Lahoda z pekáče: Jak na nejchutnější pečený česnek

Připravte si česnek tak, jak ho ještě neznáte. Stačí vám pouze několik ingrediencí, při přípravě se rozhodně nezapotíte a přibližně za půl hodiny se již můžete těšit na lahodnou pochoutku, která potěší i ty nejnáročnější chuťové pohárky.

Reklama

Základní recept na pečený česnek

Připravte si 1 palici česneku. Dále budete potřebovat už jen 1 lžičku olivového oleje, sůl a pepř. Horkovzdušnou troubu předehřejte na teplotu 180 °C. Z česnekové palice odřízněte horní část tak, aby byly všechny stroužky česneku částečně seříznuté a odhalené. S pomocí mašlovačky je potřete olivovým olejem. Lehce dochuťte solí a pepřem.

Palici přeneste na čtverec alobalu a zabalte ji do něj. Poté pečte 25 až 35 minut do změknutí. Správně upečený česnek poznáte podle toho, že bude měkký jako povolené máslo a slupka okolo jednotlivých stroužků získá lehce nahnědlý odstín.

Dopékaný česnek

Příprava dopékaného česneku je z větší části totožná s předchozím receptem. Jediný rozdíl je až v závěrečné úpravě. Po upečení nechte česnek chvíli vychladnout a opatrně ho vybalte z alobalu. Teplotu v troubě zvyšte na 220 °C a již nezabalenou palici česneku v ní nechte ještě několik dopéct dozlatova.

Bylinkový pečený česnek

S aromatickými bylinkami získá pečený česnek ještě intenzivnější chuť. Budete potřebovat 1 palici česneku, sůl, pepř, olivový olej a 1 lžičku čerstvého nasekaného tymiánu či rozmarýnu podle chuti.

Reklama

Nejdříve z vrcholu česnekové palice ostrým nožem odřízněte zhruba ¼. Vydatně zakapejte olivovým olejem, posypte bylinkami a dochuťte solí s pepřem. Palici pečlivě zabalte do alobalu a pečte až 35 minut na horký vzduch při teplotě 180 °C. Po vychladnutí odstraňte slupku a zpracujte dle libosti.

A pokud patříte mezi milovníky ostřejších chutí, přidejte k bylinkám i trošku chilli koření.

Jak zpracovat pečený česnek

Zatímco čerstvý česnek má intenzivní vůni a výraznou palčivou chuť, pečený česnek získává tepelnou úpravou poněkud jiné vlastnosti. Je velice měkký a jeho chuť je příjemně nasládlá. Vynikající je samotný, stejně jako v široké škále jídel:

  • k dochucení takřka jakýkoliv polévek a omáček

  • vynikající do domácích marinád, dresinků a dipů

  • do pomazánek a pro oživení humusu

  • samostatně na čerstvém pečivu s máslem

  • lahodná ingredience do špenátu, bramborové kaše a dalších příloh

  • rozmačkaný se skvěle hodí do salátových zálivek

Nechte si pečený česnek na později

Upéct můžete samozřejmě klidně několik palic najednou, kdy každou z nich zabalíte do alobalu zvlášť. A pokud nezvládnete všechny ihned spotřebovat, vůbec to nevadí. Po úplném vychladnutí vložte vyloupaný pečený česnek do čisté sklenice a zalijte olivovým olejem. Takto vydrží upečený česnek v chladném prostředí lednice až 2 týdny. Jednotlivé stroužky můžete postupně odebírat dle potřeby. A olivový olej, který získá krásné česnekové aroma, lze nakonec zpracovat třeba jako salátovou zálivku.

V mrazáku vydrží až 1 rok

Ještě déle vydrží pečený česnek v mrazáku. Po vychladnutí rozložte stroužky na tácek vyložený pečícím papírem. Na hodinu vložte do mrazáku. Pak už můžete jednoduše přesypat do potravinové krabičky nebo sáčku a znovu zamrazit. Stroužky k sobě již nepřimrznou a vždy budete moct snadno odlomit přesně požadované množství. Mrazený česnek má trvanlivost minimálně 12 měsíců.

Zdroje: bbcgoodfood.com, delish.com, thekitchn.com, thekitchenwhisperer.net, inspiredtaste.net

Reklama

Autor: Jitka Kučová, 3.3.2023

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama