Hřejivá skořice: Jídlu vdechne novou chuťovou dimenzi

Skořice je mezi ostatním kořením tak trochu jako vznešená dáma. Její sladká dřevitá chuť a pronikavá vůně dodá moučníkům a dezertům luxusní nádech. A kouzlit dokáže nejenom s našimi chuťovými pohárky, ale dokonce i se zdravím. Poradí si mimo se zvýšenou hladinou cukru v krvi.

Reklama

Odkud se bere skořice?

Zdrojem skořice je stálezelený strom, který se jmenuje skořicovník pravý. Nejrozšířenější je v tropických a subtropických oblastech jižní a jihovýchodní Asie, ale roste také na africkém Madagaskaru, a dokonce i v Jižní Americe či Tichomoří.

A právě z tohoto stromu se sklízí kůra cihlově načervenalé až hnědé barvy. Ta se po usušení stáčí do ruliček a získává podobu, jakou známe i my, pokud si ji pořídíme vcelku.

Skořice mnoha podob

Kromě celých ruliček skořice, které mohou být dlouhé klidně až okolo 10 cm, je toto voňavé koření dostupné i v několika dalších variantách. Asi nejběžnější je skořice namletá na jemný sypký prášek, sehnat se však dá i sekaná skořice, stejně jako nahrubo podrcená kůra.

Skořice nepochází z jediného stromu. Existuje totiž několik stovek různých skořicovníků. Jako zdroj oblíbeného koření se pěstuje nejčastěji skořicovník čínský, který má nejvýraznější chuť a vůni. Velice ceněný je však i skořicovník cejlonský (též označovaný jako skořice pravá). Ten je vzácnější a jeho kůra nese světlejší barvu.

Jak si vychutnat skořici?

Skořice má exotickou chuť, kterou můžeme popsat jako nasládlou, kořeněnou až dřevitou. Její vůně je pronikavá, avšak velmi příjemná. Dobře se hodí nejenom do sladkých, ale i slaných jídel. Skvěle se kombinuje zejména s jablky a hruškami, provoní rozličné koláče, moučníky a bublaniny. Dochutí zavařované ovoce, cukroví i teplé nápoje.

Reklama

Dá se použít přímo do těsta a nádivek, ale dobře poslouží také jako ozdobná posypka pro závěrečné dokončení jídel. Skvěle chutná v mléčné rýži, ovesných kaších nebo jogurtu. A klidně ji můžete zkusit i na drůbež a jiné maso.

Jak si vyrobit skořicový cukr

Skořicový cukr je oblíbenou položkou při sladkém pečení. A snadno si ho vytvoříte i doma. Stačí si připravit ½ šálku krystalového cukru a 2 polévkové lžíce mleté skořice. Obě ingredience jednoduše promíchejte v míse tak, aby se krystalky obalily skořicí. Poté vše přesypte do vzduchotěsné skleněné nádoby a je hotovo.

Pokud potřebujete dosáhnout jemnější konzistence, sáhněte po krupicovém cukru, případně můžete cukr se skořicí krátce rozmixovat.

zdroj: Depositphotos

Skořice jako voňavý lék

Načervenalé koření ukrývá antioxidanty, silice, vlákninu, nenasycené mastné kyseliny, vitamín K, mangan, vápník, železo, hořčík a další cenné látky. Díky složení má skořice celou řadu zdravotních benefitů. Mimo jiné snižuje hladinu cukru v krvi, chrání buňky těla před oxidativním stresem a pozitivně působí na kardiovaskulární systém. Skořice má také protizánětlivé a antibakteriální účinky.

Skořice neobsahuje takřka žádné tuky a podporuje činnost metabolismu. Může se tak stát zajímavým pomocníkem při hubnutí. Pokud je obsažena v masážním oleji či tělovém mléce, zlepšuje prokrvení pokožky, a proto může zlepšit celulitidu.

Ještě více skořice? Raději opatrně

Skořice, zejména čínská varianta, obsahuje látku zvanou kumarin. Ta může způsobit při nadměrném příjmu nežádoucí účinky, jedná se například o ospalost, bolest hlavy a v krajním případě dochází až poškození jater. Nemělo by se to ale přehánět ani se skořicí pravou, která je bohatá na takzvaný eugenol. Ten může být pro lidské zdraví prospěšný, ale ve velkých dávkách dokáže naopak uškodit. U dětí je bezpečné množství ještě nižší než u dospělých. V každém případě se ale při běžném používání v kuchyni není třeba skořice obávat.

Zdroje: simplyscratch.com, everydayhealth.com, allrecipes.com, healthline.com

Reklama

Autor: Jitka Kučová, 5.4.2023

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama