Jídla, po kterých pálí žáha. Vyhněte se jim a uzdravte se

Urputná bolest za hrudní kostí, která se pravidelně vrací, má příčinu ve špatných stravovacích návycích, ale může být i předzvěstí onemocnění. Představíme vám jídla, která způsobují pálení žáhy a ukážeme, jak upravit stravování, aby pálení žáhy bylo minulostí.

Reklama

Pálení žáhy může být varovným signálem

Pálení žáhy je nepříjemné až bolestivé. Postihuje osoby, které konzumují příliš tučných a sladkých jídel, kuřáky nebo těhotné. Vzniká tak, že se kyselé žaludeční šťávy dostávají zpět do jícnu. Osoby cítí pálení na hrudi, za hrudní kostí. Mají hořkou nebo kyselou chuť v ústech, obtížně se jim polyká.

Není radno pálení žáhy podceňovat. K lékaři se vypravte, pokud se vám pálení žáhy vrací pravidelně například jednou týdně nebo vás trápí dlouhodobě nevolnost. Sliznice jícnu je velmi citlivá, trvalé poškození může způsobit takzvaný Barrettův jícen. Závažné onemocnění se zvýšeným rizikem rozvoje rakoviny.

Pokud vás trápí pálení žáhy včas upravte jídelníček. Seznamte se s potravinami, které jsou častým spouštěčem pálení žáhy.

Jídelníček proti pálení žáhy

Ti, které trápí pálení žáhy, se musí zaměřit na úpravu stravy a jídelníčku. Pomáhá konzumace malých porcí v pravidelných intervalech. Jídlo by mělo proběhnout v klidném prostředí, je důležité abyste měli na snězení oběda nebo večeře dostatek času. Nikdy si nechoďte lehnout bezprostředně po jídle a pracujte se stresem, který vás obklopuje. Do jídelníčku zařazujte hořké potraviny jako rukola, kapusta nebo brokolice.

Omezte pikantní jídla

Pálení žáhy nezpůsobují jen tučná a nezdravá jídla. Mnohdy se může jednat o pokrm, který je jak vystřižený z kuchařky dietního stravování. Chyba je ale v použitém koření. Pokud vás pálí žáha, nahraďte pálivou papriku, kari, pepř a výrazná dochucovadla jemnějším kořením. Vhodnou náhradou jsou čerstvé bylinky. Pálení žáhy může spouštět i oblíbená skořice.

Reklama

Sbohem české kuchyni

Nespočet receptů české kuchyně začíná restovanou cibulí na sádle a přidává se prolisovaný česnek. Právě česnek a cibule jsou častými viníky pálení žáhy. Spouštěčem pálení žáhy je především cibulová a česneková šťáva. Chuti se nemusíte vzdát, pokud použijete sušené verze česneku a cibule nebo jemnější dochucovadla.

Vařte jinak

Není tajemstvím, že smažená jídla mají vysoký obsah tuku, který přímo spouští pálení žáhy. Vzdejte se smažení jednou provždy a pusťte se do pečení, dušení, grilování nebo připravujte jídlo v páře. Smažená chuť se dá docílit v moderních horkovzdušných fritézách nebo pečících troubách bez ohrožení štíhlé linie a bez nepříjemného pálení za hrudní kostí.

Zahoďte pomeranč, snězte jablko

Spouštěčem pálení žáhy jsou často kyselé citrusové plody. Citrony, pomeranče a grepy dráždí žaludek, a to i v případě, že jsou přimíchány do smoothie společně s jiným ovocem a zeleninou. Namísto citrusů si dopřejte bobulovité plody a tradiční ovoce jako jablka a hrušky. Pozor však na oblíbená rajčata. I ty stojí za pálením žáhy. Uleví vám čistá voda (nepijte sycené nápoje), důkladně zředěná ovocná šťáva nebo banán.

Zapomeňte na povzbuzovadla

Při úbytku energie saháme po kávě nebo černém čaji. Nabuzení hledáme i u kofeinových nápojů. Někteří si po dlouhém dni s oblibou dopřejí pár skleniček alkoholu. Pro jiné je lékem na špatnou náladu čokoláda. Pokud se chcete pálení žáhy zbavit, vyhnete se uvedeným pochutinám a nápojům. Mějte na paměti, že káva je škodlivá zejména ráno na lačný žaludek.

Pozor na antacida

Od pálení žáhy krátkodobě uleví celá řada léčiv. Ty snižují kyselost žaludečních šťáv. Jsou rychlým a okamžitým řešením. Poskytnou úlevu, ale pouze dočasnou. V žádném případě je neužívejte dlouhodobě a hledejte příčinu pálení žáhy.

Stručný přehled příčin pálení žáhy

  • Tučná jídla a těžko stravitelné potraviny.

  • Čerstvé pečivo.

  • Smažené pokrmy.

  • Výrazně kořeněná jídla.

  • Příliš horká nebo příliš studená jídla.

  • Káva, alkohol, cigarety.

  • Spouštěčem můžou být i užívané léky.

Zdroje: NHS.uk, Healthline.com, VeryWellHealth.com, DoctorOnDemand.com, WebMD.com

Reklama

Autor: Iva Vaněčková, 8.8.2023

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama