Reklama

Ochutnejte zlato Inků: Nenápadná quinoa ukrývá výjimečný vnitřek

V regálech běžných obchodů na ni natrefíte jen zřídka, ale v prodejnách zdravé výživy si již vybojovala stálé místo. O exotické quinoy před lety ještě většina z nás nikdy neslyšela, v současnosti se ale těší i v Evropě obrovskému zájmu. Čím si to zasloužila, a jak si s ní v kuchyni poradit?

Reklama

Kde se vzala quinoa

Quinoa neboli merlík čilský je tradiční jihoamerická pseudoobilovina, která se hojně pěstuje například v Chile, Peru, Bolívii či Ekvádoru. Je pro ni charakteristický variabilní vzhled a vysoká odolnost. Roste i na neúrodných půdách ve vysokých nadmořských výškách.

Ve své domovině je quinoa dobře známá po tisíciletí a tvoří jednu ze základních složek tamního jídelníčku. Již staří Inkové si quinou velice považovali. Není proto divu, že se k této zázračné rostlině váže i mnoho prastarých legend a právem byla označovaná jako „zlato Inků“.

Jaká je quinoa

Ke konzumaci se používají semena, která jsou velice drobná, jejich průměr obvykle nepřesahuje 2,5 mm. Existuje mnoho odrůd quinoy, podle toho se odlišuje i barva semínek. Nejrozšířenější z nich jsou bělavá, a proto na první pohled připomínají známější kuskus. Ale mohou být třeba i černá nebo červená.

Quinoa se může pochlubit lahodnou chutí s oříškovými podtóny. Také chuťové vlastnosti se ale liší podle konkrétní odrůdy. Za nejjemnější se považuje bílá quinoa, zatímco černá varianta je nejvýraznější a více křupavá.

Quinoa v kuchyni

V posledních letech přitahuje quinoa stále větší pozornost a nezřídka je řazena mezi superpotraviny. Poutá přitom nejenom svým nutričně bohatým složením, ale i dalšími benefity. Je totiž bezlepková a nízkokalorická. Navíc je lehce stravitelná, takže nezatěžuje žaludek, přesto ale dobře zasytí a dodá energii.

Reklama

Zpracovat quinou v kuchyni není nikterak složité, uvařená je totiž během chvilky. Přitom se může pochlubit všestranným využitím a lze ji použít do slaných i sladkých receptů. Nepřekvapí proto, že si exotická semínka postupně nachází cestu i do českých kuchyní.

Jak uvařit quinou

zdroj: Depositphotos

Nejprve quinou propláchněte pod proudem tekoucí vody. Pokud chcete chuť semínek ještě více zvýraznit, můžete je před samotným vařením na 5 minut orestovat na pánvi s kapkou oleje.

Quinou vsypte do hrnce a přidejte vodu v poměru 1 : 2. To znamená, že na jeden šálek semínek budete potřebovat 2 šálky vody. Poté vařte bez pokličky, dokud quinoa nenasákne všechnu vodu. To trvá přibližně 15 minut. Nakonec překryjte pokličkou a ještě 5 minut nechte dojít na vypnuté plotýnce.

Kam se hodí quinoa

Quinou je vynikající jako příloha k masu. Může posloužit pro přípravu „rizota“ a zajímavě oživí čerstvé zeleninové saláty. Hravě se promění v netradiční zavářku do polévek, lze jí doplnit luštěninové pokrmy nebo se z ní dají udělat placičky.

Na sladko je skvělá pro přípravu vydatných ranních kaší, pudinků a ovocných salátů. Může být ale rovněž součástí různých druhů moučníků, a dokonce i zdravější verze sušenek.

Co obsahuje quinoa

Quinoa je bohatým zdrojem bílkovin, a proto by neměla uniknout vegetariánům. Najdeme v ní také vlákninu, stejně jako celou řadu vitamínů a minerálních látek. Nechybí mezi nimi například vitamíny B1 a B9, dále železo, měď, hořčík, mangan, draslík, zinek a fosfor. Nejvíce mikroživin obsahuje celozrnná quinoa, která není zbavená obalu.

Svým složením přispívají semínka quinoy ke zdravému trávení, posilují srdce a příznivě ovlivňují hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Quinoa patří také mezi antioxidanty, kdy chrání před oxidativním stresem. V neposlední řadě může snížit riziko kardiovaskulárních onemocnění.

Pro své vlastnosti je quinoa vhodná i do redukčního jídelníčku.

Zdroje: cookist.com, cookieandkate.com, healthysupplies.co.uk, webmd.com, hsph.harvard.edu

Reklama

Autor: Jitka Kučová, 4.11.2022

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama
Reklama