Snídaně je základ dne. Jsou ale potraviny, které ubližují

Snídaně je důležitým začátkem dne. Dodá vám energii, budete lépe soustředění, a dokonce u vás, dle výzkumů, poklesne riziko obezity. Přesto není snídaně jako snídaně a jsou potraviny, které zažívacímu traktu mohou po ránu uškodit. Čemu se k snídani vyhnout?

Reklama

Snídaně je důležitá

O důležitosti snídaně není pochyb. Tělo po dlouhé noci potřebuje doplnit energii. Kdo ráno snídá, nebývá kolem poledne unavený a také má menší tendenci pořádat v pozdním odpoledni zrychlené nájezdy na obsah lednice. Snídaně je nezbytná i tehdy, pokud držíte redukční dietu a počítáte každou kalorii.

Snídaně představuje asi 20 až 25 % denního příjmu kalorií, je zřejmé, že je to významná porce jídla. Snídaně by měla proběhnout v klidném prostředí, a to zhruba do hodiny po probuzení. Kelímek kávy a sušenka za volantem v hustém městském provozu to tedy být nemůže.

Jak vypadá správná snídaně

Správná snídaně by měla obsahovat sacharidy, tuky, bílkoviny i zeleninu. Vše ve správném pořadí a vyváženém poměru. Dopřát si můžete ovesné, kukuřičné nebo pohankové kaše. Je vhodné je sladit medem namísto cukru a přimíchat můžete ovoce. Pokud nemáte času nazbyt, připravte si ovesnou kaši přes noc a ráno vám snídaně zabere jen minimum času. Dobrým startem dne je i celozrnné pečivo s máslem šunkou nebo sýrem. Určitě se nevyhýbejte vajíčkům, a to v jakékoliv podobě. Právě k snídani jsou vajíčka vhodná. Poté si dejte porci zeleniny. K pití je vhodná vlažná voda nebo vlažná voda s citronem.

Co nejíst na lačný žaludek

Představíme vám několik potravin, které není vhodné jíst na lačný žaludek. U některých můžete jen změnit pořadí konzumace, jiné je třeba doplnit další potravinou. Jsou však takové, které by součástí snídaně neměly být vůbec.

Reklama

Dráždivé citrusy

Pospícháte, tak si rychle vezmete pomeranč nebo citrusové smoothie a tím je o snídani postaráno? Chyba. Citrusy dráždí prázdný žaludek, namáhají játra a slinivku. Není problém, pokud sníte ovoce a vypijete šťávu až po snídani (pečivo, bílkoviny), rozhodně by však citrus neměl být první a jedinou potravinou, kterou uvítá ráno váš žaludek.

Ranní šálek kávy

Nic vás neprobere tak, jako ranní káva? Je káva první věcí na kterou myslíte po probuzení? Pak vězte, že ranní šálek kávy na lačný žaludek zvyšuje kyselost. Rychle se objeví pálení žáhy a žaludeční křeče. I tady platí, šálek kávy si dopřejte až po snídani.

Černý čaj po ránu

Zelený i černý čaj dráždí trávicí soustavu. Černý čaj dokonce tlumí produkci žluči a žaludečních šťáv, tím je pro vás obtížnější strávit snídani a dopolední svačinu. Není vhodné ani pití perlivé vody, ta způsobuje nadýmání.

Srdcaři bez banánů

V banánu je mnoho draslíku a je to vhodná potravina ke svačinám. Bohužel vysoká ranní dávka draslíku (samostatný banán) způsobí zvednutí hladiny draslíku v krvi příliš. To představuje zvýšenou zátěž pro srdce. Banán si můžete k snídani dopřát společně s dalšími potravinami. Lidé trpící vysokým krevním tlakem a nemocemi srdce by však konzumaci měli posunout až na dopolední svačinu.

Zdravý jogurt není k snídani zdravý

Jogurt či kefír je výbornou potravinou, která pomáhá udržet v dobré kondici střevní mikroflóru. Pokud jej však sníte bez pečiva nebo ovesných vloček, jogurt podráždí trávící soustavu.

Rajčata a syrová zelenina

Velký obsah vlákniny v zelenině je pro naši trávicí soustavu důležitý. Nesmí jí však být přespříliš. Zeleninu si dopřejte k pečivu a nekonzumujte ji samostatně. Nejvíce dráždivá je pro žaludek konzumace rajčat. Ta mohou způsobit nepříjemné křeče a pálení žáhy.

A jak vyřešit ranní souboj s časem? Plánujte jídlo předem a přichystejte si večer do lednice krabičku. Kávu nebo čaj si můžete nechat přes noc v termosce. Předem připravená snídaně vám nezabere více než 5 až 10 minut a určitě stojí za to si přivstat.

Zdroje: nutrivita.cz, healthline.com, purewow.com, byrdie.com, emedihealth.com

Reklama

Autor: Iva Vaněčková, 16.6.2021

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama