Triky v kuchyni, které vám ušetří čas i stres

Děti, práce a k tomu ještě domácnost. Dá se tohle skloubit dohromady, aniž byste něco z toho šidili? Samozřejmě. Už v kuchyni si díky šikovným trikům můžete ušetřit stres z nestíhání. Proč dělat věci složitě a zdlouhavě, když to jde i efektivně?

Reklama

Čerstvé maso zpracujte dřív, než ho dáte do mrazáku

Dorazili jste z obchodu a máte spoustu čerstvého masa, které je potřeba nasáčkovat do mrazáku? Když si s touto fází dáte o něco více práce než obvykle, do budoucna si ušetříte čas. Jak? Čerstvé maso nestačí jen nasáčkovat. Když ho máte čerstvé, rovnou se rozhodujte, co s ním uděláte. Víte, že z hovězího kusu masa bude guláš? Rovnou si maso očistěte a na kostky nakrájejte. Víte, že kuřecí půjde na čínu? Nakrájejte ho na nudličky a rovnou naložte do směsi oleje a koření. Když budete přemýšlet hodně dopředu, můžete si takhle vytvořit i řízky. Maso naporcujte, naklepejte, osolte a klidně už i obalte. Jednotlivé plátky obalených řízků proložte papírem (papírový svačinový sáček nebo pečící papír) a podle počtu strávníků si nadělejte balíčky. Jak se vám bude hodit, když obalené řízky jen vytáhnete, rozmrazíte a dáte smažit!

Vždy mějte v mrazáku nějakou rychlovku

Tím nemyslíme pizzu nebo hranolky. I jídlo vytažené z mrazáku může mít všechny parametry chutné domácí kuchyně. Zamrazit můžete nejrůznější omáčky, které vám zbudou od oběda. Pak už k nim jen stačí uvařit brambor nebo přihřát knedlík. Výborně se z mrazáku vytahují švestkové knedlíky, ale i předem obalený květák nebo řízky. Jídlo můžete zamrazit pokaždé, když vám zbude nebo si jej můžete připravit ve chvílích, kdy máte pro vaření více času. Netvrdíme, ať rodině jídlo z mrazáku vytahujete každý den, sem tam to ale přijde vhod a uspoří vám to čas. 

Věci, které je dobré mít v mrazáku, mějte v mrazáku

A u mrazáku ještě zůstaneme. Je to totiž šikovná věcička, a pokud zvažujete koupi nového mrazáku, vyberte si ten nejprostornější. Jsou totiž věci, které je dobré v mrazáku vždycky mít. Mezi ně patří led (pokud nemáte výrobník ledu) a pečivo. Nebo vám se chce do obchodu jen kvůli pár houskám? Osvědčeným trikem je i zmrzlina v mrazáku, kterou můžete vždy naservírovat nečekané návštěvě i kdybyste doma už nic jiného neměli.

Průběžně si pište nákupní seznam

Víte kolik času a energie padne na tvorbu nákupního seznamu na poslední chvíli? A stejně na polovinu věcí zapomenete. Mnohem efektivnější je připevnit si na ledničku bloček a psát nákupní seznam průběžně. Jakmile se dozvíte, že vám ve spíži něco chybí, šup s tím na seznam! Nákupní seznamy můžete rozdělit i podle jejich charakteru a tím ještě více ušetřit čas. Nakupovat pak můžete jít s prázdnou hlavou ale se seznamem v ruce!

Reklama

Zorganizujte úložný prostor v kuchyni

Žroutem času a zdrojem stresu je neuspořádaná spižírna a jiný úložný prostor v kuchyni. Rozsypaná čočka z otevřeného sáčku pak může být jako rozbuška pro váš nervový záchvat. Naučte se proto co nejvíce potravin uchovávat v úložných boxech, nádobách a sklenicích. Výhodou čirých nádob je fakt, že hned uvidíte, když vám to či ono bude docházet.

Plánujte jídelníček

Každá hospodyňka nejspíš moc dobře ví, jaké to je, když dojdou nápady na obědy. Jídelníček proto plánujte předem a ve spolupráci s ostatními členy rodiny, aby vás nic nezaskočilo. Díky tomu si můžete naplánovat nejen čas, nýbrž i obsah vašich nákupů a leckdy u toho ještě ušetříte.

Zvažte pořízení domácích pomocníků

Pokud dosud děláte všechno sama, zvažte pořízení milých pomocníků, jako je myčka, robotický vysavač nebo kvalitní kuchyňský robot. Budete se divit, kolik času vám ušetří.

Uspořit čas v kuchyni nemusí být vůbec těžké. Už vůbec ne, když na to půjdete hezky zvolna. Časem svůj systém propracujete natolik, že se stanete dokonalou manažerkou svého domova a ještě vám zbude spousta času na sebe.

Reklama

Autor: Eliška Kouřilová, 13.1.2022

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama