Měsíc bez kávy a alkoholu. Co se bude dít s vaším tělem?

Na počátku byly možná nejrůznější výzvy, ale na konci je zdravější a spokojenější člověk. Zkuste na jeden měsíc vynechat alkohol a kávu, uvidíte, co se bude dít s vaším tělem. Už po měsíci pocítíte příval energie, zmírní se pocity úzkosti a budete vypadat mladší.

Reklama

Detoxikační výzvy

Určitě už jste se setkali s výzvami na vynechání alkoholu, kofeinu, cukru nebo naopak pro větší zapojení pohybu do denního režimu. Na začátku bývá zpravidla měsíční lhůta. Proč? Protože mozek potřebuje přibližně 3 týdny na to, aby určitou činnost automatizoval. Od měsíční výzvy se poté můžete odrazit a nové zdravější návyky přenést do běžného života. Stačí se jen přesvědčit o tom, jak prospěšná je změna pro tělo.

Vynechte skleničku před spaním

Dát si čas od času sklenku vína k večeři není nic špatného a určitě se zvyk nedá považovat za nějaký projev alkoholismu. Přesto je dobré, si víno před spaním odpustit. I malá dávka alkoholu před spaním ovlivňuje kvalitu spánku, během noci se budíte mnohem častěji. Alkohol obsahuje velké množství prázdných kalorií, neprospívá postavě. Alkohol zvyšuje hlad a touhu po nezdravých potravinách. Proto se vynechání alkoholu vyplatí každému. I těm, kteří jej pití velmi zřídka.

Závislost na kávě

Káva působí podobně jako alkohol. Zvyšuje dopamin, pociťujete euforii. Káva se dokonce označuje za nejrozšířenější drogu na světě. Závislost na kofeinu si můžete vypěstovat pitím kávy, ale i čaje, energy drinků nebo kolových nápojů.

Ohledně pití kávy je zveřejněna řada doporučení, shodují se v tom, že maximálním limitem by měly být 4 šálky kávy denně (s obsahem 1 dcl) pro zdravého člověka. Kávu mnozí vnímají jako něco, co jim pomůže vstát a co je povzbudí ve chvíli, kdy jim hrozí snížení výkonnosti. To ale platí jen do chvíle, kdy si tělo nevypěstuje na kávě závislost.

Jak poznat závislost na kávě

  • Nedaří se vám omezit příjem kávy.

Reklama

  • Zlepšení nálady je pouze krátkodobé, po vypití šálku nastává brzké zhoršení nálady.

  • Pijete více kávy, než jste zamýšleli.

  • Přísun kofeinu stále zvyšujete.

  • Po kávě vtíravě toužíte.

  • Bez kávy máte poruchy spánku, nevolnost, svalové křeče, jste podráždění.

Jak abstinovat od kávy

Při vynechání kávy vás budou v prvních dnech trápit bolesti hlavy. Ty mohou být úporné. Proto je mnohem lepší, snižovat dávku kávy postupně a některé šálky kávy připravovat v bezkofeinové variantě. Až dva týdny můžete pociťovat únavu, skleslost a vyčerpání. Po dvou týdnech ale začnete vnímat úlevu, bude se vám lépe usínat, spánek bude hlubší. S tím souvisí lepší regenerace organismu.

První pocity po vynechání drog

Ano, káva a alkohol je možné nazývat drogou a naše těla začnou vykazovat abstinenční příznaky. V prvním týdnu je třeba počítat se zvýšenou nervozitou, poruchami soustředění, problémy se spánkem a trávícími potížemi. Lidé s nižším tlakem, které káva povzbuzovala, mohou trpět studenými končetinami, subjektivně pocítí zhoršení dýchání. Nejhorší abstinenční příznaky mizí po prvních 10 dnech.

Očistěte játra

Játra jsou důležitým detoxikačním orgánem v těle, metabolizují cukry, tuky, bílkoviny. Problémy s játry znamenají špatné vstřebávání živin, horší tvorbu krve, špatnou imunitu, horší cévy. Oslabená játra se projevují únavou, zažívacími potížemi, agresí, alergiemi nebo pálením žáhy. Špatně fungující játra odhalí v hepatologické ambulanci.

Změna po měsíční abstinenci

Po drobném detoxikačním procesu se budete cítit ráno odpočinutí a plni energie. Bude se vám lépe spát, zlepší se vám vzhled pokožky a vlasů. Káva blokuje vstřebávání živin. Po vynechání kávy budete lépe zpracovávat vitamíny skupiny B, vápník, železo i hořčík. Po kávě tělo produkuje hůře kolagen, pokožka vypadá starší.

Měsíční vynechání alkoholu způsobí rychlý pokles nebezpečných látek v krvi, které jsou spojeny s rizikem propuknutí rakoviny. Tělo lépe reaguje na inzulin a upraví se krevní tlak. Osoby se uklidní psychicky, netrpí podrážděností, nejsou úzkostní a nestěžují si na bolest hlavy.

Benefity po měsíční abstinenci od kávy a alkoholu:

  • Zlepšení koncentrace, pocit přívalu energie.

  • Nižší riziko duševních onemocnění, menší pocity úzkostí.

  • Stabilní nálada a vyšší prožitky štěstí.

  • Zlepšení metabolismu, snížení hmotnosti.

  • Kvalitní spánek a lepší regenerace.

  • Lepší vzhled pokožky, nehtů a vlasů, menší vrásky okolo očí.

  • Vyšší plodnost (u mužů i žen).

Zdroj: TheBeet.com, gaiam.com, TheGuardian.com, WebMD.com, HealthLine.com

Reklama

Autor: Iva Vaněčková, 4.7.2023

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama