Projezte se nepříjemnou menopauzou

Změny nálad, návaly horka, podrážděnost a nespavost. Menopauza je provázena nepříjemnými pocity a často se k nim přidává i nadváha. Jak upravit stravu v době menopauzy?

Reklama

Menopauza kolem padesátky

U většiny žen se příznaky menopauzy začnou objevovat kolem padesátého roku života, ale jsou známé případy, kdy k tomuto období došlo mnohem dříve nebo naopak později. Menopauza znamená ukončení činnosti vaječníků a následný pokles hormonální hladiny. Je provázena návaly horka, úzkostmi, nespavostí, krvácením, nočním pocením, zácpou, bolestmi kloubů a dalšími potížemi.

Během menopauzy pociťují ženy úbytek energie a intenzivní bušení srdce, často jsou apatické a upadají do depresí.

Menopauza zvyšuje riziko onemocnění

  • Objevuje se hypertenze, zvýšený cholesterol. Cévy nejsou chráněny estrogenem.
  • Vyšší sklon k řídnutí kostí, osteoporóza.
  • Ochabování svalstva pánevního dna, inkontinence a gynekologické potíže.
  • Vyšší vysychání sliznic.
  • Sklony k přibírání a ukládání tuku v oblasti břicha a pasu.

Dopřejte si energii

Pro dostatečné množství energie je třeba volit potraviny s nízkým glykemickým indexem. Každý den by se vám v jídelníčku měla objevit quinoa, pohanka, celozrnná rýže nebo ovesné vločky. Na svačinu jsou vhodná semínka a ořechy. Ke každému jídlu byste měli mít porci zeleniny, vhodná je mrkev, ředkev, kapusta a zelené listové saláty. Pokud vás přepadne chuť na sladkosti dejte si banány, broskve, meruňky, hrozny, jablka nebo hrušky.

Reklama

Sójou na návaly horka

Potraviny s lněným semínkem nebo samotná konzumace lněných semínek pomůže s návaly horka. Vhodná je i sója. Z bylinek nejvíce pomáhá šalvěj. Vyřaďte kořeněná jídla, kofein a alkohol. Vyzkoušet můžete i takzvané chladící potraviny. Patří mezi ně mléčné výrobky, zmíněná sója, kuskus, bulgur, houby, rajčata, okurky, cuketa, sladkovodní a mořské řasy.

Úzkost a podráždění tlumí hořčík

Pocity nervozity, podráždění a úzkosti jsou častým projevem menopauzy. Je třeba zvýšit příjem hořčíku. Jezte více hnědou rýži, celozrnné potraviny, luštěniny a zelenou zeleninu. S úzkostí pomáhá i vyšší příjem rybího tuku.

Na nespavost lehkou stravu

S nespavostí pomohou bylinné čaje jako meduňka nebo heřmánek. Zároveň se večer vyhněte tučným jídlům. K večeři si dejte mléčné výrobky a přidejte banán. Pokud se v noci potíte, pomůže vám šalvějový čaj.

Namísto hormonální terapie

Doplnit hladinu hormonů můžete čistě přírodní cestou. Existují potraviny bohaté na takzvané rostlinné hormony. Najdete je v lněném semínku, mořské řase, v zelí a brukvovité zelenině.

Doplňujte vápník

S řídnutím kostí vám pomohou potraviny bohaté na vápník. Zařaďte do jídelníčku více mléčných výrobků, plnotučného mléka, tvrdých sýrů. Vápník najdete i v semínkách, oříškách, máku, brokolici. Zvyšte příjem hořčíku, fosforu a vitamínu D. Pomůže rybí tuk, játra a vaječné žloutky.

Pozor na krevní tlak

Klimakterium provází vyšší hodnota krevního tlaku. Omezte sůl v potravinách, tučné pokrmy a zvyšte fyzickou aktivitu.

Snižujte cholesterol

Zařaďte více potravin bohatých na vlákninu. Konzumujte více ovoce, zeleniny, celozrnných výrobků. Přidejte potraviny bohaté na omega-3 mastné kyseliny (tučné mořské ryby, semínka, ořechy, olivový olej).

Bojujte proti nadváze

Jestli bojujete s nadváhou celý život, budete v menopauze bojovat ještě intenzivněji. Rozkolísaná hladina hormonů a úzkosti si pohrají i s vašimi chutěmi. Soustřeďte se na množství cukru, vyřaďte sladkosti, polotovary, pizzu, hranolky a podobná lákadla. Z jídelníčku musí zmizet slazené nápoje, uzeniny, tučné sýry a paštiky.

Objevujte nové potraviny

Je na čase jíst zdravěji a dopřát tělu dostatek živin, vitamínů a minerálů. Pusťte do jídelníčku tempeh, tofu, otruby a sójové výrobky. Tučná masa nahraďte drůbežím, přidejte více luštěnin. Do salátů míchejte semínka, ořechy, pšeničné či jiné klíčky. Jezte více listové zeleniny a nezapomínejte na avokádo.

Dopřejte si co nejvíce pobyt na slunci, relaxujte a alespoň třikrát týdně se vypravte na procházku.

Reklama

Autor: Iva Vaněčková, 10.11.2021

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama