro hubnutí. Je však důležité si uvědomit, že jako u každé potraviny, i u banánů platí, že by se neměly konzumovat v nadměrném množství.

5. Sušené ovoce je lepší než čokoláda

Sušené ovoce a čokoláda jsou různé potraviny s různými výživovými vlastnostmi. Může tak být zdravou alternativou k nezdravým sladkostem, protože obsahuje hodně vlákniny, vitamínů a minerálů. Nicméně, sušené ovoce může být velmi sladké a vysokokalorické, takže by se nemělo konzumovat v nadměrném množství.

Na druhé straně, čokoláda může obsahovat spoustu cukru a kalorií, což ji činí nezdravou potravinou, pokud se konzumuje v nadměrném množství, ale obsahuje také antioxidanty a flavonoidy, které mohou mít prospěšné účinky na zdraví.

Celkově je (opět) důležité si uvědomit, že jak sušené ovoce, tak čokoláda by se měly konzumovat v umírněném množství, jako součást vyvážené a zdravé stravy. Pokud hledáte zdravé sladkosti, zkuste se zaměřit na potraviny, které jsou nízkokalorické a bohaté na živiny, jako jsou například čerstvé nebo mražené ovoce, oříšky nebo celozrnné sušenky.

Zdroj: rozumnehubnuti.cz

Reklama

Autor: Zuzana, 22.6.2023

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama