Lahoda z pekáče: Jak na nejchutnější pečený česnek

foto: Depositphotos

Připravte si česnek tak, jak ho ještě neznáte. Stačí vám pouze několik ingrediencí, při přípravě se rozhodně nezapotíte a přibližně za půl hodiny se již můžete těšit na lahodnou pochoutku, která potěší i ty nejnáročnější chuťové pohárky.

Reklama

Základní recept na pečený česnek

Připravte si 1 palici česneku. Dále budete potřebovat už jen 1 lžičku olivového oleje, sůl a pepř. Horkovzdušnou troubu předehřejte na teplotu 180 °C. Z česnekové palice odřízněte horní část tak, aby byly všechny stroužky česneku částečně seříznuté a odhalené. S pomocí mašlovačky je potřete olivovým olejem. Lehce dochuťte solí a pepřem.

Palici přeneste na čtverec alobalu a zabalte ji do něj. Poté pečte 25 až 35 minut do změknutí. Správně upečený česnek poznáte podle toho, že bude měkký jako povolené máslo a slupka okolo jednotlivých stroužků získá lehce nahnědlý odstín.

Reklama

Dopékaný česnek

Příprava dopékaného česneku je z větší části totožná s předchozím receptem. Jediný rozdíl je až v závěrečné úpravě. Po upečení nechte česnek chvíli vychladnout a opatrně ho vybalte z alobalu. Teplotu v troubě zvyšte na 220 °C a již nezabalenou palici česneku v ní nechte ještě několik dopéct dozlatova.

Bylinkový pečený česnek

S aromatickými bylinkami získá pečený česnek ještě intenzivnější chuť. Budete potřebovat 1 palici česneku, sůl, pepř, olivový olej a 1 lžičku čerstvého nasekaného tymiánu či rozmarýnu podle chuti.

Nejdříve z vrcholu česnekové palice ostrým nožem odřízněte zhruba ¼. Vydatně zakapejte olivovým olejem, posypte bylinkami a dochuťte solí s pepřem. Palici pečlivě zabalte do alobalu a pečte až 35 minut na horký vzduch při teplotě 180 °C. Po vychladnutí odstraňte slupku a zpracujte dle libosti.

A pokud patříte mezi milovníky ostřejších chutí, přidejte k bylinkám i trošku chilli koření.

Jak zpracovat pečený česnek

Zatímco čerstvý česnek má intenzivní vůni a výraznou palčivou chuť, pečený česnek získává tepelnou úpravou poněkud jiné vlastnosti. Je velice měkký a jeho chuť je příjemně nasládlá. Vynikající je samotný, stejně jako v široké škále jídel:

  • k dochucení takřka jakýkoliv polévek a omáček

  • vynikající do domácích marinád, dresinků a dipů

  • do pomazánek a pro oživení humusu

  • samostatně na čerstvém pečivu s máslem

  • lahodná ingredience do špenátu, bramborové kaše a dalších příloh

  • rozmačkaný se skvěle hodí do salátových zálivek

Nechte si pečený česnek na později

Upéct můžete samozřejmě klidně několik palic najednou, kdy každou z nich zabalíte do alobalu zvlášť. A pokud nezvládnete všechny ihned spotřebovat, vůbec to nevadí. Po úplném vychladnutí vložte vyloupaný pečený česnek do čisté sklenice a zalijte olivovým olejem. Takto vydrží upečený česnek v chladném prostředí lednice až 2 týdny. Jednotlivé stroužky můžete postupně odebírat dle potřeby. A olivový olej, který získá krásné česnekové aroma, lze nakonec zpracovat třeba jako salátovou zálivku.

V mrazáku vydrží až 1 rok

Ještě déle vydrží pečený česnek v mrazáku. Po vychladnutí rozložte stroužky na tácek vyložený pečícím papírem. Na hodinu vložte do mrazáku. Pak už můžete jednoduše přesypat do potravinové krabičky nebo sáčku a znovu zamrazit. Stroužky k sobě již nepřimrznou a vždy budete moct snadno odlomit přesně požadované množství. Mrazený česnek má trvanlivost minimálně 12 měsíců.

Zdroje: bbcgoodfood.com, delish.com, thekitchn.com, thekitchenwhisperer.net, inspiredtaste.net

Reklama

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Související články

Jak připravit zeleninu i pro zapřisáhlé odpůrce? Hoďte ji na plech!

Vydejte se na exkurz do světa pečené zeleniny. Během pečení získá úplně novou chuťovou dimenzi a často osloví i zapřisáhlé odpůrce zeleninových jídel. Její příprava je navíc až neuvěřitelně jednoduchá a rázem tak získáte zdravou, chutnou a křupavou přílohu.

3 bleskové recepty z medvědího česneku

Zelený poklad z vlhkých listnatých lesů se těší nebývalé popularitě. Stále více lidí vyráží v brzkém jaru na sběr voňavých zelených lístků a domů si odnáší bohatou úrodu. Pokud si lámete hlavu, jak medvědí česnek zpracovat, můžete se inspirovat následujícími recepty. Prozradíme i to, čím je tato bylinka prospěšná zdraví.

Obyčejný česnek jako mocná zbraň proti nachlazení

Kdo ví, jak je to s těmi upíry, ale proti nachlazení funguje česnek skvěle. Navíc ho má většina z nás běžně doma. Jakmile se proto objeví první příznaky nastupující nemoci, není třeba hned běžet do lékárny, stačí jednoduše sáhnout po česneku.

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.