Reklama

Škoda každého nevyužitého lístku. Jak zpracovat čerstvé bylinky?

Vůni čerstvých bylinek miluje každý. Ale u některých druhů se sklizně dočkáme jen v několika týdnech. To platí zejména pro bylinky pěstované na zahrádce. Co vše můžeme z čerstvých bylinek připravit, abychom o ně nepřišli? Přinášíme tipy na zpracování bylin.

Reklama

Domácí pěstování bylinek

Bylinková zahrádka je krásnou a voňavou ozdobou, ale dobrou zprávou je, že se bylinky dají pěstovat i v interiéru na poměrně malém prostoru. Jakmile budete mít bylinek velké množství, je třeba je šetrně zpracovat. Určitě je vhodné zvolit způsob, díky kterému budete mít bylinky po ruce po celý rok, protože bylinkami můžete nahradit částečně sůl. Jídlo bude chutnější, voňavější a zdravější.

Letní sklízení bylinek

Už od jarního období je možné sbírat některé bylinky, v letním období se přidává sklizeň máty, meduňky, saturejky, bazalky či majoránky. Květy a listy se sklízí za suchého a slunečného počasí. Nejlepším časem pro sklizeň bylinek je pravé poledne. Z větší části pak sklizeň putuje na novinový papír nebo do sušičky. K sušení se používají i nejrůznější sušící sítě nebo sušící tácky. Sušení není ale jedinou cestou, jak zpracovat bylinky. Podívejte se na další možnosti.

Bylinkové pesto

Pesto můžete vyrobit z nejrůznějších druhů bylin. Základem je vždy olivový olej a čerstvé bylinky. Bylinky se rozmixují tyčovým mixérem a smíchají s olivovým olejem. Používá se poměr 1:1 (váha bylin, váha oleje). Do pesta můžete přidat piniové ořechy, česnek, sůl nebo strouhaný parmazán. Pesto se dokonale hodí na dochucení těstovin.

Bylinková sůl

Voňavá bylinková sůl může nahradit ostatní koření, které byste přidávali při vaření. Nasekejte čerstvé bylinky a vždy dejte do sklenice 4 díly bylin a 1 díl soli. Bylinky budou v soli konzervované a dlouho vydrží. Následně se směs odebírá lžící a přidává do pokrmů.

Sůl a olej můžete použít i pro domácí maggi. Libeček se nakrájí na drobné kousky, prosolí a zalije olejem. Směs důkladně namačkejte do sklenice a skladujte v lednici.

Reklama

Naložení bylinek do oleje

Příprava bylinkového oleje je poměrně snadná. Na jeden litr oleje se používá asi hrst sekaných bylinek. Bylinky se v oleji nechají louhovat asi 3 týdny. S bylinkami je olej určený ke spotřebě v řádu několika týdnů. Pokud ale směs přecedíte, vydrží vám bylinkový olej mnohem déle.

Bylinky v oleji nemusí být jen chutnou přísadou do salátů. Hrst sekané máty zalijte půl litrem mandlového oleje a potírejte pokožku obličeje. Pleť bude brzy vypnutá.

Bylinkový ocet

Nejlepším octem pro naložení bylin je jemný jablečný ocet. Bylinky se opláchnou, nakrájí nahrubo a dají do sklenice. Až bude sklenice plná, zalévá se jablečným octem. Ocet s bylinkami by měl stát 1 měsíc na tmavém místě, občas se směsí zatřepejte. Pokud chcete bylinkový ocet s trvanlivostí až 1 rok, přeceďte směs přes utěrku do čistých sklenic. Ocet je pak výborný na dochucení salátů.

Mrazení bylinek

Bylinkové ledové kostky jsou dokonalým dávkovačem čerstvé chuti a vůně po celý rok. Pro mrazení jsou vhodné byliny jako petržel, bazalka, tymián, pažitka či majoránka. Výborně se hodí do polévek a omáček.

Připravte si bylinky nasekané na drobné kousky, může to být i oblíbená bylinková směs. Při výrobě bylinkové směsi buďte opatrní. Vyplatí se kombinovat maximálně 3 bylinky, aby se vůně doplňovaly. Vložte do kostiček na led a zalijte vodou. Snažte se co nejvíce prostor vyplnit bylinkami. Po celý rok budete mít v mrazáku bylinky, které jen přidáte do pokrmu při vaření.

Bylinkové máslo

Menší množství čerstvých bylinek můžete použít k výrobě bylinkového másla. Čerstvě nasekané bylinky se smíchají se změklým máslem, můžete přidat kuličky barevného pepře. Vše necháte znovu ztuhnout v lednici.

Pro krátkodobé skladování bylin využijte lednici. V navlhčené papírové utěrce vydrží bylinky asi 2 týdny. Utěrku je třeba pravidelně rosit.

Zdroje: BlackGold.bz, Botanix.com, CommonSenseHome.com, Dcmga.com, DenisonFarm.com

Reklama

Autor: Iva Vaněčková, 1.9.2022

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama
Reklama