Nestoupejte jen na váhu, úspěch hubnutí měřte i jinak

Číslo, které se vám ráno objeví na váze není jediná hodnota, která vypovídá o úspěchu nebo neúspěchu vašeho hubnutí. Než mít špatnou náladu po celý den, věnujte se pravidelnému sledování dalších hodnot. Ukážeme vám, co vše při hubnutí sledovat.

Reklama

Ideální hubnutí

Jestliže jste se pustili do hubnutí, držte se zásad zdravého stravování a snažte se o pomalou redukci hmotnosti. Rychlý úbytek kilogramů by vedl k ještě rychlejšímu jo-jo efektu. Sestavte jídelníček tak, aby mu nechyběla žádná makroživina, ke každému jídlu si dejte porci ovoce a zeleniny, jezte pravidelně, nesmíte hladovět. Důležitý je dostatečný příjem bílkovin. Při hlídání správného složení jídelníčku a nastavení kalorického deficitu vám pomůže nutriční diář.

Co váha neprozradí

U žen je známo, že stoupnou na váhu mnohem častěji než muži. V období redukce tělesné hmotnosti ale muži i ženy vyhledávají vážení stejně často. Možná na váhu stoupají i každé ráno. To může být dokonce demotivující.

Svalová hmota váží víc než tělesný tuk, při stejném objemu. Kilogram tuku může zabírat plochu až čtyřikrát větší než kilogram svalu. Kromě váhy a vypočítaného BMI sledujte i jiné hodnoty.

Co umí chytrá váha

Chytrá váha dokáže vyhodnotit podíl tukové tkáně, svalů a kosterní stavbu. Tělem prochází slabý elektrický proud, různé typy tkání mají jiný elektrický odpor. Tím je prověřeno, o jakou tkáň se jedná. Speciální váhu si můžete zakoupit domů nebo se nechat přeměřit na lékařských přístrojích, jsou přesnější.

Správný způsob měření obvodů

Pokud hubnete, určitě je vhodné změřit na začátku několik referenčních obvodů těla. Rozložení tělesného tuku je různé, tuková tkáň může být měkká a objemná nebo pevnější a s menším objemem. Měřte objem hrudníku, objem v pase (nejužší část), objem přes břicho (přes pupík v nejširší části), přes boky, přes stehno, přes lýtko a přes paži.

Reklama

Dejte pozor na to, abyste se měřili vždy ve stejném místě, pokud se posunete s pásmem o pár centimetrů jinam, můžete při měření zaznamenat výrazný rozdíl. Obvody byste měli přeměřit jednou za měsíc.

Úbytek centimetrů má často vyšší vypovídací hodnotu než úbytek kilogramů. V kilogramech nemusí být úbytek natolik patrný, ale centimetry mizí.

Měření obvodů velmi pomáhá těm, kteří se zaměřují na modelaci určité části těla. Formování hrudníku, úbytek v pase, štíhlejší nohy a zadeček.

Chyťte se do kleští

zdroj: Shutterstock

Pořiďte si jednoduchou pomůcku, kaliperační kleště. Stále patří mezi nejpřesnější metodu měření tělesného tuku. Tloušťku podkožního tuku změříte kleštěmi na různých částech těla, souhrn měření má opravdu velkou vypovídací hodnotu. Úbytky budete mít změřeny v hodnotách tuku minimálně na čtyřech částech těla. A o redukci tuku jde při hubnutí především.

Obrázek víc než hodnoty

Vyfoťte se na začátku redukčního režimu a fotografie ve stejném oblečení a na stejném místě pořizujte v intervalu jednoho měsíce. Změna bude patrná a obrázek prozradí na které partie se zaměřit při tvarování postavy.

Lepší fyzička

Zařazení pravidelné pohybové aktivity je důležitým krokem k úspěšnému hubnutí. Svalová hmota pálí více tuku i když jste v klidovém režimu. Pravidelný pohyb přispěje k lepší kondici. Už po měsíci můžete porovnat s jakou obtíží vystoupáte schody, uběhnete kopec, jak dlouho vydržíte na eliptickém trenažéru nebo za jak dlouho uběhnete stejnou trasu.

Lékařské testy

Před začátkem režimu si můžete v rámci preventivní prohlídky nechat udělat krevní rozbor, zkontrolovat tlak a případně nechat prověřit i funkci štítné žlázy, která přibírání často ovlivňuje. Po několika měsících je vhodné podstoupit prohlídku znovu a hodnoty porovnat.

Správná frekvence vážení

Vážit byste se měli pouze jednou týdně, nejlépe hned po ránu a po toaletě. Ženy by měly zohlednit období před a při menstruaci a během ovulace. Z důvodu většího zadržování vody v těle může ručička na váze ukázat hodnotu i vyšší, než je jeden kilogram oproti běžné hmotnosti. Dodržujte plán dlouhodobě a buďte trpěliví, úspěchy se dostaví.

Zdroje: KimPearson.com, VeryWellFit.com, GarciaWeightLoss.com, NBCnews.com

Reklama

Autor: Iva Vaněčková, 2.2.2022

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama