Betaglukan – velmi prospěšná vláknina. V kterých potravinách ji najdeme?

Náš organismus trpí dlouhodobým stresem, znečištěným životním prostředím a v důsledku toho je imunitní systém přetížený. Reaguje potom nejenom opakovanými chřipkami a záněty, ale v extrémním případě to může vést i k závažnějším, dlouhodobým zdravotním problémům. Jak pomoci imunitě, aby se dokázala vypořádat s nároky, které na nás klade život? Velmi dobrým pomocníkem, který dokáže imunitu posílit, je betaglukan. Jedná se o komplexní polysacharid - vlákninu.

Reklama

Jak působí betaglukan na imunitní systém?

Imunitní systém tvoří velice složitá soustava různých reakcí a procesů, která má za úkol rychle odhalit v těle infekci a vypořádat se s ní. Probíhá to s pomocí aktivity makrofágů a bílých krvinek, přispívají k tomu také cytokiny. Betaglukany patří do skupiny vláknin rozpustných vodě, kde vytvoří hustou gelovitou látku. Ve střevech se z nich stává hustá hmota, která do sebe přijímá žlučové kyseliny včetně cholesterolu. Betaglukany tak pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Podporují také aktivitu makrofágů, které díky jeho působení snáze a účinněji zatočí s infekcemi. Právě proto bychom na konzumaci betaglukanů neměli zapomínat.

Betaglukany v potravinách

Nejlepším způsobem, jak podpořit imunitu, je zásobovat se betaglukany z potravin, které běžně každý den konzumujete. Ideální je zařadit do jídelníčku potraviny s vysokým obsahem betaglukanů.

Například pivovarské a pekařské kvasnice se řadí k jejich bohatým zdrojům. Pokud bylo donedávna droždí vašim nepřítelem, zkuste ho nyní vzít na milost. Drožďová polévka může být dobrá.

Vynikající jsou také obiloviny, a to především ječmen a oves. Určitě proto zařaďte do jídelníčku celozrnné potraviny, ve kterých najdete velké množství betaglukanů. Celozrnné pečivo, celozrnné těstoviny a rýže. Skvělým doplňkem jsou například ječné kroupy, které v minulosti tvořily nedílnou součást stravy našich předků a dnes znovu objevujeme jejich kouzlo. Můžete je přidat do polévky a zahustit ji s nimi.

Dalším dobrým tipem jsou mořské řasy, které rovněž obsahují hodně vlákniny včetně betaglukanu.

Reklama

Betaglukan jako potravinový doplněk

Nyní v období chřipek je důležité přijímat větší množství betaglukanu. Zařaďte proto do svého menu doplňky stravy obsahující jeho větší množství. Výborné jsou medicinální houby (hlavně reishi, cordyceps, hlíva ústřičná, shiitake). Pokud bychom jedli houby jenom tak, dostali bychom z nich pouhý zlomek jejich léčivého působení, nemáme totiž trávicí enzym, který by dokázal tyto látky zpracovat. Právě proto nemá příliš velký smysl užívat houby rozemleté na prášek, mnohem účinnější je extrakt.

Na trhu jsou ovšem i potravinové doplňky obsahující pouze betaglukan, získávaný nejčastěji právě z hub nebo z kvasinek. Vždy si dávejte pozor na to, aby tablety neobsahovaly zbytečná aditiva a nevhodné syntetické látky!

Podle doporučení vědců bychom měli konzumovat 3 gramy betaglukanů denně, tím snížíme riziko kardiovaskulárních nemocí na minimum.

Reklama

Autor: Superionherbs, 19.1.2023

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama