Rozlouskneme častou otázku. Hubne se stravou nebo pohybem?

Když se nebudeš hýbat, tak nezhubneš. Pro hubnutí stačí snížit příjem energie. Denně běhej a můžeš sníst co chceš. Která tvrzení mají pravdu? Který z přístupů k hubnutí nese více ovoce? Odpovíme vám, jestli k hubnutí přispívá více strava nebo pohyb.

Reklama

Víc se hýbej a okamžitě zhubneš

Když se nebudeš hýbat, tak nezhubneš. Pro hubnutí stačí snížit příjem energie. Denně běhej a můžeš sníst co chceš. Která tvrzení mají pravdu? Který z přístupů k hubnutí nese více ovoce? Odpovíme vám, jestli k hubnutí přispívá více strava nebo pohyb.

Víc se hýbej a okamžitě zhubneš

Ani desítky naběhaných kilometrů denně vás nepřenesou k vysněné postavě, pokud se po večerech budete vydávat na dlouhé průzkumné mise do lednice a regálů v potravinové skříňce. Pohyb je pouze pomocníkem v hubnutí, největší slovo má změna stravovacích návyků.

Proč se věnovat pohybu

  • Narůst svalové hmoty pomáhá s rychlejším spalováním.
  • Zlepšuje kondici, cítíte více energie, při pohybu pociťujete štěstí.
  • Je relaxací, zlepšuje spánek. Obojí pomáhá s hubnutím.
  • Pomocí sportu spálíte část energie přijaté ve stravě.

Hubnutí bez cvičení

Zhubnout bez zvýšení fyzické aktivity je samozřejmě možné. Při takovém hubnutí ovšem roste riziko úbytku jak tukové tkáně, tak svalové hmoty. Svaly potřebují za den mnohem více energie než tuk (asi třikrát tolik), proto čím více máme svalové hmoty, tím lépe nám funguje spalování. Proč byste měli zatracovat nejdůležitějšího spojence, kterého v hubnutí budete mít?

Jakmile začnete hubnout, okamžitě ztrácíte i svalovou hmotu. Posilováním a cvičením si svalovou hmotu udržíte.

Reklama

Aerobní trénink, kardio aktivity

Aerobní, kardio, vytrvalostní pohybové aktivity jsou takové činnosti, které provádíme dlouho, ale s nízkou intenzitou. Pro úspěch je rozhodující držet se ve středním pásmu srdeční aktivity (v aerobní zóně). Bez fitness pomůcek se orientujte podle zrychleného dechu. Jste zahřátí, dýcháte rychleji, ale jste schopni mluvit ve větách.

Během aerobního tréninku mastné kyseliny oxidují. Tuk se spaluje na energii. V začátcích je těžké uhlídat pásma aerobní zóny. Příliš rychlý běh vede k rychlé únavě, nižšímu spalování a posiluje svalstvo namísto spalování tuků.

Aerobní trénink je vhodné doplnit silovým tréninkem. Zvedání zátěže, posilování, cvičení s vlastní váhou. Během cvičení posílíte svalstvo a po cvičení budete spalovat o 5 až 10 % více energie po dalších 24 hodin.

Cvičení bez odměn

Častým problémem a blokací hubnutí je touha odměnit se za cvičení. Máte iluzi, že jste procházkou spálili energii za dva řízky a tabulku čokolády, proto utíkáte k nejbližší dobrotě. Vezměte na pomoc nutriční diář a přesně zjistíte, kolik jste konkrétní aktivitou spálili kalorií. Uvidíte, že ani po cvičení si nemůžete dovolit vše.

Strava je důležitější než cvičení

Odborníci se shodují, že hlídání stravy má na hubnutí větší efekt než cvičení. Z 80 % k efektu hubnutí přispívá strava a ze 20 % k efektu hubnutí přispívá cvičení. S nejvyšší intenzitou a aktivitou cvičení se dostanete nejvíce na poměr 70 % strava a 30 % cvičení.

Dietní strava není hladovka

Radikální snížení příjmu potravy by mělo za následek rychlé zhubnutí, jednalo by se ale o zhubnutí krátkodobé. Tělo by okamžitě přepnulo do šetřícího módu. Vnímalo by stav jako ohrožení a okamžitě by zahájilo ukládání tuků. Zpomalilo by metabolismus, tělo by toužilo po spánku a odpočinku. Cítili byste se nervózní a podráždění.

Slova dietní režim si pro sebe nahraďte spojením výživový plán.

Měli byste tělo dostatečně vyživit s ohledem na dodržení kalorického deficitu. Nutriční diář vám pomůže nastavit optimální příjem energie i správné zastoupení makroživin v jídelníčku.

Nezapomínejte odpočívat

Skloňujeme neustále stravu a pohyb, ale zapomínáme na další důležitou složku. Tou je dostatečný odpočinek. Stresový hormon blokuje hubnutí, nutí nás konzumovat sladkosti a podporuje ukládání tuku zejména v oblasti břicha. Zaveďte spánkové rituály a naučte se odpočívat během dne.

Můžete spojit i příjemné s užitečným. Objevte kouzlo procházek, jógy, jízdy na koni nebo vysokohorské turistiky.

Zdroje: LifeHack.org, AllinaHealth.org, Healthline.com, HealthHub.sg

Reklama

Autor: Iva Vaněčková, 29.11.2021

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama