Zdravá příloha s exotickým názvem. Kuskus, bulgur, quinoa, amarant. Doplníte vlákninu a zhubnete

Dříve jsme hledali jejich názvy ve slovnících, dnes si pomalu klestí cestu na náš stůl. Poznejte netradiční formy příloh, které utuží zdraví, sníží cholesterol a pomáhají s hubnutím. Poradíme s přípravou a představíme recepty z kuskusu, bulguru a quinoy.

Reklama

Co je to kuskus

Kuskus je těstovina, která se vyrábí z krupice. Běžný kuskus je vyroben z bílé pšenice, ale k zakoupení je i kuskus z celozrnné nebo špaldové krupice. Kuskus má domov v severní Africe, ale oblibu si získal po celém světě. Běžný kuskus se pouze zalévá dvojnásobným množstvím horké vody a nechává se 10 minut pod pokličkou. Pro lepší chuť jej můžete zalít vývarem. Kuskus se používá jako příloha, připravuje se na způsob rizota, míchá se s luštěninou nebo se zapéká. Výborný je také na sladko.

Kuskus je výživný a dodává energii, přitom obsahuje velmi malé množství tuku. Podporuje trávení a je běžnou součástí jídelníčku při redukci hmotnosti. Je dobrým zdrojem bílkovin, vitamínů a minerálních látek. Nejvyšší obsah vitamínů, minerálů a vlákniny má kuskus v celozrnné variantě.

Pečená rajčata s kuskusem

Výbornou přílohou, svačinkou nebo předkrmem jsou pečená rajčata s kuskusem. Na 4 velká rajčata budete potřebovat asi půl hrnku kuskusu (v neuvařeném stavu) a 60 g balkánského sýru. Z rajčat se odřízne vršek a rajčata se vydlabou. Do uvařeného kuskusu se vmíchá česnek, nasekaná jarní cibulka a petrželka. Přidá se balkánský sýr nakrájený na drobné kousky. Ochutit můžete solí, pepřem a římským kmínem. Zpět vmíchejte polovinu vydlabaných rajčat. Směs vložte do vydlabaných rajčat, přiklopte původně odříznutým vrškem a pečte na 180 °C asi 15 minut.

Seznamte se s bulgurem

Bulgur je znám už od dob Babyloňanů a Chetitů. Vyrábí se z různého druhu pšenice například z tvrdozrnné nebo ze špaldy. Zrna se předvaří, usuší a nalámou. Nejedná se o typický celozrnný výrobek, přesto v něm zůstává klíček i menší část obalu zrna. Mohli bychom jej označit jako poloviční celozrnný výrobek. Má vysoký obsah živin, velké množství vlákniny a je lehce stravitelný. Podporuje trávení, snižuje chuť na sladkosti, obsahuje fosfor, hořčík, železo a vitamín A. Má nízký obsah tuku. Bulgur se nechá přejít varem a přikrývá se pokličkou. Pokud byste vařili bulgurovou kaši, bulgur vařte i 15 minut. Bulgur se dá konzumovat na sladko i na slano, v základní úpravě nahrazuje rýži. Výborný je také jako zavářka do polévek.

Sladká bulgurová kaše

Bulgurová kaše je výborná na snídani, svačinu i večeři. Ve 450 ml mléka povařte 100 g bulguru, smíchejte se lžičkou kakaa a oslaďte medem. Uvařte do změknutí za stálého míchání. Před podáváním posypejte drcenými nepraženými kakaovými boby a bobulemi goji.

Vyzkoušejte freekeh s oříškovou chutí

Freekeh je podobný bulguru, ale používá se nezralá pšenice. Zrno je při sklizni zelené, měkké a mléčné. Klasy se suší na slunci a opatrně se praží na ohni. Proto má freekeh zajímavou a oříškovou příchuť. Oproti bulguru je freekeh bohatší na obsah vlákniny a má kvalitnější bílkoviny. Freekeh obsahuje minimum množství tuku. Vaří se ve dvou a půl násobku vody asi 20 až 30 minut.

Reklama

Superpotravina quinoa

Merlík chilský, quinoa, je považován za superpotravinu. Jedná se o bezlepkovou pseudoobilovinu s vysokou nutriční hodnotou. Rostlina je z čeledi laskavcových, má vyvážený podíl bílkovin, tuků, vlákniny a sacharidů. Obsahuje minerály i vitamíny. Znali ji už Inkové. Quinoa snižuje cholesterol, zasytí vysokým obsahem bílkoviny, stabilizuje hladinu cukru v krvi a má pozitivní vliv na imunitní systém. Quinoa obsahuje 9 esenciálních aminokyselin, které organismus potřebuje. Potravina nenadýmá, máte po ní dlouhodobý pocit sytosti.

Quinou nejprve propláchněte ve vlažné vodě a následně uvařte podobně jako rýži. Na quinou budete potřebovat 3 díly vody na 1 díl quinoy. Používá se jako příloha, do salátů nebo do karbanátků. Objevíte i recepty na sladkou quinou nebo na dezerty.

Těsto na pizzu z quinoy

Quinou v suchém stavu namočíme na 8 hodin do vody a následně ji důkladně propláchněte. Quinoy použijte 210 g. Poté přidejte lžičku prášku do pečiva, sůl, provensálské koření, oregano a olivový olej. Rozmixujte tyčovým mixérem na pastu. Rozetřete na pizza plech a pečte 15 minut na 190 °C. Obraťte a pečte dalších 5 minut. Teprve poté pizzu obložte dle chuti a znovu krátce zapečte.

Pseudoobilovina amarant

Amarant je laskavec, obsahuje kvalitní bílkoviny, zdravé tuky a je antioxidantem. Zakoupíte ji jako těstoviny, vločky, křupky, semena nebo jako mouku. Amarant je vhodný pro diabetiky, reguluje metabolismus tuků, snižuje cholesterol a zvyšuje imunitu. Zrníčka jsou drobná s jemnou oříškovou chutí. Z amarantu připravíte výborné kaše a hodí se jako zavářka do polévek. Příloha z amarantu bude mírně lepivá.

Pusťte nové potraviny do jídelníčku.

Zdroje: BBCgoodFood.com, HealthLine.com, WebMD.com, Sunwarrior.com, Harvard.edu

Reklama

Autor: Iva Vaněčková, 27.4.2023

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama