Reklama

Grilované maso chutná nejlépe s domácí omáčkou či dipem. Zapomeňte na kečup

Plátek kuřecího masa, marináda ze sáčku, kyselá okurka, kečup nebo hořčice. Ano, tak opravdu vypadaly počátky grilování v Česku. Dnes už jsme jistě dál, nakládání masa a zeleninové saláty jako přílohu jsme dotáhli k dokonalosti. Chybí jen výtečná domácí omáčka. Přinášíme tipy na oblíbené, doma připravené omáčky a dipy ke grilování.

Reklama

Oblíbené grilované pochoutky

Letní pohoda na zahradě je samozřejmě spojená s grilováním, ale popularita grilovaných pokrmů neklesá ani v dalších měsících roku. Svůj podíl na tom určitě má skutečnost, že při správném postupu je grilovaní jednou z nejzdravějších příprav masa. Výborné grilované pochoutky si budete užívat ještě více, když si k nim připravíte skvělé domácí omáčky. Na kupované dresinky plné soli, konzervantů a dochucovadel si příště ani nevzpomenete.

Ovocná omáčka ke grilování

Základem omáčky je jemně nastrouhané jablko nebo hruška. To promíchejte s majonézou a bílým jogurtem v poměru 1:1. Přidejte kari koření, sůl a podle chuti cukr. Kdo si potrpí na ostřejší chuť, může přidat špetku chilli. Omáčka se hodí ke grilovanému masu, ale i ke grilovaným sýrům nebo zelenině.

Hořčicová omáčka ke drůbežímu masu

Chuť hořčice můžete zjemnit zakysanou smetanou. Smíchejte jednu zakysanou smetanu a dvě lžíce plnotučné hořčice. Přidejte nadrobno pokrájenou cibulku. Ochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Hořčicovou omáčku ke grilovanému masu budete mít připravenou za 3 minuty. Pro sladší chuť omáčky můžete přidat lžíci medu.

Česneková omáčka k masu a rybám

Pikantní česneková omáčka je jistě princeznou mezi omáčkami ke grilovanému masu. Jednoduchou česnekovou omáčku připravíte smícháním malé skleničky majonézy, 3 stroužků česneku a lžíce worcesterové omáčky. Můžete dochutit solí, pepřem a citronovou šťávou. Pro zjemnění chuti můžete přidat lžíci jogurtu nebo zakysané smetany.

Drobnou obměnou je česneková omáčka s cibulí. Do výše uvedeného základu přidáte nadrobno nakrájenou cibuli a hrst nasekané pažitky.

Reklama

Domácí barbecue omáčka

Když je česneková omáčka princeznou, pak barbecue omáčka bude královnou. Doma připravená barbecue omáčka je příjemně pikantní a připravuje se s javorovým sirupem. Ačkoliv se vaří, podává se vychlazená. Základem jsou pasírovaná rajčata. Na drobné kousky nakrájenou červenou cibuli orestujte na sádle, přidejte 50 ml javorového sirupu, mletý kmín a pasírovaná rajčata. Prohřejte, přidejte prolisované 4 ks česneku. Ochuťte worcesterem, cukrem, vinným octem, pepřem a solí. Nakonec přidejte chilli. Vše rozmixujte tyčovým mixérem a podávejte vychlazené.

Rajčatová salsa

Na rajčatovou salsu budete potřebovat loupaná rajčata a čerstvou chilli papričku. Základ vložíte do tyčového mixéru, přidáte cibuli a 1 stroužek česneku. Vše rozmixujete. K dochucení se používá med, čerstvý koriandr, limetová šťáva, sůl a pepř.

Koprová omáčka s výraznou chutí

V poměru 1:1 smícháme majonézu a zakysanou smetanu. Přidáme 2 stroužky česneku a tři hrsti nadrobno nasekaného kopru. Ochutíme solí, pepřem a sladkou paprikou. Můžete přidat malou špetku chilli. Koprová omáčka se výborně hodí i ke grilované zelenině.

Oblíbená sweet and sour omáčka

Ke grilovanému masu se perfektně hodí vyvážená sladkokyselá chuť. Omáčka je vařená, ale podává se za studena. Pro zhoustnutí se nejprve rozehřeje lžíce kukuřičného škrobu a dvě lžíce vody. Po rozehřátí se do hrnce přidává 250 ml ananasového džusu, 120 ml rýžového octa a 2 lžíce sójové omáčky. Vše se ochutí lžící rajského protlaku a půl hrnkem třtinového cukru. Vaří se za stálého míchání na nízký stupeň asi 5 až 10 minut.

Vyzkoušejte také další omáčky a dipy.

Zdroje: WalderWellness.com, Pinchofyum.com, Yummly.com, KitchenStories.com, BonAppetit.com

Reklama

Autor: Iva Vaněčková, 3.11.2022

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama
Reklama