Máte problémy s pocením? Změňte jídelníček

Krůpěje potu na zádech, zpocené podpaží a upocená ruka při seznámení se s jinou osobou. Všechny tyto situace jsou více než nepříjemné a společenským faux pas. Proti pocení lze bojovat vhodně zvolenými potravinami.

Reklama

Problémy s pocením se netýkají jen léta

V horkých letních měsících je pocení přirozenou reakcí organizmu, jak se ochladit. Řada lidí, ale trpí zvýšeným pocením i v ostatních měsících roku, kdy jsou teploty mírné. U jiných může být pocení mírné, ale pot má nepříjemný zápach.

Proti pocení nemusíte bojovat jen tuhými deodoranty, deodoranty nebo v krajním případě injekcemi botoxu. Pocení je možné omezit konzumací vhodných potravin.

Potraviny, které pomáhají při nadměrném pocení

Ti, kteří mají problémy s pocením, by měli přijmout co největší množství ovoce a zeleniny bohatých na vodu.

Okurka a cuketa

Okurka a cuketa má vysoké množství vody, navíc obsahují minimum kalorií. Dopřejte si je v hojném počtu, zejména v letních měsících.

Vodní meloun

Vysoký příjem vody vám zajistí konzumace vodního melounu. Ten je výborným osvěžením zejména v létě, zároveň zahání chutě na sladkosti, které vyvolávají vyšší pocení.

Reklama

Bobulovité ovoce

Bobulovité ovoce snižuje pocení vysokým obsahem tříslovin a vysokým obsahem vody. Přidejte do jídelníčku třešně, borůvky, ostružiny nebo brusinky. Proti pocení jsou dobré i švestky. Pomáhá i hroznové víno nebo granátové jablko.

Zelený čaj

Zelený čaj je účinným antioxidantem, pomůže vám i při nadměrném pocení. Jako antioxidant zabraňuje množení mikroorganizmů, tím bojuje proti nepříjemnému zápachu.

Zelené potraviny

Účinným bojovníkem proti pocení jsou potraviny bohaté na chlorofyl. Zelené barvivo je zastoupeno v mladém ječmenu, čerstvém špenátu, zeleninových salátech, mořských nebo sladkovodních řasách.

Bylinkami proti pocení

Na pocení pomáhají i nejrůznější bylinky, čaje a bylinné odvary. Vyzkoušejte šalvěj nebo mátu peprnou. Odvar ze šalvěje je vhodné kombinovat s meduňkou nebo přesličkou. Taková kombinace zároveň mírní hormonální nerovnováhu. Pomáhá i čerstvý tymián.

Ochucujte libečkem

Libeček mírní zápach potu, pravidelně jej zařazujte do stravy. Můžete jej použít k dochucení polévek nebo omáček. Na pocení zabírá i odvar z libečku, který se pije ráno a večer.

Zvyšte příjem hořčíku a vápníku

K odstranění škodlivých látek z těla přispívá vitamín C a hořčík a vápník. Nízká hladina hořčíku a vápníku navíc vede k vyššímu pocení i výraznému tělesnému pachu. Zařaďte potraviny bohaté na hořčík a vápník. Řešením jsou i doplňky stravy.

Potraviny, po kterých se nadměrně potíte

  • Ostrá jídla – ostrým jídlům se vyhněte zejména v letním období. Potraviny vás krátkodobě zahřejí, způsobí rychlé zpocení a nepříjemný zápach.
  • Brukvovitá zelenina – ačkoliv je květák, kapusta nebo brokolice studnicí zdraví prospěšných látek, způsobují vylučování sirných sloučenin. Pot poté nepříjemně zapáchá. V letním období je nahraďte jinou zeleninou.
  • Cibule a česnek – konzumaci většího množství cibule a česneku ponechejte do domácího prostředí. Podobně jako brukvovitá zelenina, způsobují nepříjemný zápach potu.
  • Kofein a alkohol – obě látky nabudí organizmus. Zvyšují krevní tlak, zrychlují tepovou frekvenci. Tělesná teplota stoupá, objevuje se pocení. V horkých měsících omezte jejich příjem.

Režimová opatření, jak snížit pocení

Tendence potit se je dána geneticky a samozřejmě není možné ji zcela odstranit. S pocením z těla odcházejí i škodlivé látky, proto je určitá míra pocení žádoucí.

Paradoxně pocení mírní dostatečný pitný režim, zároveň snižuje i množství nepříjemného zápachu. Vhodné je pití tekutin s teplotou okolo 16 °C. Ledové tekutiny naopak pocení zvýší. Z oblečení volte prodyšné oblečení z přírodních materiálů.

Zdroje: dandipatch.com, thompsontee.com, ejisinc.com, healthline.com, insider.com

Reklama

Autor: Iva Vaněčková, 8.10.2021

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama