Zapomněli jste je koupit? Nahradit v receptu vejce není složité

Dostali jste chuť na čerstvou bábovku, nadýchané koláčky nebo rychlé zapečené těstoviny? Pak se bez vajec pravděpodobně neobejdete. Anebo ano? Pokud jsou právě vejce tou ingrediencí, kterou ve spíži aktuálně zoufale postrádáte, můžete použít některou z alternativních přísad. Ty ostatně oceníte i tehdy, pokud máte na vejce alergii.

Reklama

Význam vajec v kuchyni

Zamysleli jste se někdy nad tím, proč jsou vlastně vejce součástí tolika slaných i sladkých receptů? Důvodů je hned několik:

  • pokrmům propůjčují krásnou nažloutlou barvu (to platí zejména v případě kvalitních domácích vajec)

  • těsto s vejci se vyznačuje bohatší chutí, je vláčnější a má jemnější konzistenci

  • vejce, především žloutek, působí jako pojivo

  • bílek vyšlehaný do sněhu slouží k přípravě krásně nadýchaných moučníků, stejně jako sněhového těsta

Reklama

A ačkoliv byla vejce dlouhou dobu na „černé listině“, kdy se nepovažovala za příliš zdravá, pravdou je, že obsahují celou řadu mikroživin. Jsou to hlavně vysoce kvalitní bílkoviny, vitamín B2 (riboflavin), vitamín B12, vitamín D, selen a jód.

Čím nahradit vejce v kuchyni

Existuje celá řada možností, jak nahradit vejce při vaření a pečení. Pamatujte ale na pravidlo, že pokud v receptu použity více než 2 vejce, obvykle se doporučuje nahradit pouze část z nich.

1. Rozmačkaný banán

Při přípravě moučníků a jiných sladkých pokrmů lze použít místo vajec rozmačkaný banán. Za každé 1 vejce použijte 65 gramů banánů. Místo banánu je možné sáhnout i po jablečném pyré nebo avokádu.

Je třeba počítat s tím, že výsledný pokrm získá jemnou ovocnou příchuť.

2. Chia semínka

Další oblíbenou náhražkou vajec jsou chia semínka, která mají schopnost rychle absorbovat vodu, a tím znásobit svůj objem. Jestliže smícháte 1 polévkovou lžíci mletých nebo rozmixovaných chia semínek se 3 polévkovými lžícemi vody, můžete touto směsí nahradit 1 celé vejce.

Alternativně lze využít i výživná lněná semínka, která mají podobné vlastnosti.

3. Sycená voda

Jestliže vlastníte výrobník sycených nápojů, máte vyhráno. Právě obyčejná sycená voda může v moučnících a pečivu jednoduše zastoupit vejce. Těsto navíc zvláční a nadýchá. Místo 1 vejce použijte 60 ml sycené vody, což jsou přibližně 4 polévkové lžíce.

4. Tofu

Tofu neboli sójový sýr vzniká vysrážení sójového mléka. Je lehce stravitelné a bohaté na bílkoviny. Připravit z něj lze například alternativu míchaných vajíček.

Jeho varianta v podobě tzv. hedvábného tofu, které je velmi jemné, se uplatní při přípravě veganských majonéz, pomazánek a krémů.

5. Nastrouhané brambory

Pokud potřebujeme nahradit vejce ve slaném pokrmu, je možné sáhnout po syrových bramborách. Přibližně 2 až 3 polévkové lžíce nastrouhané bramboru nahradí 1 celé vejce.

Tato náhražka nalezne využití zejména při přípravě polévek, omáček, karbanátků a placek.

Kupované náhražky vajec

Další možností, jak nahradit vejce, je využít některou z komerčních náhražek dostupných na trhu.

Sójový lecitin

Sójový lecitin je látka, která se získává ze sójových bobů. Používá se jako doplněk stravy, ale rovněž může nahradit vaječný žloutek, kdy 1 žloutek nahradí 1 polévková lžíce sójového lecitinu.

Aquafaba

Jedná se o nálev z konzervované cizrny, který se používá především jako veganská alternativa vaječného bílku. Aquafaba se dá dokonce i šlehat, poté svou konzistencí připomíná pravý sníh z bílků. V tomto případě platí, že 1 bílek dokážou nahradit 2 polévkové lžíce cizrnové tekutiny.

Hraška

Hraška je směs rozemletého hrachu, bezlepkových obilovin a koření. V kuchyni se používá zejména na obalování a zahušťování, ale lze s ní nahradit i vejce, kdy 1 celé vejce nahradí 1 polévková lžíce směsi.

Zdroje: egginfo.co.uk, healthline.com, hraska.cz, vegfaqs.com

Reklama

Autor: Jitka Kučová, 27.9.2022

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama